«Εγγραφές μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2024-25»



Λήψη αρχείου

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Το chatGPT εργαλείο στη διδακτική διαδικασία

What Is Chat GPT: Basics For Product Development In 2023

 

Την Τετάρτη 28/2/2024 στα πλαίσια των Ενδοσχολικών Επιμορφωτικών Δράσεων,πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του  ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) , ο οποίος είναι εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot). Κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο 2022.

“Το ChatGPT έχει εκπαιδευτεί σε ένα τεράστιο σώμα δεδομένων κειμένου και μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία εργασιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως απαντήσεις σε ερωτήσεις, μεταφράσεις γλωσσών και περιλήψεις κειμένων. Το ChatGPT έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και ικανό να κατανοεί και να παράγει κείμενο σε ένα ευρύ φάσμα στυλ και μορφών. Έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως chatbots εξυπηρέτησης πελατών, γλωσσική μετάφραση και συστήματα μετατροπής κειμένου σε ομιλία.”

Την παρουσίαση, που έγινε με τη βοήθεια power point, επιμελήθηκε η Διευθύντρια του σχολείου Ευαγγελία Κρίκη. Μετά την θεωρητική ανάπτυξη  οι εκπαιδευτικοί πειραματίστηκαν. Δίνανε ερωτήσεις ή έθεταν εργασίες στο chatGPT, σχετικές με τη διδακτική διαδικασία και τα αποτελέσματα που λαμβάνανε τους ενθουσίασαν. Γίναν επισημάνσεις σε λάθη που μπορεί να παρουσιάσει  και καταλήξανε στο συμπέρασμα πως το ChatGPT μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο για το δάσκαλο, του οποίου  όμως τις απαντήσεις πρέπει να ελέγχουμε , να κρίνουμε, να εμπλουτίζουμε με τις γνώσεις και τις ιδέες μας. Λειτουργώντας συνδιαστικά τα αποτελέσματα θα είναι ποιοτικά, τόσο για τον εκπαιδευτικό όσο και για τους μαθητές.