Ο κήπος μας-2
Την Παρασκευή 11 Απριλίου, οι μικροί κηπουροί του Β1 επέστρεψαν με ενθουσιασμό στην αυλή για το επόμενο βήμα δημιουργίας του σχολικού μας κήπου.
Με μεράκι και συνεργασία, σκάλισαν ξανά το χώμα και δημιούργησαν βραγιές για να φυτέψουν βότανα, μυρωδικά και όμορφα άνθη.
Πότισαν με προσοχή και φρόντισαν να τοποθετήσουν καρτελάκια με τα ονόματα κάθε φυτού, ώστε να τα αναγνωρίζουν και να τα παρακολουθούν.
Ο εθελοντισμός και η χαρά των παιδιών μάς γεμίζουν αισιοδοξία. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα πρώτα αποτελέσματα!
Τα Καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα
Μια Μαγική Παράσταση από τη Δ’ Τάξη: Κουκλοθέατρο και Δραματοποίηση με Αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, οι μαθητές της Δ’ τάξης ετοίμασαν μια ξεχωριστή θεατρική δραστηριότητα που ενθουσίασε και συγκίνησε όσους την παρακολούθησαν. Με όρεξη, φαντασία και τη σωστή καθοδήγηση της δασκάλας τους, κας Αγγέλικας, παρουσίασαν ένα δίπτυχο αφιέρωμα στον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και στο αγαπημένο παραμύθι «Τα Καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με κουκλοθέατρο. Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τις χειροποίητες κούκλες τους, μίλησαν για τη ζωή και το έργο του Άντερσεν, αναδεικνύοντας τη σημασία του παιδικού βιβλίου στη ζωή κάθε παιδιού. Με απλότητα και γνήσια διάθεση, κατάφεραν να μεταδώσουν το μήνυμα της ημέρας: πως τα βιβλία ανοίγουν δρόμους στη φαντασία, στη γνώση και στην καρδιά.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η δραματοποίηση του παραμυθιού «Τα Καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα». Οι μικροί ηθοποιοί κατέπληξαν το κοινό με την ενέργεια, τον αυθορμητισμό και το ταλέντο τους. Η ερμηνεία τους ήταν γεμάτη χιούμορ και ζωντάνια, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τελική σκηνή, όπου το παιδί φωνάζει την αλήθεια που όλοι φοβούνται να πουν: «Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός!». Η αίθουσα γέμισε χειροκροτήματα!
Αν και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος προετοιμασίας, χάρη στην καλή διάθεση, τη δημιουργικότητα και την ομαδικότητα των παιδιών, η παράσταση στήθηκε με εξαιρετικό τρόπο. Τα σκηνικά ήταν προσεγμένα και εντυπωσιακά, τα κοστούμια χρωματιστά και ευφάνταστα, ενώ η μουσική που έντυνε την παράσταση έδωσε ζωντάνια και συναίσθημα.
Στο τέλος της παρουσίασης, οι μαθητές μίλησαν για το νόημα του παραμυθιού, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να λέμε την αλήθεια και να μην παρασυρόμαστε από το «φαίνεσθαι». Ήταν ένα μήνυμα διαχρονικό, που τα παιδιά κατάφεραν να περάσουν με απλό και ουσιαστικό τρόπο.
Μπράβο στους μικρούς μας πρωταγωνιστές για τη φαντασία, το θάρρος και τη συνεργασία τους, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Αγγέλικα για την έμπνευση, την αγάπη και την υποστήριξή της. Η Δ’ τάξη απέδειξε ότι όταν υπάρχει μεράκι και ομαδικό πνεύμα, ακόμη και μια απλή δραστηριότητα μπορεί να γίνει αξέχαστη εμπειρία
Η Β΄2 Τάξη Ζωντανεύει τη Γλώσσα των Εικόνων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι μαθητές της Β΄2 τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή δράση αφιερωμένη στην ποίηση και τη δημιουργικότητα.
Με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Μυρτώς, τα παιδιά επεξεργάστηκαν λογοτεχνικά και νοηματικά το ποίημα «Η Γλώσσα των Εικόνων» της Rian Visser, που είναι αφιερωμένο στη φετινή παγκόσμια ημέρα. Μέσα από συζήτηση και ερμηνεία, ανακάλυψαν τη δύναμη των λέξεων που γεννούν εικόνες.
Στη συνέχεια, άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και αποτύπωσαν εικαστικά τους στίχους του ποιήματος, δημιουργώντας πρωτότυπα έργα γεμάτα συναίσθημα και χρώμα.
Τα έργα τους εκτίθενται με περηφάνια στον μεγάλο φελοπίνακα του σχολείου μας, προσκαλώντας όλους να ανακαλύψουν τη “γλώσσα των εικόνων” μέσα από τα μάτια των παιδιών.
Η Γλώσσα των Εικόνων
Rian Visser
Μπορείτε να ζωγραφίσετε εικόνες
για τις λέξεις,
για όσα λέω;
Τότε, ζωγραφίστε
ένα μέρος της εικόνας,
το κρύο,
τον άνεμο,
έναν κόμπο στον λαιμό σου
ή κάποια σκληρή τύχη,
ζωγραφίστε έναν βήχα,
έναν αναστεναγμό,
το άρωμα του φρέσκου ψωμιού,
τον χρόνο,
μια στιγμή,
την αρχή ή το τέλος
ενός σχεδίου,
ζωγραφίστε το μέρος όπου παντού
το μέρος όπου ποτέ,
το μέρος όπου σύντομα
κάτι πρόκειται να συμβεί,
ζωγραφίστε τον πόνο μιας απώθησης,
τη γεύση της θάλασσας.
Υπάρχουν τόσα πολλά
που θέλω να δω,
σαν αγάπη,
μια μέρα,
και ίσως για μένα.
Κάντε εικόνες
για το ποίημά μου,
και μη διστάσετε:
αυτά τα λόγια
ανήκουν σε εσάς
παρόλο που προήλθαν από μένα.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς & Eλληνικού λαδιού στη Σπάρτη
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, οι μαθητές των Γ και Δ τάξεων του σχολείου μας πραγματοποίησαν μια μοναδική εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στη Σπάρτη, με βασικό προορισμό το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τις δασκάλες τους, στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου, γνωρίζοντας την ιστορία της ελιάς και την εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, μακέτες, εργαλεία και προβολές, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον πολιτιστικό και οικονομικό ρόλο της ελιάς στη ζωή των Ελλήνων, αλλά και να γνωρίσουν τη σημασία του ελαιόλαδου για την υγεία και τη διατροφή.
Πριν την επίσκεψη στο μουσείο, οι μαθητές σταμάτησαν για να θαυμάσουν από κοντά το επιβλητικό άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα, ενός από τους σημαντικότερους ήρωες της αρχαίας Σπάρτης. Η θέα του αγάλματος εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους και αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση γύρω από την ιστορία και τις αξίες της αρχαίας Σπάρτης.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με γεύμα και ξεκούραση στην όμορφη περιοχή του Αγιάννη, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον που προσέφερε στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού. Ήταν μια μέρα γεμάτη εμπειρίες, γνώσεις και όμορφες αναμνήσεις!
Μάθετε περισσότερα για το μουσείο εδώ: https://www.piop.gr/diktuo-mouseion/mouseio-elias-kai-ellinikou-ladiou/?Tab=plirofories
Στον Παλιό νερόμυλο
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον Παλιό Νερόμυλο, ένα ιστορικό μνημείο της Κυπαρισσίας. Ο νερόμυλος, που χρονολογείται από το 1850, έχει ανακαινισθεί με σεβασμό στην παράδοση και λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και αναψυχής.
Κατά την ξενάγηση, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία και τη λειτουργία του νερόμυλου, μαθαίνοντας πώς το νερό χρησιμοποιούνταν για την άλεση των σιτηρών. Είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα παραδοσιακά μηχανήματα και να κατανοήσουν τη σημασία τους στην καθημερινή ζωή του παρελθόντος.
Επιπλέον, τα παιδιά συμμετείχαν σε δραστηριότητες που διοργανώνονται στον χώρο, όπως η γνωριμία με τοπικά προϊόντα και η παρακολούθηση παραδοσιακών τεχνικών. Η εμπειρία αυτή συνέβαλε στην κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αξίας της διατήρησής της.
Η επίσκεψη στον Παλιό Νερόμυλο αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές, συνδυάζοντας τη μάθηση με την ψυχαγωγία, και ενίσχυσε το ενδιαφέρον τους για την τοπική ιστορία και παράδοση.
https://www.opaliosneromylos.gr/
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Πολυχώρο “Παπάκια”
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, οι μαθητές των τάξεων Α, Β1 και Β2 του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον πολυχώρο «Παπάκια» στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενεργός Πολίτης». Η δράση είχε τόσο εκπαιδευτικό όσο και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, καθώς τα παιδιά γνώρισαν από κοντά ζώα του αγροκτήματος, συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες και ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας και φροντίδας.
Η επίσκεψη συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ζώων. Μέσα από ιστορίες, και συζητήσεις, τα παιδιά κατανόησαν την αξία της υπευθυνότητας και της προστασίας όλων των ζωντανών πλασμάτων.
Η δράση αποτέλεσε ένα ουσιαστικό βήμα για τη διαμόρφωση ενεργών, ευαισθητοποιημένων πολιτών από μικρή ηλικία. Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης επαίνεσε την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας την παιδαγωγική αξία τέτοιων εμπειριών.
Μάθετε περισσότερα για τον πολυχώρο “Παπάκια” εδώ: https://www.tripadvisor.com.gr/Attraction_Review-g4923086-d11706051-Reviews-Agroktima_Papakia-Karitena_Arkadia_Region_Peloponnese.html
«Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί»
Παραμύθια στο Ωδείο
Φίλοι του παραμυθιού!!!!
Ακούσατε, Ακούσατε!
Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι
ατρόμητοι μικροί αλλά…και μεγάλοι!
Την Κυριακή 13 Απριλίου 2025, ημέρα γιορτής
τα παραμύθια συναντιούνται ξανά στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
να γιορτάσουνε κι αυτά με τη σειρά τους…
Παραμύθια λίγα ή πολλά;
Όσα η τσέπη μας χωρά!
Δέκα παραμυθάδες και δυο μουσικοί αφηγούνται παραμύθια για μικρούς και μεγάλους σε τρεις διαφορετικές χρονικές ζώνες.
Στην Πρωινή ζώνη ( 11:00 – 13:00), τρεις διαφορετικές αφηγήσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά,
Στην Απογευματινή ζώνη (18:00 -20:00), δυο διαφορετικές αφηγήσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά,
ενώ στην Βραδινή ζώνη (20:30 – 22:00) μια αφήγηση για ενήλικο κοινό και εφήβους!
Ας τα υποδεχτούμε… μετά Βαΐων και Κλάδων!
Καλή αντάμωση!
*Λόγω περιορισμένων θέσεων παρακαλείστε να προμηθευτείτε δελτία εισόδου.
Τα δελτία εισόδου θα διατίθενται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
από Τετάρτη 9 έως και Παρασκευή 11 Απριλίου
και ώρες 18:00 με 20:30.
Τιμή: Ενήλικες 5 ευρώ / παιδιά 3 ευρώ
Διοργάνωση:
Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας σε συνεργασία με τον σύλλογο «Νέα Σκηνή»
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς μας:
“Παράθυρο Στον Ήλιο”
Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης & Έκφρασης Παιδιών
“Λιλιπούπολη”
Κέντρο Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης
“Γεύσης Θύμισες” – Κουκούτσης Catering
“Εστιάζην”
Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ειδικής Αγωγής
Παναγιώτα Βασιλοπούλου – Μούντανου
Λογοθεραπεύτρια MSc
“MOVE INTO THERAPY”
Κέντρο συμβουλευτικής & Χοροθεραπείας
“Μπλε Βαλίτσα”
Ένα ταξίδι έκφρασης & δημιουργίας
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ
«Παράξενα αβγά, πεισματάρηδες παπιοί
και κορίτσια που καταπίνουν λιοντάρια!»
11.00- 11.45
Γιώτα Κωνσταντινέα- Αγγελική Θεοδωρακοπούλου
…………………………………………….
«Μικρός σαν ψίχουλο, μεγάλος σαν ρεπάνι!»
11.00- 11.45
Χριστίνα Δίμιζα- Γεωργία Γκότση
………………………………………………………
“Ένας σπόρος.. δυο τα παραμύθια!”
12.15- 13.00
Εύη Ντινοπούλου- Θεοδοσία Ψευτέα
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΖΩΝΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ
«Παραμύθια της θάλασσας: Δυο αλήθειες κι ένα ψέμα»
18.00- 18.45
Γιώτα Κωνσταντινέα- Χριστίνα Δίμιζα
………………………………………………………
“Αν έχεις τύχη διάβαινε και γνώση εκαρτέρα….”
19.15- 20.00
Εύη Ντινοπούλου- Βέρα Αισώπου
Μουσική συνοδεία: Αμαλία Σαγώνα
ΒΡΑΔΥΝΗ ΖΩΝΗ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
” Ρώτησα την έρημο και μου’ πε… ”
20.30- 22.00
Άλκη Δίμιζα- Λίλλυ Τριαντάρη- Σπύρος Τσίρος
Μουσική Συνοδεία: Σωτηρία Παππά
ΦΑΡΙΣ – Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας
«Τέρψις» – Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών των Σχολών της ΦΑΡΙΣ
«Πώς γεννιέται ένας συγγραφέας»
Στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Πέμπτη 3 Μαρτίου, το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει τη Μεσσήνια συγγραφέα Κατερίνα Γυφτάκη-Μπεκ. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκλησή μας, και η συγγραφέας συνεργάστηκε με τους μαθητές της Ε’ τάξης σε μια ενδιαφέρουσα δράση φιλαναγνωσίας με θέμα «Πώς γεννιέται ένας συγγραφέας». Οι μαθητές, με μεγάλο ενθουσιασμό, έθεσαν τις ερωτήσεις τους, ενώ η κα Γυφτάκη προσπάθησε να απαντήσει σε κάθε τους απορία, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και έμπνευση.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση της συγγραφέα, η οποία μοιράστηκε την προσωπική της πορεία στον χώρο της λογοτεχνίας και μίλησε για το πώς προέκυψε η αγάπη της για το γράψιμο. Στη συνέχεια, οι μαθητές πήραν τον λόγο και διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους. Ορισμένες από αυτές ήταν: Πότε αρχίσατε να γράφετε; Τι σας εμπνέει να δημιουργήσετε ιστορίες; Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες στην καριέρα σας; Πώς γεννιέται μια ιδέα για ένα βιβλίο; Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για να γίνει κάποιος συγγραφέας; Τι κάνετε όταν έχετε έμπνευση αλλά δεν μπορείτε να γράψετε; Έχετε αγαπημένο βιβλίο από αυτά που έχετε γράψει; Πώς αποφασίζετε τα ονόματα των χαρακτήρων σας; Τι συναισθήματα έχετε όταν ολοκληρώνετε ένα βιβλίο;
Εκτός από τις ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές μας, η συζήτηση εμπλουτίστηκε με επιπλέον ερωτήσεις που θα μπορούσαν να τεθούν σε έναν συγγραφέα από παιδιά 11 ετών. Κάποιες από αυτές είναι:
- Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να γράψετε ένα βιβλίο;
- Πώς επιλέγετε τα θέματα των ιστοριών σας;
- Ποιο ήταν το πρώτο σας βιβλίο και πώς αισθανθήκατε όταν εκδόθηκε;
- Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον από τους αναγνώστες σας που να σας έχει επηρεάσει;
- Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας;
- Πώς διαχειρίζεστε την αρνητική κριτική;
- Αν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι άλλο επάγγελμα θα θέλατε να κάνετε;
- Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη συγγραφική σας πορεία;
- Γράφετε ιστορίες με βάση πραγματικά γεγονότα ή είναι αποκλειστικά φανταστικές;
- Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα παιδί που θέλει να γίνει συγγραφέας;
Η συγγραφέας εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητα των μαθητών μας. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να αγαπούν το διάβασμα και να αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη, καθώς η ανάγνωση και η γραφή βοηθούν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας. Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό και στο τέλος της δράσης εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν νέους κόσμους μέσα από τα βιβλία.
Η σχολική μας βιβλιοθήκη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εκπαιδευτικής μας κοινότητας. Είναι ένας χώρος γεμάτος γνώσεις, φαντασία και όμορφες ιστορίες, όπου οι μαθητές μπορούν να ανακαλύψουν βιβλία που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά τους. Επιπλέον, οργανώνουμε συχνά δράσεις όπως αφηγήσεις, θεατρικά δρώμενα και εργαστήρια δημιουργικής γραφής, ενισχύοντας την αγάπη για το διάβασμα. Η επίσκεψη της κας Γυφτάκη-Μπεκ ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που ενίσχυσε τη σχέση των παιδιών με τη λογοτεχνία και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η Κατερίνα Γυφτάκη-Μπεκ γεννήθηκε στην Καλαμάτα, όπου και διαμένει μόνιμα. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Αγγλία και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1987. Έχει εργαστεί ως παραγωγός λόγου στην ΕΡΑ 2 Καλαμάτας και ως καθηγήτρια αγγλικών. Από το 2003 ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή και την αφήγηση παραμυθιών.
Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται αρκετά παιδικά βιβλία, όπως:
- «Μαγικές Ιστορίες της Φωτιάς» (2003): Μια συλλογή διηγημάτων βασισμένη σε ινδιάνικους μύθους.
- «Ιστορίες του Ανέμου» (2009): Μια συλλογή ιστοριών εμπνευσμένων από διάφορους πολιτισμούς.
- «Αργκάνταελ» (2013): Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε κέλτικους μύθους.
- «Το Χρυσό Βεργί»: Ένα παραμύθι που συνοδεύεται από CD με αφήγηση και μουσική.
- «Η Ειρήνη και ο ληστής»: Ένα παιδικό μυθιστόρημα που εξερευνά θέματα φιλίας και περιπέτειας.
- «Το Σπασμένο Φυλαχτό»: Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 1914, ακολουθώντας την ιστορία της Τζόζεφιν Τσέστερ.
- «Ταξιδιώτες της Βροχής»: Ένα βιβλίο που αφηγείται την περιπέτεια μιας ομάδας ταξιδιωτών σε έναν μυστηριώδη κόσμο.
Η συγγραφέας έχει αφιερώσει τη ζωή της στη λογοτεχνία και την αφήγηση, εμπνέοντας μικρούς και μεγάλους με τα έργα της.
Ανυπομονούμε για τις επόμενες δράσεις φιλαναγνωσίας και τη συνέχιση αυτής της όμορφης προσπάθειας να φέρουμε τους μαθητές μας πιο κοντά στον μαγικό κόσμο των βιβλίων!