Οδηγίες έναρξης σχολικής χρονιάς 2020-2021

Αγαπητοί φίλοι γονείς,

Καλή Σχολική Χρονιά.

Όπως ήδη γνωρίζετε από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά. Τα δεδομένα με τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε είναι πρωτόγνωρα όμως θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι από πλευράς μας θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσει το σχολείο όσο καλύτερα γίνεται και κυρίως να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών μας. Σας παρακαλούμε πολύ να μας βοηθήσετε στην προσπάθεια αυτή γνωρίζοντας και τηρώντας τα παρακάτω:

  • Το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά με όλους τους μαθητές/τριες των τμημάτων, από τις 08.15 έως τις 13.15, με ωρολόγιο πρόγραμμα που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες. Επίσης από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσουν κανονικά η πρωινή ζώνη και το ολοήμερο για τους μαθητές που έχουν εγγραφεί σε αυτά.
  • Η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.
  • Οι μαθητές/τριες θα προσέρχονται και θα αποχωρούν από το σχολείο φορώντας τη μάσκα τους. Θα φορούν τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους ενώ θα τη βγάζουν στα διαλείμματα στην αυλή και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Θα πρέπει κάθε παιδί να έχει μαζί του δύο μάσκες οι οποίες πρέπει να έχουν ξεχωριστό σακουλάκι για να τοποθετούνται όταν αφαιρούνται.
  • Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά: α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
  • Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.
  • Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο των σχολικών μονάδων πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των σχολικών αιθουσών.
  • Η πόρτα της αυλής του σχολείου θα ανοίγει καθημερινά στις 08.00. Για το λόγο αυτό, σας παρακαλούμε πολύ, να μην έρχεται κανείς στο σχολείο νωρίτερα. Στην αυλή δε θα μπαίνουν γονείς (εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος), αλλά στην είσοδο θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα απολυμαίνουν με αντισηπτικό τα χέρια των μαθητών. Στη συνέχεια οι μαθητές θα κατευθύνονται μόνοι τους στις αίθουσες τους με απόσταση ο ένας από τον άλλο για να ξεκινήσουν το μάθημά τους. Σε περίπτωση που βρέχει οι γονείς μπορούν να συνοδεύουν τα παιδιά μέχρι την είσοδο του κτιρίου όπου εκεί τα παιδιά θα απολυμαίνουν τα χέρια τους και θα κατευθύνονται στην αίθουσά τους.
  • Στις αίθουσες διδασκαλίας τα παιδιά θα κάθονται στα θρανία σε σταθερές θέσεις με μέτωπο προς τον πίνακα.
  • Τα παιχνίδια με μπάλες και λοιπά όργανα γυμναστικής/αθλοπαιδιών επιτρέπονται, εφόσον πραγματοποιούνται ανά τμήμα, έπειτα από σχολαστική εφαρμογή των γενικών κανόνων καθαριότητας στα όργανα γυμναστικής και με την προϋπόθεση ότι κάθε τμήμα χρησιμοποιεί κατά αποκλειστικότητα συγκεκριμένες μπάλες. Προβλέπεται καθαρισμός των παιχνιδιών μετά από κάθε χρήση, ενώ δεν επιτρέπεται οι μαθητές να φέρνουν στο σχολείο παιχνίδια από το σπίτι.
  • Το μάθημα της Πληροφορικής πραγματοποιείται κανονικά, με καθαρισμό του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.
  • Σε κάθε αίθουσα υπάρχει απολυμαντικό για τακτική χρήση από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης στις τουαλέτες υπάρχει αντιβακτηριδιακό κρεμοσάπουνο και χαρτί.
  • Για την αποφυγή συγχρωτισμού έχουν οριστεί διαφορετικά διαλείμματα για τις μικρές και τις μεγάλες τάξεις. Επίσης έχει οριστεί συγκεκριμένος χώρος στην αυλή για χρήση του από τους μαθητές κάθε τάξης.
  • Τα διαλείμματα για τους μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων θα είναι τα εξής: 09.40-10.00 και 11.30-11.50.
  • Τα διαλείμματα για τους μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων θα είναι τα εξής: 09.00-09.20, 10.45-11.00 και 12.25-12.35
  • Επισκέψεις των γονέων στο σχολείο θα πραγματοποιούνται μετά από προγραμματισμένο ραντεβού με το διευθυντή ή τον εκπαιδευτικό του τμήματος.
  • Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα δικά τους αντικείμενα (μολύβια, σβήστρες, μπογιές κλπ). Δεν επιτρέπεται να δανείζουν και να δανείζονται αντικείμενα από άλλα παιδιά. Καλό θα ήταν το κάθε παιδί να έχει το δικό του μαρκαδόρο πίνακα για αποκλειστική χρήση.
  • Οι τουαλέτες, διάδρομοι και αίθουσες διδασκαλίας θα καθαρίζονται σχολαστικά και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά τη λήξη τους.
  • Το κυλικείο θα λειτουργήσει με συσκευασμένα προϊόντα. Προτείνουμε αμέσως μετά την είσοδο του στο χώρο του σχολείου, το παιδί να κατευθύνεται, εφόσον το επιθυμεί, στο κυλικείο για να παραγγείλει ότι θέλει για το διάλειμμα και αφού πληρώσει να κατευθυνθεί στην αίθουσά του. Όλες οι παραγγελίες λίγο πριν από το διάλειμμα θα μοιράζονται στα ανάλογα τμήματα και με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται ο συνωστισμός μπροστά στο κυλικείο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
  • Θα πρέπει να επιμείνετε και εσείς στα παιδιά να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους μετά την τουαλέτα και πριν φάνε. Επίσης σε καμία περίπτωση να μην πίνουν νερό βάζοντας το στόμα τους στη βρύση, αλλά να χρησιμοποιούν το παγουράκι τους. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφεύγουν όσο μπορούν να αγγίζουν με τα χέρια τους το στόμα, τη μύτη και τα μάτια τους.
  • Το πρόγραμμα της σίτισης θα εξακολουθήσει. Όταν ξεκινήσει θα δοθούν περισσότερες οδηγίες.
  • Κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο, οι μαθητές/τριες, φορώντας τη μάσκα τους, θα απομακρύνονται κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Οι γονείς των μικρών μαθητών/τριών θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους με το γνωστό τρόπο κρατώντας μεταξύ τους τις απαραίτητες αποστάσεις.
  • Σας παρακαλούμε πολύ, σε περίπτωση που το πρωί ξεκινώντας για το σχολείο αντιληφθείτε ότι το παιδί σας δεν είναι καλά, να το κρατήσετε στο σπίτι και να απευθυνθείτε σε γιατρό.
  • Σε περίπτωση που μαθητής/τρια νοσήσει στο σχολείο απομονώνεται σε προκαθορισμένη, αεριζόμενη αίθουσα και φοράει μάσκα μέχρι την παραλαβή του από το γονέα του προκειμένου να εξεταστεί από γιατρό. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος ενημερώνεται το σχολείο για να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου είναι οι ακόλουθες:

i. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από έξι (6) μήνες από την ολοκλήρωσή της.

ii. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από δώδεκα (12) μήνες.

 iii. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από εικοσιτέσσερις (24) μήνες.

iv. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

v. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4 20mg/μέρα).

vii. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.

viii. Μαθητές με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.

ix. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή μαθητές με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.

x. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

γ) Μαθητής που έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.

  • Παρακαλούμε να ενημερώνεστε σε τακτικά διαστήματα από την ιστοσελίδα του σχολείου μας: https://blogs.sch.gr/18dimsta

Αγαπητοί γονείς, ο κορωνοϊός μας υποχρεώνει να λειτουργήσουμε με ένα πρωτόγνωρο τρόπο για όλους μας. Όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστεί.

 

Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020-21-1

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2020-2021. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.