Μια μαμά στο σχολείο μάς μιλάει για τον Ηρακλή και τις Στυμφαλίδες Όρνιθες!

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης στο σχολείο μας γονέων και επαγγελματιών που σχετίζονται με το έργο μας, είχαμε τη χαρά να μας επισκεφτεί η μαμά της Μαρίας, φιλόλογος, δηλαδή ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας φέρει σε επαφή με τον μύθο του Ηρακλή. Η κυρία Εύη μάς μίλησε για την καταγωγή του Ηρακλή, την συνάντησή του με την Αρετή και την Κακία, όπως επίσης και για τον πέμπτο άθλο του, τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Τα παιδιά βοήθησαν τον ήρωά μας να επιλύσει έναν δύσκολο λαβύρινθο και να επιλέξει την Αρετή ως οδηγό για τη ζωή του. Στη συνέχεια ζωγράφισαν σε ένα ημιτελές φύλλο εργασίας ό,τι τα εντυπωσίασε περισσότερο από τη μάχη του Ηρακλή με τις τρομακτικές Στυμφαλίδες Όρνιθες. Τοποθετήσαμε την εργασία μας στο φάκελο του Erasmus+, ευχαριστήσαμε θερμότατα την κυρία Εύη και την επόμενη μέρα φτιάξαμε γι’ αυτήν μία τεράστια κάρτα!

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Ο Ερυμάνθιος Κάπρος και το Ελάφι της θεάς Άρτεμης

Σειρά είχε ο άθλος με τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Αφού συζητήσαμε εκτενώς και ζωγραφίσαμε τα κυριότερα στιγμιότυπα του άθλου αυτού, τα παιδιά επέλυσαν έναν λαβύρινθο και οδήγησαν με επιτυχία τον Ηρακλή στο αγριογούρουνο. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε να κατασκευάσει το «σκηνικό» της σύλληψης του κάπρου. Οι μαθηματικές αλλά και καλλιτεχνικές ιδέες των παιδιών ήταν πολλές, η ενασχόληση με κάθε είδους μέτρηση παρούσα σε κάθε στιγμή της δραστηριότητας και το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε απόλυτα!

Ο επόμενος άθλος ήταν το Ελάφι με τα χρυσά κέρατα της θεάς Άρτεμης, ένας άθλος που έδωσε αφορμή για γλωσσική έκφραση και πολλή κίνηση!

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Γνωρίζουμε την Τουρκία

Πού βρίσκεται η Τουρκία; Τι γλώσσα μιλάνε εκεί, τι τραγούδια ακούνε, τι φαγητά τρώνε; Πώς είναι οι πόλεις τους, μοιάζουν με τη δική μας; Πώς διασκεδάζουν τα παιδιά εκεί; Πώς είναι τα σχολεία τους και τι κάνουν τα παιδιά στο σχολείο; Τους αρέσει ο Καραγκιόζης;

Με αφορμή τον Καραγκιόζη, ασχοληθήκαμε με το Θέατρο Σκιών και τις Φυσικές Επιστήμες, με το φως και τη σκιά. Είναι εύκολο κι εμείς να παίξουμε Καραγκιόζη; Αφού παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με Καραγκιόζη, στήσαμε κι εμείς τη μικρή μας σκηνή και με τις φιγούρες που διαθέτει το νηπιαγωγείο μας τα έπαιξαν έστησαν και έπαιξαν ένα σύντομο επεισόδιο από τη ζωή του Καραγκιόζη.

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Το λιοντάρι της Νεμέας και η Λερναία Ύδρα

Ξεκινάμε το ταξίδι του Ηρακλή με τον πρώτο του άθλο, το ξακουστό Λιοντάρι της Νεμέας. Ανατρέξαμε στη βιβλιοθήκη μας και διαβάσαμε για τον άθλο σε διάφορες  εκδοχές, Στη συνέχεια είδαμε ένα βίντεο με τον Ηρακλή και το λιοντάρι σε δράση. Η επόμενή μας δραστηριότητα ήταν μαθηματική και αφορούσε στη συμμετρία ως προς άξονα. Τα παιδιά ολοκλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας στο οποίο έπρεπε να ζωγραφίσουν το κομμάτι που έλειπε. Έπειτα, στη διαδικασία αναστοχασμού, χρησιμοποιήσαμε το λογισμικό Blackboard και, όσο δύο  παιδιά εργάζονταν στον υπολογιστή συμπληρώνοντας το «μισό» λιοντάρι, τα υπόλοιπα παιδιά παρακολουθούσαν σε προβολή στον τοίχο της τάξης τη διαδικασία. Συζητώντας και επιχειρηματολογώντας έγιναν συγκρίσεις και καταλήξαμε στον σωστό τρόπο απόδοσης του λιονταριού.

Σε επόμενη μέρα, ασχοληθήκαμε με τον δεύτερο άθλο του Ηρακλή, τη Λερναία Ύδρα. Γράψαμε και ζωγραφίσαμε σε φύλλο εργασίας και σκεφτήκαμε με τρόπο μαθηματικό με τη βοήθεια ενός φύλλου εργασίας που ζητούσε από τα παιδιά να απαριθμήσουν τα κεφάλια της Ύδρας. Γνωρίσαμε τους τακτικούς και απόλυτους αριθμούς και συζητήσαμε τις επιλογές μας.

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Δημιουργούμε γωνιές ενημέρωσης

Σειρά έχουν οι πίνακες ανακοινώσεων για τους γονείς και για μας! Ατομικά, αλλά και ομαδικά, μαθαίνουμε για το Erasmus+ και το πρόγραμμα «Doll has a soul» και εντοπίζουμε τις συμμετέχουσες χώρες στο χάρτη. Όλο το πληροφοριακό υλικό (χάρτες, λογότυπα, σημαίες, αφίσες κλπ) αναρτάται στο εξωτερικό τζάμι της τάξης για ενημέρωση των γονέων, αλλά και μέσα στην αίθουσα, ώστε τα παιδιά να βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με αυτό. 

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Το ταξίδι μας φέτος ξεκινά από την Τουρκία!

Μόλις επιστρέψαμε από τη Διακρατική Συνάντηση στα Άδανα, μεταφέραμε στα παιδιά τις εμπειρίες  από το ταξίδι μας. Είδαμε φωτογραφίες από τις επισκέψεις μας στα σχολεία και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμήν των συμμετεχόντων. Με αφορμή τα παραπάνω, ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με τη χώρα και τον μύθο της Τουρκίας, του πρώτου από τους συνεργάτες μας.

Τα παιδιά εξερεύνησαν το υλικό που λάβαμε πέρσι από τα Άδανα, θαμπώθηκαν από τη Σαχμεράν, διατύπωσαν εικασίες για το μύθο της και θέλησαν να ακούσουν την ιστορία της και γιατί την διάλεξαν τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο των Αδάνων. Στο τέλος ζωγράφισαν τη μορφή της. Είμαστε έτοιμοι να γνωρίσουμε τους ήρωες της Σλοβενίας!

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Απολογισμός της πρώτης χρονιάς του έργου μας

Σε μία από τις συναντήσεις που είχαμε στα Άδανα με τους συντονιστές και τους εταίρους του έργου μας, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την έως τώρα πορεία των εργασιών μας, μετά από έναν χρόνο ενασχόλησης με αυτό.Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Νέα χρονιά – Νέες περιπέτειες

Νέα σχολική χρονιά, καινούρια παιδιά στο σχολείο μας και το έργο μας «Η Κούκλα Έχει Ψυχή» συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά. Στα μέσα Οκτωβρίου ταξιδέψαμε στα Άδανα της Τουρκίας για να λάβουμε μέρος, μαζί με τους εταίρους μας, σε μία Διακρατική Συνάντηση για το Σχέδιο. Η φιλοξενία που μας πρόσφεραν οι Τούρκοι συνάδελφοί μας υπήρξε υποδειγματική, όπως και η διοργάνωση της συνάντησης.

Επισκεφτήκαμε δομές προσχολικής αγωγής, παρακολουθήσαμε μαθήματα σε τάξεις νηπιαγωγείων και μιλήσαμε διεξοδικά για την έως τώρα πορεία του πρότζεκτ που εκπονούμε. Ορίσαμε τους στόχους μας για τη φετινή χρονιά, όπως επίσης και τις δραστηριότητες που θα τους πλαισιώσουν. Το 18ο Νηπιαγωγείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει για μια ακόμα φορά ένα ταξίδι στον κόσμο του Ηρακλή, του θεατρικού παιχνιδιού και των Μαθηματικών, με πνεύμα δημιουργικότητας, καινοτομίας και συνεργασίας.

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Ο Ηρακλής στην καλοκαιρινή μας γιορτή

Αποχαιρετίσαμε τη σχολική χρονιά με τη γιορτή μας που είχε ως θέμα τους άθλους του Ηρακλή. Ο αγαπημένος μας ήρωας, ο Ευρυσθέας, ο Ιόλαος, το λιοντάρι, η Λερναία, οι Αμαζόνες, οι Στυμφαλίδες, ήταν όλοι εκεί. Παρόντες οι φίλοι και οι οικογένειες των παιδιών, που τα καμάρωσαν στην παράστασή τους. Σκηνικά, ρόλοι, κείμενα-ποιήματα, χορογραφίες, μουσική, όλα μας ξαναθύμισαν πόσο ωραία πέρασε η χρονιά στο Νηπιαγωγείο παρέα με τον σπουδαιότερο μυθολογικό ήρωά μας.

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Ο Ηρακλής εμφανίζεται στο κουκλοθέατρό μας

Επόμενη δραστηριότητα για το σχολείο μας ήταν μια κουκλοθεατρική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Ηρακλή. Φτιάξαμε τα σκηνικά και τις φιγούρες, μάθαμε τετράστιχα για να απαγγείλουμε* και η ώρα της παράστασης έφτασε! Η συνέχεια στις οθόνες σας…

*  (προσαρμογή από το βιβλίο των Σ. Κομηνέα και Α. Γιοβάνος (2016), Ηρακλής, εκδΨυχογιός)

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε