Παραμύθι χωρίς σύνορα

Διευρύνοντας τα σύνορα της ανάγνωσης των παραμυθιών, ανταλλάξαμε παραμύθια με  Νηπιαγωγείο του εξωτερικού.  Αποστείλαμε στο Ελληνικό Νηπιαγωγείο της πόλης  Λουμπουμπάσι  του Κονγκό της κεντρικής Αφρικής, το παραμύθι, “οι Μοίρες” της Αιτωλοακαρνανίας, γραμμένο από την  Παρασκευή Αποστολοπούλου, το οποίο υπάρχει σε πολλές παραλλαγές στο βιβλίο: «Λαογραφικά Ξηρομέρου Ακαρνανίας», του Μ.Φ. Καραμεσίνη.
Από την Αφρική μας ανταπέδωσαν, με το παραμύθι: «Ο Κυνηγός, ο Σκίουρος και ο Δράκος», από τη Συλλογή, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ. ΕΠΙΛΟΓΗ – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Τέος Ρόμβος.
Η Εκπαιδευτικός του Νηπιαγωγείου του Λουμπουμπάσι, Γεωργία Κουρελή,  το διάβασε στους μαθητές της, το επεξεργάστηκαν στην τάξη κι εκείνοι το εικονογράφησαν  πολύ όμορφα!



Λήψη αρχείου

Το παραμύθι από την Αφρική:



Λήψη αρχείου

Το παραμύθι της Αφρικής, το εικονογράφισαν οι μαθητές του σχολείου μας και το στείλλαμε στους συμμαθητές τους στο Κονγκό:



Λήψη αρχείου

 

Έρευνα: “Το παραμύθι στο σπίτι”

Το παραμύθι είναι αδιαμφησβήτητα διδακτικό μέσο και όχι μόνο.
Προκειμένου να διαπιστώσουμε, ως εκπαιδευτικοί,  την αξία που  αναγνωρίζουν οι γονείς των μαθητών μας, στην ανάγνωση παραμυθιών και πως έχει διαμορφωθεί η αντίληψή τους, έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος της δανειστικής βιβλιοθήκης του Νηπιαγωγείου, τους δώσαμε να συμπληρώσουν το ακόλουθο  ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ:



Λήψη αρχείου

Ήρθε πάλι η Πασχαλιά!

Για άλλη μια χρονιά αναβιώσαμε στο σχολείο μας όλα τα γεγονότα, που σχετίζονται με τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Με τους μαθητές μας, “βρεθήκαμε” συνοδοιπόροι στην πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά, αφού πρώτα γνωρίσαμε μερικά από τα Θαύματά Του, κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής Του ανάμεσα στους ανθρώπους. Ζήσαμε τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας, τον Μυστικό Δείπνο, την Προδοσία του Ιούδα (μαθητή του Χριστού), τη Δίκη του Χριστού, τη Σταύρωση και την Ταφή Του. Με αποκορύφωμα, την Ανάστασή Του, που πλημμυρίζει χαρά και φως τις καρδιές μας, όπως το φως της λαμπάδας μας το Αναστάσιμο βράδυ! Βέβαια, ασχοληθήκαμε πολύ και με τα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας και τις πατροπαράδοτες παραδόσεις, που τόσο ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους! Τα παιδιά, περίμεναν με λαχτάρα να βάψουμε τα αυγά, να φτιάξουμε καλαθάκια και κάρτες, να ζωγραφίσουμε πασχαλινές συνθέσεις και τόσα άλλα…Σας παραθέτουμε μερικά “δείγματα” από τα πολλά υπέροχα έργα μας:

Το βάψιμο των αυγών με τον παραδοσιακό τρόπο…

ayga 2ayga 1ayga 3

ayga 4ayga 2 1

Οι πασχαλινές μας κάρτες:

karta 1karta 2karta 3karta 4

Τα πασχαλινά καλαθάκια μας:

chorto 1 chorto 2chorto 3 chorto 4kalathi lagosayga 5kalathi 1

Ευχόμαστε ολόψυχα το Φως της  Ανάστασης να φωτίζει τις καρδιές όλων μας και να τις πλημμυρίζει με αγάπη!

 

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο πάρκο της πόλης μας

Τη Δευτέρα (31-03-2025), επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας. Οι μικροί μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να θαυμάσουν από κοντά τους πολύτιμους “θησαυρούς” των αρχαίων προγόνων μας. Σπουδαία ευρήματα, αμφορείς, επιτύμβιες στήλες, προτομές και τόσα άλλα, που βγήκαν στο φως, χάρη στην επίπονη εργασία των αρχαιολόγων, μας υπενθυμίζουν τον πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Και αυτός ο πλούτος πρέπει να ¨διδάσκεται” και στα παιδιά, τα οποία θα μάθουν να τον σέβονται και να τον αγαπούν, από τη μικρή τους ακόμη ηλικία. Άλλωστε, η μουσειακή αγωγή εμπλέκεται στις δραστηριότητες και τα διδακτικά σενάρια της προσχολικής εκπαίδευσης. Εκθέματα της ελληνιστικής περιόδου, της ρωμαϊκής εποχής, της μυκηναϊκής εποχής, εκτίθενται στο Μουσείο μας και όλα αυτά είδαμε με τα παιδιά μας.

 

  moyseio 1 moyseio 2 moyseio 3 moyseio 5 moyseio 6 moyseio 7

Στη συνέχεια, διασχίζοντας τα μονοπάτια του πάρκου, “γεμίσαμε” με τις καταπράσινες εικόνες τις φύσης, τα γλυκά κελαηδίσματα  των πουλιών, τα αρώματα των λουλουδιών. Και φυσικά, απολαύσαμε καταπληκτικά παιχνίδια στην παιδική χαρά, που βρίσκεται μέσα στο όμορφο αυτό περιβάλλον! Ο λαμπερός ήλιος, πάντα αγαπημένος φίλος μας, μας χάρισε τη ζεστασιά και τη λαμπρότητά του και σε τούτη την εξόρμηση!

parko 1 parko 2 parko 3 parko 4 parko 5  parko 6 parko 7  parko 8 parko 9 parko 10  parko 11 parko 12