Θεματική ενότητα: Ζω καλύτερα – Ευ ζην .Ψυχική και συναισθηματική υγεία-πρόληψη. Tίτλος:”Ενδυνάμωση. Συνεργασία. Αποδοχή. Προλαβαίνουμε τη Βία πριν εμφανιστεί”, που στοχεύει να καλλιεργήσει στα παιδιά δεξιότητες αυτογνωσίας αυτοπεποίθησης και ενσυναίσθησης με απώτερο σκοπό την πρόληψη της βίας.
Το εντάξαμε στο σχέδιο δράσης της σχολικής μονάδας με βάση τον άξονα: “Διδασκαλία , μάθηση και αξιολόγηση”, στα πλαίσια της “Παιδαγωγικής και Μαθησιακής λειτουργίας” με θέμα:
“Το σχολείο μας ενώνει. Ναι στη φιλία όχι στη βία.”
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η πρωτογενής πρόληψη εκδήλωσης περιστατικών βίας και η καλλιέργεια της συναισθηματικής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση-αποδοχή του «άλλου». Με ποιους τρόπους βοηθάμε τον εαυτό μας, ως άτομο, αλλά και ως μέλος της ομάδας, να αποδεχτεί τον «άλλον», αλλά και να αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας όταν νιώσει ότι απειλείται;”
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η πρωτογενής πρόληψη εκδήλωσης περιστατικών βίας και η καλλιέργεια της συναισθηματικής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση-αποδοχή του «άλλου». Με ποιους τρόπους βοηθάμε τον εαυτό μας, ως άτομο, αλλά και ως μέλος της ομάδας, να αποδεχτεί τον «άλλον», αλλά και να αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας όταν νιώσει ότι απειλείται;”
1ο Εργαστήριο: « Ένας κύκλος μας ενώνει».
Διαμορφώνουμε το συμβόλαιο της τάξης.
Σε ένα κανσόν 50χ70 « γράφουμε» και ζωγραφίζουμε τους όρους του συμβολαίου και τους υπογράφουν.
Δημιουργούμε το παζλ της τάξης μας, όπου το κάθε παιδί σε ένα κομμάτι έχει ζωγραφίσει έναν κανόνα που θέλει να τηρείται από όλους και το ονομάσαμε: Σεβασμός!!!! Μαγική λέξη για χαρούμενα παιδιά.
2ο Εργαστήριο: «Ο εαυτός μου», οι «άλλοι» (Ατομική- Συλλογική Ταυτότητα).
Δημιουργούν 4 ομάδες, με βάση κάποια κοινά στοιχεία, από τα οποία διαμορφώνεται η κάθε ομάδα. Τα μέλη της κάθε ομάδας συναποφασίζουν το όνομα, το έμβλημα και το σύνθημα της ομάδας .
Σε χαρτί Α3, «γράφουν» το όνομα της ομάδας τους, ζωγραφίζουν το έμβλημά τους και «γράφουν» με το δικό τους τρόπο ή ζωγραφίζουν τα κοινά χαρακτηριστικά που τους κάνουν ομάδα, δημιουργώντας την ταυτότητα της ομάδας.
Οι ομάδες «ενώνουν» τις ιδέες τους και όλοι μαζί δημιουργούν το έμβλημα της τάξης.
3ο Εργαστήριο: « Δυναμώνω- Προστατεύω- Πιστεύω στον εαυτό μου»Αυτοεκτίμηση
Στόχος αυτού του εργασηρίου είναι να μπορέσει να συνειδητοποιήσει το κάθε παιδί: “Τι με κάνει νιώθω πιο δυνατός; Γιατί είμαι ξεχωριστός; Τι μπορώ να κάνω καλά; Γιατί νοιώθω υπερήφανος για τον εαυτό μου;
Διαβάζουμε τον Έλμερ, τον Παρδαλό Ελέφαντα, ο οποίος είναι μοναδικός, διαφορετικός και ξεχωριστός όπως όλοι μας και κάνουμε την παρακάτω ατομική κατασκευή:
Στη συνέχεια τα παιδιά σκέφτονται και προτείνουν λέξεις που τα κάνουν να νιώθουν πιο δυνατά. Γράφουν τις λέξεις πάνω σε «χάρτινα» ρούχα και φτιάχνουν τη «Μπουγάδα της τάξης».
4ο Εργαστήριο: «Συναισθάνομαι τον ‘’άλλον’’» (Ενσυναίσθηση- Επικοινωνία)
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Η κάθε ομάδα παίρνει μια εικόνα με κείμενο από ένα αλλόγλωσσο παραμύθι. Παρατηρούν τα γραπτά σύμβολα. Διατυπώνουν υποθέσεις για το τι μπορεί να γράφουν. Συζητούν για το ρόλο της εικόνας στην κατανόηση των παραμυθιών. Καλούνται να παρουσιάσουν στην ολομέλεια τι λέει το κείμενο που έχουν.
Οι εικόνες που δώσαμε στα παιδιά είναι οι εξής:
Οι υποθέσεις που κάνουν τα παιδιά παρατηρώντας τις εικόνες, αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα:
5ο Εργαστήριο: « Η ιστορία του Ιγκόρ» (Επίλυση προβλήματος)
Παρουσιάζουμε στα παιδιά μία κούκλα, τον Ιγκόρ, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του. (Τα παιδιά από την τάξη του Ιγκόρ δεν τον θέλουν, τον κοροϊδεύουν για τον τρόπο που μιλάει, για τις φακίδες που έχει στο πρόσωπο και για τη χώρα καταγωγής του. Ο Ιγκόρ νιώθει μόνος του και ζητάει τη βοήθεια των παιδιών).Τα παιδιά καλούνται να προτείνουν λύσεις για να βοηθήσουν τον Ιγκόρ.
6ο Εργαστήριο: «Οι εικόνες ‘’κρύβουν’’ τη δική τους ιστορία»
Τα παιδιά παρατηρούν διάφορες εικόνες που απεικονίζουν περιστατικά βίας και συμπεριφορές- αντιδράσεις παιδιών.
-Χωρίζονται σε ομάδες και η κάθε ομάδα επιλέγει μία εικόνα. Κάνουν υποθέσεις για το τι έχει γίνει πριν τη συγκεκριμένη σκηνή που απεικονίζεται και τι θα συμβεί μετά από αυτή. Με βάση τις ιδέες τους φτιάχνουν μια ιστορία.
Στο τέλος του εργαστηρίου, τα παιδιά συζητούν, αξιολογούν, παρουσιάζουν τις ομαδικές και ατομικές εργασίες τους και σιγά σιγά συνειδητοποιούν ότι ενώ το κάθε παιδί είναι μοναδικό, ταυτόχρονα έχει κοινά στοιχεία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας της τάξης.
7ο Εργαστήριο: “Τι θα πάρω μαζί μου. Αξιολόγηση”
Μέσα στη βαλίτσα ζωγραφίζω ή γράφω ένα συναίσθημα, μια λέξη, μια
φράση, ή ότι άλλο επιθυμώ από αυτά που βίωσα στη διάρκεια του
προγράμματος.
Φύλλο περιγραφικής αυτοαξιολόγησης. «Παίζω τη δική μου διαφορετική τρίλιζα»