Πλημμύρα στο σχολείο: Προετοιμάζομαι

Κολλάζ Πλημμύρες 1

1

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024  το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία – ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας πραγματοποίησε διδακτική παρέμβαση  με θέμα τις ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ την οποία οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί της Ε’ Τάξης του σχολείου μας, Ρηγοπούλου Ελένη και Ηλιοπούλου Φρόσω.

Το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, σε συνεργασία με μεγάλη ομάδα μελών ΚΕΠΕΑ, Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων της χώρας, αλλά  και ειδικών επιστημόνων, συγκροτούν  την ομάδα Δευκαλίωνας: «Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες» και έχουν εκπονήσει αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό.

2

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, κατά τη διάρκεια υλοποίησης  της δίωρης διδακτικής δραστηριότητας με τίτλο «Πλημμύρα στο σχολείο: Προετοιμάζομαι»,  αρχικά είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα αίτιά τους, τις πολλαπλές, καταστροφικές συνέπειές τους, το ρόλο που παίζει η κλιματική αλλαγή στην εμφάνισή τους, την ευθύνη που έχει ο άνθρωπος εξαιτίας των παρεμβάσεών του στο περιβάλλον και της έλλειψης σεβασμού που δείχνει απέναντι στους νόμους της φύσης. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι ενημερώθηκαν  για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε ως πολίτες για να προστατευτούμε.

3

Το ενδιαφέρον των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας υπήρξε αμείωτο. Άλλωστε είναι ακόμη ζωντανά στη μνήμα μας τα τραγικά γεγονότα των φονικών πλημμυρών στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβρη του 2023. Αν δεν ήταν, ίσως όλα αυτά να φάνταζαν μια βαρετή θεωρία… Ίσως!

Τότε φυσικά δεν πλημμύρισαν τα δικά μας σπίτια και οι δικές μας περιουσίες, δε χάθηκαν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά «πλημμύρισαν» όλων τα μάτια με φοβερές εικόνες και όλων οι ψυχές με λύπη, πόνο, θυμό, απόγνωση, φόβο.

Και μετά τι;  Μετά κρατάμε την πικρή γεύση της καταστροφής, αλλά ξεχνάμε τα περισσότερα; Έτσι κι αλλιώς όλα συνέβησαν αρκετά μακριά από εμάς; Μετά μαζί με τα λιμνάζοντα νερά στεγνώνουν τα δάκρυά μας και αποδεχόμαστε ότι η πλημμύρα είναι μοίρα;

Με την πρώτη κιόλας διαφάνεια της παρουσίασης με τίτλο: Πλημμύρα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: «Προετοιμάζομαι»,  όλα τα παραπάνω υποχωρούν και …Και μεταφερόμαστε ακαριαία από το κάπου και το κάποτε στο εδώ και τώρα!  Βλέπουμε όσα συνέβησαν πολύ κοντά μας, στην ίδια την πόλη μας ή και στη γειτονιά κάποιων από εμάς, όταν πλημμύρισε η Καλαμάτα κάποιον Σεπτέμβρη, εκείνον του  2016.

Ακολουθεί μια πλημμυρίδα εικόνων με τα ποτάμια της πόλης μας και τα ρέματά της, φανερά και μη. Εντοπίζουμε τη θέση του σχολείου μας σε σχέση με αυτά, συζητάμε για τον βαθμό επικινδυνότητας και μετά το πρώτο σάστισμα, περνάμε στο πιο δημιουργικό κομμάτι της δραστηριότητας, αυτό του προβληματισμού και της ενημέρωσης για το πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε, ώστε να ξέρουμε τι κάνουμε σε περίπτωση πλημμύρας στην πόλη μας, στο σχολείο μας ή όπου αλλού.

Ολοκληρώνοντας τη δράση, συμφωνούμε όλοι στα παρακάτω:

Δεν  δέχομαι  την πλημμύρα ως μοίρα μου.

Ενημερώνομαι – Προετοιμάζομαι – Προστατεύομαι.

4 5

 

 

 

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *