
Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων με τις εκπ/κούς Τσέλιου Ξανθή και Καπράλου Θεοδώρα αντίστοιχα, επισκέφτηκαν το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας με τίτλο
«Όταν οι χρονοκάψουλες τελειώνουν… Ταξίδι πίσω στο Χρόνο παίζοντας ανασκαφή» σχετικά με το επάγγελμα του αρχαιολόγου.
Αρχικά, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του μουσείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες συζήτησαν με την αρχαιολόγο για το επάγγελμα του αρχαιολόγου, πως εργάζεται, ποια είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, ποια είναι η «διαδρομή» που κάνει ένα εύρημα από την ανασκαφή μέχρι το μουσείο.
Στη συνέχεια, οι μαθητές έγιναν οι ίδιοι αρχαιολόγοι! Ακολουθώντας τις οδηγίες της αρχαιολόγου, έσκαψαν στο χώμα, κοσκίνισαν, ανακάλυψαν ευρήματα, τα περιποιήθηκαν, τα κατέγραψαν.
Στο τέλος, επισκέφτηκαν τις τρεις αίθουσες του μουσείου και αναγνώρισαν ανάμεσα στα εκθέματα τα «αληθινά» ευρήματα της δικής τους ανασκαφής!
Και λίγα λόγια για τα εκθέματα του μουσείου…
Η κεντρική αίθουσα περιλαμβάνει δείγματα γλυπτικής και μικροτεχνίας από τις Φθιώτιδες Θήβες, μεταξύ των οποίων μαρμάρινα γλυπτά κεφάλια, αφιερωμένα στον Ασκληπιό και την Πολιάδα Αθηνά, τα οποία προέρχονται από ιερά των θεοτήτων αυτών (4ος αι. π.Χ. – 1ος αι. μ.Χ. και 6ος – 2ος αι. π.Χ. αντίστοιχα) και φιλοτεχνήθηκαν πιθανώς από τοπικά εργαστήρια. Άλλα εκθέματα προέρχονται από το άριστα σωζόμενο αρχαίο θέατρο της πόλης, το οποίο που λειτούργησε από την ελληνιστική ως τη ρωμαϊκή περίοδο.
Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές στις οικίες και τα νεκροταφεία της πόλης της Άλου (ελληνιστικοί χρόνοι) όπως αγγεία από τοπικά εργαστήρια, ειδώλια, σιδερένια και χάλκινα εργαλεία, χάλκινα και αργυρά νομίσματα
Στην τρίτη αίθουσα εκτίθενται ευρήματα, οργανωμένα σε ομοειδείς ενότητες, σχετικά με την καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων της Νεολιθικής περιόδου, τα οποία προέρχονται από τους οικισμούς στις μαγούλες Ζερέλια, Αηδινιώτικη, Αλμυριώτικη. Τα ευρήματα της Μέσης Εποχής του Χαλκού προέρχονται από μικρής έκτασης ανασκαφή στη θέση Καραντζάνταγλι (σημ. Καστράκι). Επίσης στην αίθουσα αυτή σημαντικά εκθέματα είναι τα ευρήματα από ταφικούς τύμβους της περιοχής Βουλοκαλύβα Πλατάνου (9ος έως 8ος αι. π.Χ.), όπου επικρατούσε η πρακτική της καύσης των νεκρών, κυρίως πολεμιστών. Πρόκειται για αγγεία, κοσμήματα και, ιδιαίτερα, οπλισμό της Εποχής του Σιδήρου. Οι ταφικοί αυτοί τύμβοι συνιστούσαν νεκροταφείο βόρεια της ελληνιστικής πόλης της Άλου και έχουν σχέση με το πολιτισμικό παρελθόν της.
η εκπ/κός Τσέλιου Ξανθή
(πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%91%CE%BB%CE%BC%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D)



