3ο Εργαστήρι Δεξιοτήτων : “Είμαστε διαφορετικοί μα και φίλοι καλοί”.

 

Το τρίτο μας εργαστήρι δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε το Φλεβάρη και το Μάρτη. Βασικοί στόχοι  του συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους, να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή τους, να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους, να ενδυναμωθούν, να εστιάσουν στα θετικά και δυνατά χαρακτηριστικά τους και να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Παράλληλα να μπορέσουν να εξοικειωθούν με την έννοια της ενσυναίσθησης, να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να βρουν τρόπους συνεργασίας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Μέσα από κατασκευές και κολλάζ καλλιεργήσαμε την ενδυνάμωση της ομάδας,

π1                          στεφ

φτιάχνοντας την αλυσίδα της φιλίας,

φιλιασ     

Δημιουργήσαμε το σχολείο μας που μας χωράει όλους, ενώ είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί.

afisa to sxoleio       αφισα 1

 

μοναδικος2 μοναδικη

διαφορετικοι ζωγραφικη ζωγραφ  

ζωγραφικη    ζωγ 2

Διαβάσαμε, ζωγραφίσαμε και δραματοποιήσαμε την ιστορία του “Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας ” του Ντέιβιντ Μακ Κι.

2  .jpg   

Τραγουδήσαμε και χορέψαμε το ¨Εγώ είμαι εγώ¨ σε στίχους Β. Ηλιόπουλου και μουσική Δ.Μπογδάνη-Σουγιούλ.

3

Καθισμένοι σε κύκλο πήραμε ένα κουβάρι με νήμα και το κάθε παιδί το τύλιγε στο χέρι του και το πετούσε στον φίλο του.

Πέρασε από όλα τα παιδιά και στο τέλος έγινε ένας ιστός αράχνης.

Μ αυτόν τον τρόπο δέθηκε η ομάδα και  καταλήξαμε στο σύνθημα της ομάδας μας :

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΟΜΑΔΑ ΔΥΝΑΤΗ»

.jpg 

Προσεγγίσαμε την έννοια της διαφορετικότητας και της ενσυναίσθησης μέσα από βιωματικά παιχνίδια.

.jpg  

Αυτό το εργαστήρι είχαμε τη χαρά να ολοκληρωθεί με την “επίσκεψη¨ της κας Φυλλιώς Νικολούδη, συγγραφέα του βιβλίου “Το χαρούμενο λιβάδι”. Μας το διάβασε και παίξαμε παντομίμα σκηνές από την ιστορία. Ρωτήσαμε ό τι θέλαμε να μάθουμε από μια συγγραφέα,

.jpg      2   

και στο τέλος της είχαμε μια έκπληξη. Μια υπέροχη αφίσα με τίτλο “το λουλούδι της φιλίας” φτιαγμένο από τις παλάμες όλων των παιδιών, με γραμμένη τη φράση “ Είμαστε διαφορετικοί αλλά και ομάδα δυνατή“.

με βιβλιο

 

25η Μαρτίου

Αυτό τον καιρό διαβάσαμε  και μιλήσαμε για τους ήρωες του 1821, το θάρρος , την αξία της ελευθερίας και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Και βέβαια τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε τονίσαμε το νόημα  και την αξία της ΕΙΡΗΝΗΣ.   

25η 1       25η 2 1

.jpg   2

.jpg   1   2   .jpg

.jpg

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να ολοκληρώσουμε τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου με επίσκεψη στο πολεμικό μουσείο.  Ευχαριστούμε για την υπέροχη ξενάγηση και τη φιλοξενία στο χώρο όπου πραγματοποιήσαμε τη γιορτή μας.             

σκαλες    277223781 392445632333474 4686053856399883707 n

.jpg    .jpg  .jpg

ανδρ     γυναικεια

.jpg     κοριτσι

.jpg    .jpg 

oloi telos

 

 

“Xελιδονίσματα”

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου υποδεχτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας τους υπεύθυνους από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ν. Πελοποννήσου. Πραγματοποιήσαμε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών και το μακρύ τους ταξίδι, φτιάχνοντας φωλιές από πηλό.

Καλωσορίσαμε την Άνοιξη και τα χελιδόνια. Μάθαμε για τα διάφορα είδη χελιδονιών που έρχονται στη χώρα μας, για τη μεταναστευτική διαδρομή που ακολουθούν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις διατροφικές τους συνήθειες, για το πως κατασκευάζουν τις φωλιές τους, τι υλικά χρησιμοποιούν καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε. Ακούσαμε και τραγουδήσαμε τα κάλαντα της Άνοιξης από τη Δόμνα Σαμίου και μιλήσαμε για τα έθιμά μας.   1   2

Στη συνέχεια είχαμε μεγάλη χαρά γιατί κατασκευάσαμε χελιδονοφωλιές!!

fvliew

3         4

5   6

8  9

10    11

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του προγράμματος κα Αγνή Αναστασιάδη και τον κο Γιάννη Δημητρακόπουλο.

.jpg

Ήταν ο καταλληλότερος τρόπος για να υποδεχθούμε την Άνοιξη.

ΚΑΛΩΣ  ΗΡΘΕΣ  ΑΝΟΙΞΗ!!

telos

Oλοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Μy Carnival, your Carnival”

https://www.arcadikanea.gr/2022/03/13/to-15o-nipiagogeio-tripolis-symmeteiche/?fbclid=IwAR1yoH9UK8ea3QJerlau8lWS69lt9H6EIDXmIZQ6g3bXqcw-MfwIqmH6haM 

Το 15ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης συμμετείχε με επιτυχία στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “My Carnival, Your Carnival” !

Δελτίο Τύπου από το 15ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης για τη συμμετοχή του στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής “My Carnival, Your Carnival”

Περισσότερα από 65 σχολεία από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ελλάδα και την Κύπρο γιόρτασαν το Καρναβάλι συμμετέχοντας στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών “My Carnival, Your Carnival – Το Καρναβάλι μου, το Καρναβάλι σου” και πάνω από 130 Καρναβαλικά μηνύματα και εικόνες ταξίδεψαν από χώρα σε χώρα.

Το σκεπτικό του project ήταν να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να γιορτάσουν τις Απόκριες με έναν ασφαλή τρόπο ακόμα και αν στην περιοχή τους ισχύουν οι περιορισμοί λόγω του Κορονοϊού. Στα πλαίσια του προγράμματος πολιτιστικής ανταλλαγής ‘My Carnival, Your Carnival’ τα παιδιά κάθε σχολείου μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με μια τάξη στο εξωτερικό στέλνοντας ένα Καρναβαλικό μήνυμα αλλά και μια εικόνα σχετικά με τις παραδόσεις του Καρναβαλιού στην περιοχή τους.

Αυτό το σχολικό project ξεκίνησε στις 11 Φλεβάρη σε όλες τις χώρες και ολοκληρώθηκε στις 7/3 με τη συμμετοχή 45 σχολείων από την Ελλάδα και 2 σχολείων από την Κύπρο.

Ανάμεσα στα 45 Σχολεία που συμμετείχαν από την Ελλάδα βρίσκονται και 4 Σχολεία από την
Πελοπόννησο εκ των οποίων και το 15ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης.

Οι μαθητές μας μέσα από τα χρώματα, το κέφι και την αισιοδοξία που προστάζει η συγκεκριμένη γιορτή της Αποκριάς εστίασαν στο έθιμο ομαδικού χορού που λέγεται «γαιτανάκι» με την δημιουργία ενός ομαδικού κολλάζ, αφίσας.

Μέσα από σχετικό κείμενο εξηγούν στα παιδιά των άλλων χωρών πως γίνεται το γαΐτανάκι (στολές, είδος χορού ,είδος τραγουδιού) επικοινωνώντας άμεσα με τους μαθητές των άλλων κρατών καθώς όλα τα μηνύματα ήταν γραμμένα στα Αγγλικά!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Participation Award 1

Δράσεις κατά της σχολικής βίας.

Με αφορμή την ¨Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού ” (6 Μαρτίου), σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου στα σχολεία. Μιλήσαμε για τη λεκτική και σωματική βία και δημιουργήσαμε ομαδικά αφίσες κατά της σχολικής βίας. Σκεφτήκαμε και αποτυπώσαμε με πόσους ωραίους τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας…

mila twra                  συνολο 1

 

1            2

4             5      

7               8

afisa           oloi

2ο Εργαστήρι Δεξιοτήτων : “Τρέχει τρέχει το νερό”.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «STEM και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική», έχει σκοπό να έρθουν σε επαφή οι μαθητές/-ήτριες του Νηπιαγωγείου με θέματα που αφορούν την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι τα παιδιά, να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της μάθησης μέσα από τον προβληματισμό, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα, να εξασκηθούν στον μαθηματικό τρόπο σκέψης, να αναπτύξουν δεξιότητες προσανατολισμού  και να αναζητήσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως ο κύκλος του νερού και η υδροδυναμική.

 

fvto nero                            νερο1 1

Αφού είδαμε, τραγουδήσαμε  και μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού τα  δύο τμήματα έφτιαξαν την αντίστοιχη μακέτα.

 

.jpg                                                          .jpg 1

Πειραματιστήκαμε και μάθαμε τις ιδιότητες του νερού

2  βυθιση .jpg  

Υποθέσαμε, πειραματιστήκαμε, ανακαλύψαμε και καταγράψαμε τα αποτελέσματά μας.

 

 

.jpg  .jpg  17

 

.jpg    2 1

Παγώσαμε το νερό, το χρωματίσαμε και κοιτάξτε τί δημιουργήσαμε..!!

 

.jpg                                        .jpg 

 

.jpg                                                    1

Τα παιδιά πραγματοποιούν με το σώμα τους σχεδιασμένες διαδρομές στο χώρο ακολουθώντας τα σύμβολα και εκτελούν τις ίδιες εντολές με αυτές της  Bee bot.

Τους δίνεται έτσι η δυνατότητα  το ένα να καθοδηγεί το άλλο αναπτύσσοντας τον προσανατολισμό τους και καλλιεργώντας την συνεργασία!

Ζήτω η Αποκριά!

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου γιορτάσαμε τις Αποκριές στο Νηπιαγωγείο μας !!

 1

Μεταμφιεστήκαμε και χορέψαμε τους Ινδιάνους,

1

χορέψαμε το γαϊτανάκι,

1 1  2 1  3 1

παίξαμε πινιάτα,

ναγια 1                 εσπασε 1

κι αφού καταφέραμε να τη σπάσουμε….  ξεκίνησε το κυνήγι των γλυκών εκπλήξεων!!!!

ζευγαρια 1    1

2 2    1

 

Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή!!

 

1ο Εργαστήρι Δεξιοτήτων “Τρώω σωστά, ζω καλά”

Το πρώτο μας εργαστήρι δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη και Νοέμβρη. Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η εκπαίδευση των παιδιών  στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η επίτευξη πραγματοποιήθηκε μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης, σε συνδυασμό με τη χρήση και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων. Πιο συγκεκριμένα, το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στην προαγωγή της διατροφικής αξίας των προϊόντων που καταναλώνουμε (εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τυποποιημένα προϊόντα κλπ.) καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την υιοθέτηση ενός νέου διατροφικού προφίλ.

Τα παιδιά σε παρεούλα υποδέχτηκαν έναν επισκέπτη την μικρή «Διατροφούλα» και έφτιαξαν τους χρυσούς κανόνες της διατροφής.

10

2 16

 

Μιλήσαμε και γράψαμε το αγαπημένο μας φαγητό. Συνεργαστήκαμε σε ομάδες και κάναμε κολλάζ με τις εικόνες τροφών που έφεραν από το σπίτι τους. Έτσι δημιουργήθηκαν  5 σπιτάκια – ομάδες τροφίμων.

 

53

 

 

 

 

 

Και βέβαια γίναμε και ¨ζαχαροπλάστες¨. Μετρήσαμε υλικά,  ανακατέψαμε, παρατηρήσαμε , γευστήκαμε, πειραματιστήκαμε, ακολουθήσαμε τη συνταγή και φτιάξαμε υγιεινά τρουφάκια!!

 

7 2

 

 

Κουβεντιάσαμε για τις δικές μας υγιεινές επιλογές και για το υγιεινό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε στο σχολείο μας. Μετά την προσπάθειά μας ανταμειφθήκαμε με το « ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»!

9 21