Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, με σημαντικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των πασχόντων. Τα αίτια της νόσου σχετίζονται κυρίως με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων σε συνδυασμό με μειωμένη σωματική δραστηριότητα ή/και έλλειψη άσκησης, παράγοντες που συντελούν στην ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας κυρίως στις Δυτικού τύπου κοινωνίες, ήδη από την παιδική ηλικία.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε  να βρείτε:

Προσομοίωση Phet  με θέμα «Άσκηση και Διατροφή» (και στα ελληνικά):

Προσομοίωση με θέμα «Άσκηση και Διατροφή»

Να ζωγραφίσετε σαν τον Giuseppe Arcimboldo: http://www.giuseppe-arcimboldo.org/

(πορταίτα με φρούτα και λαχανικά).

να δείτε μια παρουσίαση από το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Παρουσίαση από το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Ενημέρωση και πρόληψη για την Παιδική Παχυσαρκία από το Τμήμα Υγείας, Κοινωνικών, Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά

http://childhoodobesity.gr/

ΕΥΖΗΝ – Η γωνιά των παιδιών. Μαθαίνουμε να τρώμε σωστά, παίζουμε παιχνίδια και βρίσκουμε τρόπους να είμαστε διαρκώς σε κίνηση!

Η γωνιά των παιδιών – ΕΥΖΗΝ

Την ταινία «Παιδική Παχυσαρκία» από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Εκπαιδευτική Τηλεόραση – Ταινία «Παιδική Παχυσαρκία»

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι για την παιδική παχυσαρκία

Πρόγραμμα πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης παχυσαρκίας

Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τη διατροφική πυραμίδα

Παιχνίδι με τη διατροφική πυραμίδα

Η πυραμίδα της διατροφής

Την Ταινία»Ονειρομαγειρέματα» από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Ταινία «Ονειρομαγειρέματα» από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Την Ταινία «Μαντινοσυνταγές» από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Ταινία «Μαντινοσυνταγές» από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση

 

Κατηγορίες: Δράσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Σχόλια κλειστά

Εκδήλωση με θέμα την ασφαλή πλοηγήση στο διαδίκτυο

Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας ειδική εκδήλωση – ενημέρωση με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρακολούθηση τηλεδιάσκεψης με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, προβολή σχετικών βίντεο και ενημέρωση από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου μας κύριο Γιώργο Τζηνέτα.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση.

21 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση για τον ψηφιακό εκφοβισμό 007 21 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση για τον ψηφιακό εκφοβισμό 001 21 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση για τον ψηφιακό εκφοβισμό 003 21 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση για τον ψηφιακό εκφοβισμό 004 21 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση για τον ψηφιακό εκφοβισμό 005

Επίσης παραθέτουμε χρήσιμο ενημερωτικό υλικό.

 

 

 

Ψηφιακή παρενόχληση

 Γνωρίζεις τι είναι η ψηφιακή παρενόχληση;;

Εάν όχι τότε διάβασε προσεκτικά παρακάτω για να μάθεις να προστατεύεσαι από τους κινδύνους που κρύβει το internet.

Η ψηφιακή παρενόχληση ή διαφορετικά cyberbullying εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη μαζί με το internet και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, Τwitter κτλ) ενώ πολλά είναι και τα  περιστατικά στην Ελλάδα.

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα  του internet και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα.

Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει:

- Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση

- Διάδοση άσχημων-προσβλητικών φημών on-line

- Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (υβριστικά-προσβλητικά)

- Δυσφήμηση σε τρίτους (άλλους πλέον του θύματος)

- μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων μέσω κινητού,

-φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες, μπλογκς, chat rooms κ.ά.

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), τα γραπτά μηνύματα (text messaging), οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites), τα μέρη συζητήσεως στο Διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs, τα web sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια (Internet gaming). Αυτή του είδους η συμπεριφορά είναι σημαντική όσο και ανησυχητική καθώς έχει συνέπειες στο θύμα όπως:

Θυμό

Αγανάκτηση

Θλίψη

Ντροπή

Φόβο

Σε περίπτωση έχεις πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου τότε πρέπει άμεσα να απευθυνθείς  στους γονείς σου και μαζί να προβείτε σε μία σειρά ενεργειών:

Εάν έχεις δεχτεί απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα τότε κρίνεται σκόπιμο να τα αποθηκεύσεις και όχι να τα διαγράψεις, να κρατήσεις δηλαδή όλα τα αποδειχτικά στοιχεία. Μπορείς επίσης να τα εκτυπώσεις για να τα δείξεις στους γονείς σου.

Σε περιπτώσεις όπου τα μηνύματα επιμένουν και προέρχονται από άγνωστο αποστολέα, οι γονείς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από την Υπηρεσία μας και να πάρουν πληροφορίες για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Σε περιπτώσεις που ένας «διαδικτυακός φίλος» σου στέλνει μηνύματα προσβλητικά μπορείς εύκολα να τον «αποκλείσεις» από το email σου.

Εάν ο θύτης είναι  γνωστό σου πρόσωπο, σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γονείς του παιδιού για τη συμπεριφορά του με βασικό σκοπό να περιοριστεί ο θύτης.

Εάν αισθάνεσαι αγχωμένος ή φοβισμένος είναι σημαντικό εσύ και οι γονείς σου  να ζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο ειδικό σε τέτοιου είδους θέματα.

Εφόσον έχεις αντιληφθεί κάποια ιστοσελίδα όπου χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα σου ή φιλοξενούνται ρατσιστικά σχόλια για εσένα μπορείτε να την αναφέρετε στην Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο (www.safeline.gr) οι οποίοι και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες περαιτέρω δυνατότητες εφόσον ο εκφοβισμός διεξήχθη μέσω κάποιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ή chat room.

Facebook – Μπορείτε να κάνεις αναφορά επιλέγοντας την επιλογή ‘Report’ (‘αναφορά) που υπάρχει στις σελίδες ή να στείλετε e-mail στο abuse@facebook.com. Ένας καλός οδηγός ασφάλειας για παιδιά και γονείς βρίσκεται στο www.facebook.com/safety. Οι χρήστες κάτω των 13 απαγορεύονται και μπορείτε να αναφέρετε την ύπαρξη τους στο http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=underage

MySpace – Ειδικά για προβλήματα σχετιζόμενα με σχολείο μπορείτε να στείλεις e-mail στο schoolcare@myspace.com. Οδηγός ασφάλειας βρίσκεται στο www.myspace.com/safety.

Youtube – Υπάρχει επιλογή ‘Flag content as inappropriate’ κάτω από κάθε βίντεο. Επίλεξε ακόμα το ‘Security Center’ έχοντας διαλέξει την Ελληνική ως γλώσσα περιήγησης.

    Instant messaging : MSN – Yahoo . Επιλέγοντας το ‘Help’ tab θα ανοίξει πολλαπλές επιλογές μία εκ των οποίων είναι το ‘Report Abuse’.

Chatrooms – Στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπάρχουν ρυθμιστές (moderators) που είναι συνήθως πολύ αυστηροί με περιπτώσεις κακόβουλης επίθεσης. Μία επικοινωνία στο e-mail τους με το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι συνήθως αρκετή.

ΠΗΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: www.hasiad.gr

Χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στους παρακάτω συνδέσμους:

Προσωπικά δεδομένα

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εθισμός στο διαδίκτυο

Τα βασικά του διαδικτύου

Κατηγορίες: Δράσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Σχόλια κλειστά

Συμμετοχή του σχολείου μας σε τηλεδιασκέψεις σχολείων με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο που πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας θα παρακολουθήσουν τηλεδιάσκεψη με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

 Στην ιστοσελίδα http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=47010&Itemid=1386&lang=

αναφέρεται σχετικά:

«Οι τηλεδιασκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος CYBERKID και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τηλεδιασκέψεις σε 1.313 σχολεία ανά την επικράτεια

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος CYBERKID για την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο, πραγματοποιεί διαδραστικές τηλεδιασκέψεις σε σχολικές μονάδες, ανά την επικράτεια, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η πρώτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 και μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει τις τηλεδιασκέψεις 1.313 σχολεία ανά την επικράτεια.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στις τηλεδιασκέψεις δέχονται πρόσκληση μέσω του συστήματος “meetings.sch.gr”, του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και με τον τρόπο αυτό, εντάσσονται στις τηλεδιασκέψεις.

Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων πραγματοποιούνται παρουσιάσεις από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εξειδικευμένους Αξιωματικούς, με τη χρήση οπτικοακουστικού εξοπλισμού. Πιο αναλυτικά, οι θεματολογίες που αναπτύσσονται είναι:

• Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

• Ο σκοπός διοργάνωσης των τηλεδιασκέψεων.

• Τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και πρακτικές πρόληψης.

• Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

• Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αρμόδιος καθηγητής από κάθε σχολείο συλλέγει ερωτήσεις από τους μαθητές, τις οποίες αποστέλλει μέσω του συστήματος και της λειτουργίας άμεσης γραπτής επικοινωνίας “chat”. Οι ερωτήσεις απαντώνται, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, από τους εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούν την παρουσίαση».

Κατηγορίες: Δράσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Σχόλια κλειστά

Η Εκπαιδευτική Επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο Μουσείο Ύδρευσης

   Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ύδρευσης της Ε.Υ.Α.Θ. Το Μουσείο Ύδρευσης στεγάζεται σε ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή των Σφαγείων, το παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.).

   Εκεί παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι δρόμοι του νερού της Θεσσαλονίκης». Αρχικά ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο του Μουσείου, για την εξέλιξη του ζητήματος της υδροδότησης της περιοχής της Θεσσαλονίκης από τους ρωμαϊκούς χρόνους ως και τη σύγχρονη εποχή. Κατόπιν παρακολουθήσαμε μία εκπαιδευτική ταινία όπου είδαμε «το ταξίδι της σταγονούλας», ξεναγηθήκαμε στο χώρο του παλιού αντλιοστασίου με τις παλιές μηχανές, γράψαμε σε φύλλο εργασίας τις εντυπώσεις μας και ζωγραφίσαμε. Στο τέλος παίξαμε ομαδικά παιχνίδια σκυταλοδρομίας κρατώντας στα χέρια μας ποτήρια με νερό και προσπαθώντας να γεμίσουμε τους κουβάδες….

   Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκπαιδευτική μας επίσκεψη.

Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 031 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 001 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 002 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 003 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 004 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 005 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 006 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 008 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 009 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 010 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 011 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 012 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 013 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 014 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 015 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 016 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 017 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 018 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 019 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 020 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 021 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 022 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 023 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 024 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 025 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 026 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 027 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 028 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 029 Μουσείο Ύδρευσης 15 Οκτ 14 030

Κατηγορίες: Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015, Εκδρομές | Σχόλια κλειστά

Άσκηση ετοιμότητας διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου

Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών πραγματοποιήθηκε στη σχολική μας μονάδα η πρώτη προγραμματισμένη για το σχολικό έτος 2014-2015 άσκηση ετοιμότητας διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου.

Τις προηγούμενες ημέρες οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας ενημέρωσαν υπεύθυνα τους μαθητές και τις μαθήτριες, δίνοντάς τους τις κατάλληλες οδηγίες για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν σχετικά με την αυτοπροστασία τους και τον τρόπο εκκένωσης του σχολικού κτιρίου.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε χρήσιμο υλικό με οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.)

Προετοιμάσου από τώρα για το Σεισμό

Σεισμός! Ας είμαστε προετοιμασμένοι!

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Ετικέτες: | Σχόλια κλειστά

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

      Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν ειδικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο σχολείο μας στο πλαίσιο της «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» με θεματικό άξονα «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» .

        Στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρεται: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας την “παρεμβατική δυναμική” της Άθλησης και της Δια Βίου Άσκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, θεσμοθέτησε (ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου») την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους».

      Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε αθλητικές δραστηριότητες, κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, αθλήματα, θεατρικά παιχνίδια με αυτοσχεδιασμούς των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης, προβολή ταινιών με σχετικό θέμα και διαδραστική συζήτηση – αναστοχασμό, επεξεργασία και συζήτηση για τις έννοιες της βίας, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά.

   Οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν, κυλιόμενα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, απ’ όλη τη σχολική κοινότητα, με τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και προετοιμασία.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις μας.

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 033 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 001 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 002 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 003 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 004 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 005 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 006 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 007 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 008 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 009 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 010 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 011 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 012 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 013 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 014 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 015 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 016 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 017 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 018 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 019 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 020 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 021 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 022 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 023 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 024 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 025 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 026 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 027 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 028 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 029 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 030 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 031 Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014 032

Κατηγορίες: Δράσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Σχόλια κλειστά

3o Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι

afiseta_gia_to_skaki_2_copyΟ Σκακιστικός Όμιλος Πολίχνης και ο Δήμος Παύλου Μελά διοργανώνουν το 3ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι του Δήμου Παύλου Μελά για μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, την Κυριακή 5/10/2014 στις 10:30πμ στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης (Ναυαρίνου 1, κοντά στην πλατεία Τερψιθέας).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Δήμου Παύλου Μελά. Θα ακολουθηθεί το Ελβετικό Σύστημα Αγώνων, 5 γύρων με 15 λεπτά χρόνο σκέψης. Οι μαθητές θα διαγωνιστούν ανά 2 τάξεις, αναλόγως της συμμετοχής. Στο τέλος, θα δοθούν μετάλλια στους πρώτους ανά κατηγορία.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 3/10 και ώρα 7:00μμ, στα παρακάτω τηλέφωνα:

2310 658769 (Σ.Ο Πολίχνης),

6985 167874 (Μπέλλου Αθηνά),

6984 676058 (Εμμανουηλίδης Θεόδωρος).

Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν και στο Διευθυντή του 3ου Δημοτικού κο Μαυρίδη Σταύρο και στο email: polichnichess@yahoo.com

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Σχόλια κλειστά

Ανακοίνωση τακτικής γενικής συνέλευσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 18ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

18ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

   Ανακοινώνουμε στα μέλη του Συλλόγου μας πως την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014, και ώρα 18: 30, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης (18ου Δημοτικού Σχολείου, 10) με θέματα:

 1. Απολογισμός απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
 2. Αρχαιρεσίες για τα νέα Όργανα του Συλλόγου
 3. Λειτουργία του Σχολείου

   Υποψηφιότητες για τα όργανα του συλλόγου θα κατατεθούν την ημέρα της συνέλευσης. Υπενθυμίζουμε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν και οι δύο γονείς κάθε μαθητή.

    Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν οπωσδήποτε και με οποιοδήποτε αριθμό παρευρισκόμενων μελών.

    Θεωρούμε την παρουσία σας επιβεβλημένη.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Σχόλια κλειστά

Έναρξη λειτουργίας κοινωνικού φροντιστηρίου κατά το έτος 2014-2015 στο Δήμο Παύλου Μελά

Το Τμήμα Υγείας, Κοινωνικών και Προνοιακών Θεμάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Παύλου Μελά πρόκειται να λειτουργήσει κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2014.

Απευθύνεται σε μαθητές Α, Β και Γ Γυμνασίου καθώς και σε μαθητές Α και Β Λυκείου που υστερούν στη σχολική τους επίδοση και ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Τηλ επικοινωνίας 2310 020196

Για όλες τις λεπτομέρειες κατεβάστε το Δελτίο Τύπου.

Δελτίο Τύπου – Κοινωνικό Φροντιστήριο

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Σχόλια κλειστά

Σχολές Γονέων στην Περιφέρεια Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να :

 • Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
 • Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
 • Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
 • Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
 • Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
 • Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
 • Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
 • Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
 • Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
 • Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
 • Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
 • Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες

Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι ΔΩΡΕΑΝ και έχουν συνολική διάρκεια:

Α) 50 ωρών (που κατανέμονται σε 16 συναντήσεις)

Β) 25 ωρών (που κατανέμονται σε 8 συναντήσεις)

Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:

 • Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
 • Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
 • Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
 • Σεξουαλική Αγωγή
 • Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
 • Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
 • Επαγγελματικός Προσανατολισμός
 • Κατανάλωση και Διαφήμιση
 • Οικογενειακός Προϋπολογισμός
 • Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
 • Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
 • Προώθηση της ισότητας των φύλων
 • Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
 • Συνεργασία γονέων-μεταναστών
 • Ψυχολογική Υποστήριξη
 • Αγωγή Υγείας
 • Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
 • Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή 16-18 ατόμων.

Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην:

Υπεύθυνη Σχολών Γονέων Δυτικής Θεσσαλονίκης: Συμεωνίδου Δήμητρα * Τηλ. 6936932002, email: sxolesgonewn.thes@gmail.com

Ώρες επικοινωνίας:

Πρωινές: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-14.00,

Απογευματινές: Δευτέρα και Πέμπτη 17.30-20.00

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Σχόλια κλειστά

Ανακοίνωση τακτικής γενικής συνέλευσης συλλόγουν γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

18ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

   Ανακοινώνουμε στα μέλη του Συλλόγου μας πως την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, και ώρα 18: 30, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης (18ου Δημοτικού Σχολείου, 10) με θέματα:

 1. Απολογισμός απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
 2. Αρχαιρεσίες για τα νέα Όργανα του Συλλόγου
 3. Λειτουργία του Σχολείου

   Υποψηφιότητες για τα όργανα του συλλόγου θα κατατεθούν την ημέρα της συνέλευσης. Υπενθυμίζουμε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν και οι δύο γονείς κάθε μαθητή.

   Σε περίπτωση μη απαρτίας, οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν οπωσδήποτε την προσεχή Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.

   Θεωρούμε την παρουσία σας επιβεβλημένη.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Σχόλια κλειστά

Ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, στις 9:30 το πρωί, στο προαύλιο του σχολείου μας ο αγιασμός για την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς 2014 – 2015. Ευχές προς τους μαθητές – μαθήτριες, γονείς κι εκπαιδευτικούς απηύθυναν ο ιερέας που τέλεσε τον αγιασμό κι ο διευθυντής του σχολείου μας.

Στη συνέχεια, οι μαθητές κι οι μαθήτριες των τάξεων του σχολείου μας μπήκαν στις αίθουσες και γνώρισαν τους δασκάλους και τις δασκάλες τους για τη νέα σχολική χρονιά και παρέλαβαν τα βιβλία τους.

Ιδιαίτερη γιορτή υποδοχής και καλωσορίσματος έγινε για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες που θα φοιτήσουν φέτος στην Α΄ Δημοτικού. Παρέλαβαν χειροτεχνίες, που είχαν κατασκευάσει εκπαιδευτικοί του σχολείου μας καθώς και γραφική ύλη, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 018 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 001 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 002 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 003 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 004 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 005 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 006 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 007 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 008 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 009 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 010 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 011 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 012 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 013 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 014 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 015 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 016 Αγιασμός σχολείο 11 Σεπτεμβρίου 2014 017

Κατηγορίες: Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015 | Σχόλια κλειστά

Ανακοίνωση για τον αγιασμό

Ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 09:30 π.μ. στο προαύλιο του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης.

Ο διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου εύχονται σε όλες και σε όλους καλή σχολική χρονιά.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις | Σχόλια κλειστά

Η Κρήνη του Ήρωνα

     Την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 διοργανώθηκε Ημερίδα από τη Σχολική Σύμβουλο της 14ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Λαζαρίδου με θέμα: «Το 2013-14 μέσα από δράσεις των σχολείων μας» στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης. Στη συγκεκριμένη Ημερίδα, εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων της 14ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας παρουσίασαν δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014.

     Οι εκπαιδευτικοί της ΣΤ΄ τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης κ. Βλάχος Χρήστος ΠΕ70 και κ. Ζαρογιάννης Αντώνης ΠΕ70 συμμετείχαν με την Εισήγηση – Παρουσίαση «Η Κρήνη του Ήρωνα».

     Παραθέτουμε το κείμενο της παρουσίασης του κ. Βλάχου Χρήστου.

     «Σαν ιδέα, η Κρήνη του Ήρωνα ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν έψαχνα να βρω τρόπο να ανεβάσω σε ψηλότερο επίπεδο νερό, χωρίς τη χρήση πολυέξοδων κι ενεργοβόρων αντλιών. Ψάχνοντας λοιπόν στο internet, βρήκα λύση κοιτώντας κατασκευές του Ήρωνα από την Αλεξάνδρεια.

     Όσον αφορά τη γνώση αυτή, ο σύγχρονος άνθρωπος την εκμεταλλεύτηκε και κατασκεύασε αντλίες που λειτουργούν με τις ίδιες αρχές που λειτουργεί και το σιντριβάνι του Ήρωνα. Όμως δεν είχα κάνει καμία κατασκευή και βρισκόμουν μόνο στο θεωρητικό στάδιο και στην απλή αναζήτηση.

     Η ευκαιρία δόθηκε όταν ο διευθυντής του σχολείου ανακοίνωσε στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη την ύπαρξη ενός πρωτοεμφανιζόμενου διαγωνισμού Φυσικής όπου προϋπόθεση για τη συμμετοχή ήταν να υπάρχουν τριμελείς ομάδες οι οποίες θα παρουσίαζαν κατασκευές ή πειράματά τους. Σκέφτηκα να εμπλέξω και το συνάδελφο του άλλου τμήματος της ΣΤ΄ τάξης τον κ. Ζαρογιάννη. Όταν του ανακοίνωσα την πρόθεσή μου δέχτηκε χωρίς ενδοιασμού,ς παρ’ όλο που οι κατασκευές δεν είναι η καθημερινότητά του, αλλά μόνο στη σκέψη ότι πιθανόν να είχαν όφελος τα παιδιά δηλώσαμε τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό και ξεκινήσαμε να οργανώνουμε το πρότζεκτ αυτό.

     Ο δάσκαλος της πληροφορικής κ. Τζηνέτας βοήθησε στο αρχικό στάδιο της δράσης, όπου τα παιδιά, μη γνωρίζοντας τίποτε για την «Κρήνη του Ήρωνα» αναζήτησαν πληροφορίες μέσω internet κατά τη διάρκεια του μαθήματος της πληροφορικής.

     Όμως, αν οποιαδήποτε πληροφορία δεν αξιοποιηθεί και σε άλλο επίπεδο, δεν έχει τόσο μεγάλη αξία και σιγά σιγά χάνεται. Έτσι, σε δεύτερη φάση, προχωρήσαμε στην κατασκευή της Κρήνης για να γίνουν πιο κατανοητές οι αρχές λειτουργίας αυτής της αντλίας νερού και όσο γίνεται από περισσότερους μαθητές.

     Η τριμελής ομάδα του ενός τμήματος της ΣΤ΄ ανέλαβε να κατασκευάσει την απλή, εργαστηριακή Κρήνη για να εξηγηθούν και κατανοηθούν οι αρχές λειτουργίας της και η άλλη ομάδα ανέλαβε την κατασκευή της αντλίας που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε πρακτικά στην καθημερινότητά μας.

     Εμείς οι εκπαιδευτικοί (εγώ και ο Αντώνης) φροντίσαμε να προμηθευτούμε τα διάφορα υλικά από το εμπόριο τα οποία δεν έχουν μεγάλο κόστος. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε στα παιδιά τι ακριβώς είναι το κάθε υλικό κατασκευής, ακόμη κι από που το προμηθευτήκαμε.

     Έμφαση δόθηκε σε υλικά που δεν αγοράστηκαν, αλλά βρέθηκαν από ανακυκλώσιμα είδη ή άχρηστα υλικά τα οποία δεν είχαν πλέον καμία χρησιμότητα και θα τα πετούσαμε, όπως τα κόντρα πλακέ. Όλοι μαζί οι μαθητές παρακολούθησαν τις κατασκευές στα διάφορά στάδιά τους και πρότειναν λύσεις σε κάθε εμπόδιο που προέκυπτε. Κάποια παιδιά μάλιστα που δεν ανήκαν στις τριμελείς ομάδες ανέλαβαν να ζωγραφίσουν τα κόντρα πλακέ σύμφωνα με τις δικές μας οδηγίες.

     Τελειώνοντας η πρώτη ομάδα την εργαστηριακή κατασκευή της Κρήνης και πριν τη δοκιμή της, κάναμε υποθέσεις για το τι ακριβώς θα συνέβαινε με το νερό, έχοντας σαν βοηθό τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει τα παιδιά από τους υπολογιστές.

     Όμως παρόλο που η κάθε λεπτομέρεια ήταν μελετημένη και όσο ήταν δυνατό καλά κατασκευασμένη η κρήνη δεν λειτούργησε στην πρώτη δοκιμή. Κάτι δεν είχε γίνει σωστά, αλλά τι;

     Επειδή το λάθος, η αποτυχία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία και μάλιστα σαν ισχυρό μέσο πρόσκτησης γνώσεων, γι’ αυτό από την αρχή ακόμα των κατασκευών φροντίσαμε να περάσουμε στα παιδιά και την ιδέα της αποτυχίας. Έτσι με την αποτυχία της λειτουργίας της Κρήνης αμέσως βάλαμε τους μαθητές στο παιχνίδι να βρουν τι μπορεί να φταίει.

     Η κατασκευή είναι απλή, οι οδηγίες σωστές, αλλά δεν υπήρχε σωστό αποτέλεσμα. Έγιναν πολλές υποθέσεις, διερευνήθηκαν, μέχρι που τελικά βρέθηκε το λάθος στην κατασκευή, που ήταν κάποιο από τα σωληνάκια που δεν ήταν σφραγισμένο αεροστεγώς. Η Κρήνη λειτούργησε, εντυπωσίασε, και αποκτήθηκε σαν γνώση από τα παιδιά και των 2 τμημάτων της ΣΤ΄.

     Ο διαγωνισμός που οργανώθηκε από το 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου και του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ευόσμου, έγινε με καλό αποτέλεσμα για τις κατασκευές μας σαν επιβράβευση των προσπαθειών και των 2 ομάδων.

     Τα παιδιά κατάλαβαν πως ότι χρειαζόμαστε σήμερα, μπορεί να υπάρχει σαν γνώση από τα αρχαία ακόμη χρόνια και μπορούμε τροποποιώντας αυτά που γνωρίζουμε, να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στο μέλλον.

     Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι έγινε διασπορά της γνώσης, γνώσης που υπάρχει εδώ και χιλιετίες και χωρίς να αξιοποιείται μπορεί να μένει στο συρτάρι.

     Σήμερα κάποιοι άνθρωποι, αξιοποιώντας τις αρχές λειτουργίας που μας δίδαξε ο Ήρωνας πριν περίπου 2000 χρόνια, κατασκευάζουν απλές αντλίες ή ακόμα μεγαλύτερες για μεγαλύτερη ποσότητα άντλησης νερού όπως αυτή που κατασκεύασε η 2η ομάδα.

     Έμαθαν τα παιδιά πως όλα δεν γίνονται ξοδεύοντας απαραίτητα πολλά χρήματα, ούτε σπαταλώντας μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βενζίνες, πετρέλαιο) αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, αρκεί να ψάξουμε να τους βρούμε».  

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την παρουσίαση.

      Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 002Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 004Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 033  Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 007Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 006Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 008 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 009 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 010 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 011 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 012 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 013 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 014 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 015 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 016 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 017 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 018 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 019 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 020 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 022 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 023 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 024 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 026 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 027 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 028 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 029 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 030 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 031 Βλάχος Ζαρογιάννης 18 Ιουνίου 2014 032   

 

Κατηγορίες: Δράσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2013-2014, Εργασίες | Σχόλια κλειστά

Πρόγραμμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων 2014 του Δήμου Παύλου Μελά για παιδιά 6 έως 12 χρονών

Το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Παύλου Μελά ανακοινώνει τα εξής:

«Το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Παύλου Μελά διοργανώνει για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα «Πολλαπλών Δραστηριοτήτων» για παιδιά 6 έως 12 χρονών.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις 16-27 ΙΟΥΝΙΟΥ και θα διεξάγεται καθημερινά εκτός Σαββάτου & Κυριακής από τις 8:30 π.μ. – 1:30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε αθλητικούς, σε χώρους αναψυχής καθώς και αθλητικές δραστηριότητες στα Δημοτικά Γυμναστήρια, στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, σε πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής και 2 επισκέψεις σε θάλασσα στον Ποταμό Επανομής

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά .

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται από την 10-6-2013 στα δημοτικά καταστήματα Ευκαρπίας, Πολίχνης και στο Κέντρο Πολιτισμού Χ.Τσακίρης Λαγκαδά 221 2ος όροφος από 08:30΄ έως 13.30΄ καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή.

1. Δικαίωμα συμμετοχής μόνο παιδιών που κατοικούν στο Δήμο Παύλου Μελά ηλικίας 6-12 χρονών.

2. Η μεταφορά των παιδιών στους καθημερινούς προορισμούς θα γίνεται με λεωφορεία από όλο το Δήμο με καθορισμένες στάσεις ανά περιοχή.

Αναχώρηση 08:15 – 08:30. Επιστροφή13:30.Σημεία επιβίβασης και αποβίβασης:

Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας: 1ο Δημοτικό Σχολείο, Εργατικές κατοικίες.

Δημοτική Ενότητα Πολίχνης: Πλατεία Μετεώρων, πρώην Δημαρχείο Πολίχνης, ΚΑΠΗ Καρατάσου.

Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης: Δημαρχείο Παύλου Μελά, Νικόπολη τέρμα Λεωφορείων Ο.Α.Σ.Θ, Εκκλησία Προφήτη Ηλία (Οδός Μακρυγιάννη).

3. Σε περίπτωση αποχώρησης από το πρόγραμμα της νωρίτερα από το τέλος της περιόδου που έχετε δηλώσει, παρακαλούμε ενημερώστε το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Παύλου Μελά στα τηλέφωνα: 2310-667626 /643963 /2313302960.

4. Τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους σάντουιτς, νερό, καπέλο. Δεν επιτρέπεται στα παιδιά να έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά και πολύτιμα αντικείμενα (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ΜΡ3 κλπ.). Δεν φέρουμε καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειάς τους.

5. Οικονομική συμμετοχή για κάθε παιδί 25,00€.

Οι πληρωμές θα γίνονται στα Ταμεία των Δημοτικών Ενοτήτων

1) Ευκαρπία στο πρώην Δημαρχείο Εθνικής Αντίστασης 24

2) Πολίχνη στο πρώην Δημαρχείο Θ.Καρυπίδη 2

3) Σταυρούπολη στο ταμείο του Δήμου Καραολή και Δημητρίου με Ν.Πλαστήρα γωνία.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

-Φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΚΟ ή μισθωτήριο κατοικίας για βεβαίωση διεύθυνσης μονίμου κατοικίας.

-Φωτοτυπία ταυτότητας των ατόμων που θα παραλαμβάνουν το παιδί.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Γραφείο Αθλητισμού στα τηλέφωνα: 2310667626 / 2310643963 & 2313302835»

kalokairi_A5 2014_Ó÷Ýäéï 1

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Χωρίς κατηγορία | Σχόλια κλειστά