Δημιουργούμε γωνιές ενημέρωσης

Σειρά έχουν οι πίνακες ανακοινώσεων για τους γονείς και για μας! Ατομικά, αλλά και ομαδικά, μαθαίνουμε για το Erasmus+ και το πρόγραμμα «Doll has a soul» και εντοπίζουμε τις συμμετέχουσες χώρες στο χάρτη. Όλο το πληροφοριακό υλικό (χάρτες, λογότυπα, σημαίες, αφίσες κλπ) αναρτώνται στο εξωτερικό τζάμι της τάξης για ενημέρωση των γονέων, αλλά και μέσα στην αίθουσα, ώστε τα παιδιά να βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με αυτό. 

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Το ταξίδι μας φέτος ξεκινά από την Τουρκία!

Μόλις επιστρέψαμε από τη Διακρατική Συνάντηση στα Άδανα, μεταφέραμε στα παιδιά τις εμπειρίες  από το ταξίδι μας. Είδαμε φωτογραφίες από τις επισκέψεις μας στα σχολεία και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμήν των συμμετεχόντων. Με αφορμή τα παραπάνω, ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με τη χώρα και τον μύθο της Τουρκίας, του πρώτου από τους συνεργάτες μας.

Τα παιδιά εξερεύνησαν το υλικό που λάβαμε πέρσι από τα Άδανα, θαμπώθηκαν από τη Σαχμεράν, διατύπωσαν εικασίες για το μύθο της και θέλησαν να ακούσουν την ιστορία της και γιατί την διάλεξαν τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο των Αδάνων. Στο τέλος ζωγράφισαν τη μορφή της. Είμαστε έτοιμοι να γνωρίσουμε τους ήρωες της Σλοβενίας!

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Απολογισμός της πρώτης χρονιάς του έργου μας

Σε μία από τις συναντήσεις που είχαμε στα Άδανα με τους συντονιστές και τους εταίρους του έργου μας, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την έως τώρα πορεία των εργασιών μας, μετά από έναν χρόνο ενασχόλησης με αυτό.Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Νέα χρονιά – Νέες περιπέτειες

Νέα σχολική χρονιά, καινούρια παιδιά στο σχολείο μας και το έργο μας «Η Κούκλα Έχει Ψυχή» συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά. Στα μέσα Οκτωβρίου ταξιδέψαμε στα Άδανα της Τουρκίας για να λάβουμε μέρος, μαζί με τους εταίρους μας, σε μία Διακρατική Συνάντηση για το Σχέδιο. Η φιλοξενία που μας πρόσφεραν οι Τούρκοι συνάδελφοί μας υπήρξε υποδειγματική, όπως και η διοργάνωση της συνάντησης.

Επισκεφτήκαμε δομές προσχολικής αγωγής, παρακολουθήσαμε μαθήματα σε τάξεις νηπιαγωγείων και μιλήσαμε διεξοδικά για την έως τώρα πορεία του πρότζεκτ που εκπονούμε. Ορίσαμε τους στόχους μας για τη φετινή χρονιά, όπως επίσης και τις δραστηριότητες που θα τους πλαισιώσουν. Το 18ο Νηπιαγωγείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει για μια ακόμα φορά ένα ταξίδι στον κόσμο του Ηρακλή, του θεατρικού παιχνιδιού και των Μαθηματικών, με πνεύμα δημιουργικότητας, καινοτομίας και συνεργασίας.

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Ο Ηρακλής στην καλοκαιρινή μας γιορτή

Αποχαιρετίσαμε τη σχολική χρονιά με τη γιορτή μας που είχε ως θέμα τους άθλους του Ηρακλή. Ο αγαπημένος μας ήρωας, ο Ευρυσθέας, ο Ιόλαος, το λιοντάρι, η Λερναία, οι Αμαζόνες, οι Στυμφαλίδες, ήταν όλοι εκεί. Παρόντες οι φίλοι και οι οικογένειες των παιδιών, που τα καμάρωσαν στην παράστασή τους. Σκηνικά, ρόλοι, κείμενα-ποιήματα, χορογραφίες, μουσική, όλα μας ξαναθύμισαν πόσο ωραία πέρασε η χρονιά στο Νηπιαγωγείο παρέα με τον σπουδαιότερο μυθολογικό ήρωά μας.

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Ο Ηρακλής εμφανίζεται στο κουκλοθέατρό μας

Επόμενη δραστηριότητα για το σχολείο μας ήταν μια κουκλοθεατρική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Ηρακλή. Φτιάξαμε τα σκηνικά και τις φιγούρες, μάθαμε τετράστιχα για να απαγγείλουμε* και η ώρα της παράστασης έφτασε! Η συνέχεια στις οθόνες σας…

*  (προσαρμογή από το βιβλίο των Σ. Κομηνέα και Α. Γιοβάνος (2016), Ηρακλής, εκδΨυχογιός)

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Παραλαβή φακέλου από εταίρο (Ντόμπρνα Σλοβενίας) – Υλοποίηση δραστηριοτήτων

Ο φάκελος που λάβαμε από το Νηπιαγωγείο της Ντόμπρνα της Σλοβενίας ήταν ο τελευταίος για τη φετινή σχολική χρονιά και με την υλοποίηση των δραστηριοτήτων  του ολοκληρώσαμε δημιουργικά το έργο μας. Κεντρική ηρωίδα της Ντόμπρνα η πριγκίπισσα, την οποία κρατάει αιχμάλωτη η βασίλισσα-φίδι. Όπως πάντα, διατυπώσαμε τις υποθέσεις μας στηριζόμενοι στα σύμβολα του μύθου και μετά την ανάγνωση του παραμυθιού κάναμε συγκρίσεις και συσχετισμούς. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τις εικονογραφημένες οδηγίες, κατασκευάσαμε τη βασίλισσα-φίδι. Σειρά είχαν οι κατά βάση μαθηματικές δραστηριότητες, οι οποίες συνδέονταν όλες με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο επινόησαν οι φίλοι μας από τη Σλοβενία. Τα παιδιά, με πούλια και ζάρια, καλούνταν να ολοκληρώσουν δραστηριότητες, προκειμένου να προχωρήσουν στο παιχνίδι. Οι δραστηριότητες αφορούσαν στην αρίθμηση, απαρίθμηση, αναγνώριση αριθμών/ χρωμάτων/ σχημάτων, σειροθέτηση, ταξινόμηση, σύγκριση,  ομαδοποίηση, αντιστοίχιση και λεπτή κινητικότητα. 

 

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Απονομή Ευρωπαϊκής Ετικέτας eTwinning School για το Νηπιαγωγείο μας!

Μία ακόμα επιτυχία σημείωσε πρόσφατα το 18ο Νηπιαγωγείο Ρόδου, καθώς γίνεται το πρώτο νηπιαγωγείο στα Δωδεκάνησα και ένα από τα 18 νηπιαγωγεία σε πανελλήνιο επίπεδο που κατέκτησαν την ετικέτα «Σχολείο eTwinning 2018-2019», σε αναγνώριση του έργου που παράγεται στο σχολείο. Η διαδικασία αιτήσεων για την ετικέτα έγινε σε δύο φάσεις, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2017 και έληξε τον Μάρτιο του 2018.

Οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν την υποβολή αίτησης από ένα σχολείο για την απονομή αυτής της ετικέτας αφορούν στην ενεργό εμπλοκή σε έργα eTwinning και στην προηγούμενη απονομή εθνικών και ευρωπαϊκών ετικετών, συμβάλλοντας έτσι στη στρατηγική ανάπτυξη του σχολικού οργανισμού.

Η Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning στις Βρυξέλλες αναγνώρισε τη συνολική προσφορά του σχολείου και την αφοσίωσή του σε τομείς όπως, οι καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, η ψηφιακή ασφάλεια των μαθητών (υπεύθυνη χρήση διαδικτύου), η συνεχής επαγγελματική εξέλιξη του εκπαιδευτικού προσωπικού και η προώθηση συνεργατικών πρακτικών μεταξύ εκπαιδευτικών και παιδιών. Το 18ο Νηπιαγωγείο αναγνωρίζεται πλέον ως πρωτοπόρο σε αυτές τις περιοχές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ετικέτα απονεμήθηκε σε 1211 σχολεία όλων των βαθμίδων, εκ των οποίων τα 86 προέρχονται από την Ελλάδα.

Οι εκπαιδευτικοί του 18ου Νηπιαγωγείου Ταμβακά Ελπίδα και Σακελλάκη Νίτσα συνεργάζονται με ενθουσιασμό με συναδέλφους, ειδικούς επιστήμονες, τις οικογένειές των μαθητών και φορείς για την προαγωγή της παιδαγωγικής διαδικασίας και την επίτευξη υψηλών εκπαιδευτικών στόχων.

Περισσότερα για τα σχολεία μπορείτε να διαβάσετε εδώ https://www.etwinning.net/el/pub/highlights/2018–2019-etwinning-school-l.htm

Για τη διάκρισή μας αυτή μας συνεχάρη ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Νικόλαος Ράπτης, μέσω του τοπικού τύπου.

 

Δημοσιεύθηκε στη eTwinning | Σχολιάστε

Ο μύθος από τα Άδανα μας εμπνέει…

Αυτή τη φορά παραλάβαμε το φάκελο από το Νηπιαγωγείο στα Άδανα. Οι εταίροι μας επέλεξαν τον παραδοσιακό μύθο της Σαχμαράν ως αφόρμηση για τις δραστηριότητές τους. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τα σύμβολα που μας έστειλαν και τα παιδιά έδωσαν τη δική τους εκδοχή για το μύθο. Στη συνέχεια διαβάσαμε τον αυθεντικό μύθο, τον συγκρίναμε με την εκδοχή μας και εκφραστήκαμε μέσω της ζωγραφικής. Ακολουθήσαμε τις εικονογραφημένες οδηγίες και κατασκευάσαμε τη Σαχμαράν. Έπειτα υλοποιήσαμε μαθηματικές δραστηριότητες (αντιστοίχιση σκιών, memory, τόμπολα). Τα παιδιά πρότειναν και εφάρμοσαν την καταγραφή του σκορ σε κάθε παιχνίδι. Τέλος, κατασκευάσαμε μία μικρού μεγέθους σκηνή κουκλοθεάτρου και φιγούρες από τον τουρκικό μύθο και οι μαθητές έπαιξαν μαζί μας το μύθο.

 

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

1η Διεθνική Δραστηριότητα Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης-Επιμόρφωσης στο Κονίτσε της Σλοβενίας

Τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου 2018 ταξιδέψαμε στο Κονίτσε της Σλοβενίας. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Ταμβακά Ελπίδα και Σακελλάκη Νίτσα, σε συνεργασία με τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Μαλλιάκα, συμμετείχαν με δύο εργασίες-παρουσιάσεις στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ. Παράλληλα έγιναν συναντήσεις μεταξύ των εταίρων με θέμα τον απολογισμό των έως τώρα δράσεων και τον προγραμματισμό των μελλοντικών ενεργειών μας. Τέλος, επισκεφτήκαμε σχολεία και δομές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ειδικής Εκπαίδευσης.

 

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε