«1ος κύκλος ενδοσχολικών επιμορφώσεων»

FB IMG 1740161944264

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 ο πρώτος κύκλος ενδοσχολικών επιμορφώσεων για το 2024-25.
Στη βάση της δέσμευσής μας για τη λειτουργία της σχολικής μας μονάδας ως «κοινότητα μάθησης και πρακτικής» μία από τις δράσεις μας είναι η κατάρτιση προγράμματος ενδοσχολικών επιμορφώσεων σε επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα της σχολικής ζωής. Βασική μας στόχευση ήταν η αλληλεπίδραση, η επικοινωνία, η επίλυση καθημερινών θεμάτων και η διάχυση βέλτιστων πρακτικών. Θεματικές ενότητες που μας απασχόλησαν ήταν:
1. Σχολικός εκφοβισμός
2. ΤΠΕ-Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο
3. Ειδική Αγωγή-διαφοροποιημένη διδασκαλία
4. Παράλληλη στήριξη
5. Λειτουργία του τμήματος ΖΕΠ
6. Ευρωπαϊκά προγράμματα-Erasmus-eTwinning
7. Φιλαναγνωσία-Αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων
8. Διαθεματικές προσεγγίσεις
Εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας, ανάλογα με την εξειδίκευσή τους ανέλαβαν να εκπονήσουν σχετικές εισηγήσεις που στόχο έχουν να φωτίσουν πτυχές των παραπάνω θεματικών και να μας βοηθήσουν στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων μας και στη χρησιμοποίηση σύγχρονων και αποτελεσματικών στρατηγικών μάθησης και διδασκαλίας.
Στον πρώτο κύκλο των ενδοσχολικών επιμορφώσεων εκπονήθηκαν τέσσερις εισηγήσεις.
Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης, Καλαϊτζή Μελίνα και Μακρή Αικατερίνη-Ολυμπία παρουσίασαν εισήγηση για τον «ρόλο της παράλληλης στήριξης» και ανέπτυξαν διαφοροποιημένες στρατηγικές καθώς και σύγχρονα πορίσματα παιδαγωγικών ερευνών για τους/τις μαθητές/τριες με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του τμήματος ΖΕΠ παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Οι τάξεις υποδοχής στην Ελλάδα» για τη λειτουργία του τμήματος ΖΕΠ της σχολικής μας μονάδας ενώ μας εισήγαγε σε διαπολιτισμικές και συμπεριληπτικές προσεγγίσεις μάθησης.
Ο πρώτος κύκλος των επιμορφώσεων έκλεισε με την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της εκπαιδευτικού Θεατρικής Αγωγής Πατούργια Θάλειας με τίτλο «Τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος -Παράδειγμα μαθήματος Θεατρικής αγωγής για την αποδοχή της διαφορετικότητας» όπου μας παρουσίασε θεατρικές τεχνικές (εκπαιδευτικού δράματος), όπως: θεατρικό παιχνίδι, ασκήσεις σωματικής έκφρασης και παντομίμας, σκηνικό αυτοσχεδιασμό, θέατρο φόρουμ και πρότεινε τη διαθεματική αξιοποίησή τους.
Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία εκτός από το να παρακολουθήσουν, να συζητήσουν, να αλληλεπιδράσουν, να θέσουν τα ερωτήματά τους και να παρουσιάσουν τη δική τους οπτική με βάση την εμπειρία τους.
Ο επόμενος κύκλος θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Μάρτιο με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων της σχολικής μας μονάδας.