Ο τρύγος είναι μια χαρακτηριστική γεωργική δραστηριότητα του Σεπτέμβρη. Η συλλογή των σταφυλιών και η παρασκευή του κρασιού, είναι μια διαδικασία ομαδική, που συνοδεύεται από χαρά, γέλια και ευφορία.
Στο Νηπιαγωγείο μας, με τη συνεργασία των γονέων των μαθητών μας, οι οποίοι μας προμήθευσαν τα απαραίτητα προϊόντα για τη δράση μας, βιώσαμε την όμορφη δραστηριότητα του τρύγου.
Τα παιδιά «πάτησαν», τα σταφύλια για να βγει ο γλυκός χυμός τους, ο μούστος και τον γεύτηκαν!
Κατανόησαν ότι, έπειτα μέσα στο βαρελάκι, με τη διαδικασία της ζύμωσης, θα γίνει το κρασάκι.
Πόσα άλλα όμως τρόφιμα παρασκευάζονται από το σταφύλι; Ο μπουφές είχε απ’ όλα. Χυμό με σταφύλια, πετιμέζι, μουστοκούλουρα, σταφίδες κ.ά. Τα παιδιά τον εξερεύνησαν, παρατήρησαν τα τρόφιμα και “διάβασαν” τις ετικέτες των προϊόντων!
Η δράση μας ολοκληρώθηκε με ένα ομαδικό πρόγευμα, όπου οι μαθητές μας βίωσαν την εμπειρία των “συμποσίων”, των ομαδικών συνευρέσεων με φαγοπότι.
Οι πρόγονοί μας συγκεντρώνονταν σε ένα μεγάλο τραπέζι. Εκεί είχαν την ευκαιρία όλοι οι παρευρισκόμενοι, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και να διασκεδάσουν με την ευθυμία που τους πρόσφερε το γλυκό κρασί.
Θεός της χαράς και του κεφιού, ήταν ο Διόνυσος
Η συνήθεια αυτή συνεχίζεται στις μέρες μας, ως στοιχείο της κουλτούρας μας, με τα οικογενειακά γεύματα, τα “τραπέζια” των γάμων, βαπτίσεων κ.ά.
Πηγές: Video=youtube, εικόνες=διαδίκτυο.