Η Ιστορία της βιβλιοθήκης
Η ιδέα για τη δημιουργία μιας δανειστικής σχολικής βιβλιοθήκης ήταν πολύ παλιά όταν ακόμα το σχολείο λειτουργούσε σε ένα ισόγειο πολυκατοικίας. Αρχικά έγινε προσπάθεια και με δωρεές κάποιων τοπικών εκδοτικών οίκων κατορθώσαμε να μαζέψουμε μερικά βιβλία που μέσα σε μια μεταλλική ντουλάπα αποτέλεσαν την πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου.
Το 1994 ξεκίνησε η κατασκευή του παρόντος διδακτηρίου όπου στα αρχιτεκτονικά του σχέδια προβλεπόταν η ύπαρξη χώρου βιβλιοθήκης. Τότε ξεκίνησε μια συλλογική προσπάθεια από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου με αρχικό στόχο τη συγκέντρωση βιβλίων. Ξεκινήσαμε να γράφουμε σε εκδοτικούς οίκους γνωστοποιώντας τους την κατάσταση και ζητώντας τη συνδρομή τους στο έργο μας με δωρεάν αποστολή βιβλίων. Με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώθηκαν περίπου 1.600 βιβλία, αριθμό που υπερέβαινε τις προσδοκίες μας.
Το φθινόπωρο του 1996 αμέσως μετά τη μεταστέγαση του σχολείου στο κτίριο αυτό, πρώτο μας μέλημα ήταν η λειτουργία της βιβλιοθήκης μας. Τον ίδιο χρόνο η κ. Βαφοπούλου δώρισε άλλα 200 βιβλία.
Επίσης, μαζί με μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων επισκεφθήκαμε την Έκθεση βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης και ζητήσαμε βιβλία για τη βιβλιοθήκη. Το τμήμα βιβλιοθηκών του υπουργείου Παιδείας έστειλε μια σειρά της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. Δωρεές βιβλίων λάβαμε επίσης από ιδρύματα όπως αυτό του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και των Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου. Συμπληρώνοντας τη συλλογή μας κατά καιρούς αγοράζαμε βιβλία που οι συνάδελφοι θεωρούσαν χρήσιμα στο έργο τους ή άλλα που αναζητούσαν οι μαθητές. Σήμερα ο αριθμός των βιβλίων μας πλησιάζει τους 4.500 τόμους.
Τα βιβλία καταγράφηκαν, ταξινομήθηκαν σύμφωνα με το σύστημα Dewey και δόθηκαν προς χρήση στους μαθητές του σχολείου μας αλλά και σε αυτούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η βιβλιοθήκη μας επίσης συμβάλλοντας στον κοινωνικό ρόλο του σχολείου στήριξε και στηρίζει τους φιλαναγνώστες κατοίκους της περιοχής.
Ο μετασχηματισμός της βιβλιοθήκης
Τα τελευταία χρόνια τόσο ο αυξανόμενος αριθμός βιβλίων που απαιτούσε ανασχηματισμό της βιβλιοθήκης και συμπλήρωση των επίπλων της όσο και η καταλυτική παρουσία της τότε Σχολικής μας Συμβούλου κ. Ιωάννας Αρβανίτη έδωσαν άλλη τροπή στα σχέδιά μας. Η σχολική μας σύμβουλος με τις ιδιαίτερες γνώσεις της για τις βιβλιοθήκες μας παρείχε επιστημονική στήριξη και αναβάθμισε το ρόλο της βιβλιοθήκης μετατρέποντάς τον από μια απλή αίθουσα δανεισμού βιβλίων και περιστασιακών εκδηλώσεων σε χώρο άμεσα εμπλεκόμενο με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Χάρη στην ιδιαίτερη επιστημονική στήριξη της κ. Ιωάννας Αρβανίτη και την αφιλοκερδή μελέτη και επίβλεψη του καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Δημήτρη Γερμανού προχωρήσαμε στο μετασχηματισμό του χώρου της βιβλιοθήκης από την παραδοσιακή του μορφή σε ένα σύγχρονο περιβάλλον μάθησης. Το έργο υλοποιήθηκε με δαπάνες κατά κύριο λόγο του Συλλόγου γονέων αλλά και της Σχολικής Επιτροπής.
Το υλικό της βιβλιοθήκης μας ενισχύθηκε με προσφορά βιβλίων από το Υπουργείο Παιδείας, από την ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Επίσης πολύ σημαντική υπήρξε η ηθική και οικονομική στήριξη που είχαμε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, όπως επίσης κι από το Δήμο Σταυρούπολης.
Η νέα βιβλιοθήκη του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2006 από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιο Καρατάσιο.
Στις 26 Απριλίου 2007 επισκέφθηκε τη σχολική μας βιβλιοθήκη η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου.
- Η ιστορία του
- Η λειτουργία του
- Οι άνθρωποί του
- Εκπαιδευτικό προσωπικό σχολικού έτους 2022-2023
- Εκπαιδευτικό προσωπικό σχολικού έτους 2018-2019
- Εκπαιδευτικό προσωπικό σχολικού έτους 2017-2018
- Εκπαιδευτικό προσωπικό σχολικού έτους 2013-2014
- Εκπαιδευτικό προσωπικό σχολικού έτους 2014-2015
- Εκπαιδευτικό προσωπικό σχολικού έτους 2019-2020
- Εκπαιδευτικό προσωπικό σχολικού έτους 2015-2016
- Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων
- Διακρίσεις
- Σχολική βιβλιοθήκη
- Το ιστολόγιο του σχολείου