ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ
Τίτλος: «Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη δημοκρατία»
Στη σημερινή Κοινωνία της Μάθησης είναι σημαντική όχι μόνο η διδασκαλία χρήσιμων και απαραίτητων γνώσεων σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, αλλά κυρίως η ανάπτυξη και η καλλιέργεια ισχυρών γνωστικών, μεταγνωστικών, κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων (21st Century Skills), που θα επιτρέψουν σε κάθε εκπαιδευόμενο να γίνει ένας ανεξάρτητα σκεπτόμενος και ενεργός πολίτης του 21ου αιώνα (Beetham & Sharpe, 2007· Binkley et al., 2012). Οι δεξιότητες αυτές πρέπει να ενισχύονται δια βίου, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου.
Οι δεξιότητες του 21ου αιώνα για να πραγματωθούν απαιτούν σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης που θα εδράζονται σε καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις (π.χ. συνεργατική, διερευνητική μάθηση, επίλυση προβλημάτων) και θα προωθούν: α). τη συνοικοδόμηση της γνώσης των εκπαιδευομένων μέσω της γόνιμης συνεργασίας και επικοινωνίας, β). την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία , γ). την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, δ). την καλλιέργεια της μετάγνωσης, ε). τη διαθεματική, τη διεπιστημονική και τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης, στ). την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ως εργαλείο εμπλουτισμού της μαθησιακής διαδικασίας.
Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης, ενθαρρύνοντας την ενεργό εμπλοκή των παιδιών, εστιάζοντας στην καλλιέργεια και ανάπτυξη γνωστικών και μεταγνωστικών ικανοτήτων, αξιοποιώντας τις αρχές της παιδαγωγικής ψυχολογίας. Αξιοποιήθηκαν οι πρότερες γνώσεις των παιδιών επιδιώκοντας τη διασύνδεση και ενσωμάτωση της νέας γνώσης με τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους, μέσω πολλαπλών προσεγγίσεων ανάλογα με τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους, υιοθετώντας στρατηγικές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και της βιωματικής μάθησης. Επιπλέον, αξιοποιήθηκαν εναλλακτικές πρακτικές, ποικίλα διδακτικά εργαλεία και μεθοδολογικές προσεγγίσεις (ομαδοσυνεργατική, διερευνητική μάθηση, επίλυση προβλημάτων), που ενισχύουν τον κριτικό στοχασμό και τη δημιουργική έκφραση στο σχολικό περιβάλλον.
Το εργαστήριο υλοποιήθηκε κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και περιλάμβανε τις ακόλουθες δραστηριότητες.
- Παιχνίδια ενεργοποίησης- δέσιμο της ομάδας
- Ένα μπουκέτο με λουλούδια : τα παιδιά φτιάχνουν ένα λουλούδι με τη φωτογραφία και το όνομα τους στο κέντρο, σχεδιάζουν τα πέταλα του λουλουδιού και ζωγραφίζουν μέσα σε αυτά τα αγαπημένα τους παιχνίδια.
- Δραστηριότητες και κατασκευές σε σχέση με τα συναισθήματα παίρνοντας αφορμή από την τέχνη, ποιήματα και πίνακες ζωγραφικής.
- Δημιούργησαν το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς τους, αποτυπώνοντας εικαστικά την οικογένειά τους.
- Αφήγηση του παραμυθιού «Σοφία, η αγελαδίτσα τραγουδίστρια» , Pennart , όπου θίγονται θέματα όπως το ζήτημα της ταυτότητας και του αυτοπροσδιορισμού, της ένταξης σε ομάδες, το ζήτημα της αποδοχής, της απόρριψης, της διαφορετικότητας. Εικαστική προέκταση.
- Με αφορμή την προβολή του video: «Η εχθρόπιτα» έγινε συζήτηση αναφορικά με την επίλυση διαφορών μεταξύ των παιδιών και ακολούθησε κατασκευή με θέμα ¨το χαλάκι της φιλίας¨.
- Ακολούθησε αυτοαξιολόγηση των παιδιών για το εργαστήρι και αξιολόγηση των παιδιών από τις εκπαιδευτικούς αναφορικά με τις δεξιότητες μάθησης.