4ο Εργαστήριο γονέων
Ενδυνάμωση δεξιοτήτων μέσω παιχνιδιού
Με μεγάλη μας χαρά πραγματοποιήσαμε το συγκεκριμένο εργαστήριο σε συνεργασία με νηπιαγωγεία της Χαριλάου και συγκεκριμένα να φιλοξενηθήκαμε στο 76ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης.
Ο συντονισμός του εργαστηρίου έγινε από την Ειδική Παιδαγωγό, Λογοθεραπεύτρια, Νηπιαγωγό κ. Ευτέρπη Κολαρά.
Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να μάθουν, συμμετέχοντας με παιγνιώδεις τρόπους, πώς μπορούν να έχουν διαδράσεις με τα παιδιά τους,μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων με απλά υλικά, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους. “Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα, απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού”. Αυτό επιτυγχάνεται όταν τα παιδιά παίζοντας αναπτύσσουν δεξιότητες, τις οποίες καλούνται να χρησιμοποιήσουν στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των παιχνιδιών. Μετά από κάθε παιχνίδι λοιπόν οι γονείς αναγνώριζαν τις δεξιότητες αυτές.
Οι γονείς έγιναν παιδιά και ξεκίνησαν το παιχνίδι! Αρχικά παίξανε τη “Μαθηματική Μεζούρα”, όπου κλήθηκαν έχοντας για μέτρο ένα μαρκαδόρο να βρουν ίσα αντικείμενα με αυτόν. Η επέκταση του παιχνιδιού μπορεί να γίνει με αντικείμενα σε μισό μέγεθος από τον μαρκαδόρο, ή διπλάσιο.
Στη συνέχεια παίξανε το παιχνίδι “Τα Σεμεδάκια”, όπου σε χαρτί κουζίνας ζωγράφισαν μοτίβα και στη συνέχεια αποφάσισαν πού θα τα διακοσμούσαν. Στο χώρο υπήρχαν και παιδιά τα οποία ζωγράφισαν και αυτά τα δικά τους Σεμεδάκια.. Όλα είχαν εξαιρετικό αποτέλεσμα!!
Επόμενο παιχνίδι το “Οικογενειακό Κάδρο”. Κάθισαν στο τραπέζι 4 άτομα έχοντας μπροστά τους χαρτί και μαρκαδόρους. Ξεκίνησαν ζωγραφίζοντας ο καθένας στο χώρο που είχε μπροστά του. Μετά την παρέλευση του προκαθορισμένου χρόνου(1-2 λεπτά) το χαρτί στρεφόταν και όλοι καλούνταν να ζωγραφίσουν στο χώρο του προηγούμενου συμμετέχοντα . Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε το οικογενειακό, συνεργατικό κάδρο!
Το “Θερμόμετρο των Συναισθημάτων” ήταν το επόμενο παιχνίδι, όπου κλήθηκαν να διαλέξουν από όλα τα συναισθήματα ένα, να το ζωγραφίσουν και να το κολλήσουν σε ένα καλάθι. Οι υπόλοιποι γονείς αναγνώρισαν το συναίσθημα. Σαν επέκταση μπορούν τα παιδιά μέσα στην εβδομάδα να συγκεντρώνουν στο καλάθι τα συναισθήματα που νιώθουν και να βλέπουν ποια κυριαρχούν.
Τέλος το εργαστήριο έκλεισε με τη “Μαγική Κατσαρόλα” η οποία περιέχει περισσεύματα από ζυμαρικά, όσπρια και ότι άλλο έχουμε στο σπίτι, και το κάθε παιδί καλείται να βρει και να συλλέξει αυτά που θα του ζητηθούν σε συγκεκριμένη ποσότητα και είδος.
Το παιχνίδι έχει αναγνωριστεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως βασικό δικαίωμα των παιδιών…
Είναι καλό να μην το ξεχνάμε σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται!!