Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας

κεφ

Σαν σήμερα και κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου γιορτάζεται η Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (school bullying), ένα φαινόμενο, που δυστυχώς παρουσιάζεται συχνά το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο εκφοβισμό, εννοούμε την εσκεμμένη και συστηματική επαναλαμβανόμενη βία ή επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικής βλάβης από μαθητές προς τους συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Οι μορφές που μπορεί να πάρει ο σχολικός εκφοβισμός είναι πολλές και μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και συνδυαστικά.

   Λεκτική, Σωματική, Ηλεκτρονική, Κοινωνική, Ρατσιστική, Σεξουαλική.

Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε ότι  τα φαινόμενα της βίας και του εκφοβισμού  δεν αποτελούν «παιχνίδι» ή «πλάκα». Αντιθέτως, είναι πολύ σοβαρά και μπορούν να επιφέρουν στο θύμα του σχολικού εκφοβισμού ανεπανόρθωτες επιπτώσεις για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.

Δυστυχώς όμως καθημερινά η βία και μάλιστα μέσα και έξω από το σχολείο  αυξάνεται.

Στο σχολείο μας δεν θέλουμε να υπάρχει  βία, θέλουμε όλοι να είμαστε μια ομάδα χωρίς αντιπαλότητες και έχθρες.

Εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε στο σχολείο μας την αποδοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση.

Μαθαίνουμε στα  παιδιά  ότι πρέπει να μάθουν να μιλάνε στους γονείς, στους δασκάλους τους ή σε κάποιο μεγαλύτερο που εμπιστεύονται.

«Σπάμε τη σιωπή! Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στη Βία και τον Εκφοβισμό».

Χρειάζεται μόνο ένας άνθρωπος για να κάνει τη διαφορά και αυτή η διαφορά μπορεί να δημιουργήσει περισσότερους! Μπορείς να αντισταθείς στο φαινόμενο του εκφοβισμού και να γίνεις η εξαίρεση!

Η 6η Μαρτίου εκπέμπει συμβολικά και ουσιαστικά ένα διαχρονικό μήνυμα: η βία δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία, πολύ περισσότερο στο σχολικό περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις σε όλες τις τάξεις: προβλήθηκαν βίντεο, έγινε συζήτηση, ακολούθησαν βιωματικές δραστηριότητες και τα παιδιά έδωσαν το δικό τους μήνυμα και χρώμα σε αυτήν την σημαντική Πανελλήνια ημέρα.

Τα τμήματα Β1 και Β2 ασχολήθηκαν με βιωματική δράση και θέμα <<Το δεμάτι με τις βέργες>> με σκοπό να διδαχθούν ότι όλοι ενωμένοι καταφέρνουν να προσπερνούν ευκολότερα τις δυσκολίες από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Τα τμήματα Γ1, Γ2 και Δ, αφού παρακολούθησαν βίντεο και συζήτησαν, ασχολήθηκαν με βιωματική δράση και θέμα  << Ο δεκάλογος ενάντια στην βία >>.

Στην ώρα της πληροφορικής τα τμήματα Α2 , Ε1, Β2 και Γ1 είδαν διάφορα βίντεο ανάλογα με την ηλικία των μαθητών, αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς, πήραν μηνύματα –μότο για την ζωή τους με κυρίαρχο όλων  <<Μίλα μη φοβάσαι>>.

πλ2

β5 1 β3 1

β4 1

β2 1

ω

γ1 1 γ6 1 γ2 1

πλ1 πλ4 πλ3

 

 

Δείτε και το σχετικό βιντεάκι μας!

 

 

Κατηγορίες: Γενικά, Δράσεις, Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *