Εργαστήρια δεξιοτήτων
2ος άξονας: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ./Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη.
Τίτλος: Όλοι ίσοι…όλοι διαφορετικοί!
Το εργαστήρι αυτό έχει σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν στοιχεία τόσο της δικής τους προσωπικότητας, όσο και των άλλων, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η αυτογνωσία τους και να καλλιεργηθεί ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.
Στηρίζεται στην αρχή, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου αποτελεί η αναγνώριση της αξίας τόσο του εαυτού μας, όσο και των άλλων και η αποδοχή της διαφορετικότητας ως παράγοντα που πλουτίζει και δίνει νόημα στην ύπαρξή μας.
Οι προτεινόμενες δραστηριότητες αποτελούνται από εικαστικές δημιουργίες -αποτύπωση των εντυπώσεών μας, παιχνίδια γνωριμίας, ανάδειξης ομοιοτήτων και διαφορών, εμπιστοσύνης και επικοινωνίας, και αφορούν τον προσδιορισμό των ατομικών αλλά και πολιτισμικών διαφορών ανάμεσα σε άτομα, ομάδες και λαούς. Οι ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες είναι ασκήσεις βιωματικής ενσυναίσθησης, που εμπλέκουν ενεργητικά όλους τους συμμετέχοντες και ισχυροποιούν τη δυναμική της ομάδας.
Αρχίσαμε, εξερευνώντας τις φυλές του κόσμου. Είδαμε βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων του κόσμου που είναι διαφορετικοί από εμάς, παρατηρήσαμε τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.
Εργαστήριο 1 – 4
Τίτλος: Φυλές-λαοί.
Στόχος: Να γνωρίσουν τις φυλές. Να αναγνωρίζουν εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, στοιχεία του πολιτισμού και της κουλτούρας τους!
Ενδεικτικές Δραστηριότητες:
Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας γνωρίζοντας τη θέση των Ηπείρων στον κόσμο μας, και έπειτα, αρχίσαμε, εξερευνώντας τις φυλές του κόσμου. Είδαμε βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων του κόσμου που είναι διαφορετικοί από εμάς, παρατηρήσαμε τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.
Ήπειροι – Θέση στη γη:
Ταξιδέψαμε στις Ηπείρους και μάθαμε ποικίλα πράγματα,
για την…………….. ΚΟΚΚΙΝΗ ΦΥΛΗ
-Ζωγραφική της Ηπείρου, των κατοίκων και χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της φυλής.
Οι μικροί μας μαθητές με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσαν έναν παλιό μύθο των Ινδιάνων για το πως γεννήθηκε το καλαμπόκι…
Μύθος της ινδιάνικης παράδοσης για το καλαμπόκι
Στη συνέχεια, γνωρίσαμε καλύτερα ποιους άλλους… τους πολύ συμπαθείς μας Κινέζους, την Κίτρινη φυλή!
-Ζωγραφική της Ηπείρου, των κατοίκων και χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της φυλής.
Ζωγραφική και κολλάζ…
Είδαμε και παλιό κινέζικο παραμύθι…..
Προχωρώντας, περάσαμε στην Μαύρη Ήπειρο και τους πρώτους κατοίκους της….
-Ζωγραφική της Ηπείρου, των κατοίκων και χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της φυλής.
Παρακολουθήσαμε μια υπέροχη ιστορία, δίδαγμα για όλους μας…..
Τέλος, φθάσαμε και στην δική μας ήπειρο,…την Ευρώπη!!!
– Ζωγραφική της Ηπείρου, των κατοίκων και χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της φυλής.
Εργαστήριο 5ο
Τίτλος: Όλες οι φυλές ….στο γαϊτανάκι, τον κύκλο της φιλίας σχηματίζουν με μεράκι!!!
Στόχος: Να γνωρίσουν πόσο ίδιοι είμαστε…..αν και διαφορετικοί!
Όποια γλώσσα επικοινωνίας και να έχουν οι άνθρωποι, τις ίδιες ανάγκες εκφράζουν!!!
Ενδεικτικές Δραστηριότητες:
– Διαβάσαμε το παραμύθι της Ζωρζ Σαρή: Το γαϊτανάκι
και βέβαια το αποτυπώσαμε με τη ζωγραφική μας.
–Μάθαμε να τραγουδάμε και δραματοποιήσαμε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου :
“Αν όλα τα παιδιά της γης”
– Μάθαμε ξένες γλώσσες, τη λέξη ΦΙΛΙΑ όπως την λένε τα παιδιά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και αφού τις γράψαμε όπως μπορούσαμε φτιάξαμε όλοι μαζί τον κύκλο της φιλίας!!!
Οι μαθητές ξεφυλλίζοντας ξανά και ξανά βιβλία σχετικά με τα παιδιά από όλο τον κόσμο, αποτύπωσαν σε ενδεικτικό φύλλο εργασίας μέρος των γνώσεων που απέκτησαν….
Κλείνοντας το εργαστήριο, δε μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε τους φίλους μας σε κάθε Ήπειρο με το γνωστό μας Bee-bot
6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΤΙΤΛΟΣ: “Όλα τα παιδιά μπορούν….έτσι ή αλλιώς…!!!”
ΣΤΟΧΟΣ: Να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά απέναντι σε ανθρώπους με αναπηρία και να κατανοήσουν την αξία των ίσων ευκαιριών.
Ενδεικτικές δραστηριότητες
-Κάθε μαθητής παρουσίασε τον εαυτό του, λέγοντας το όνομά του, κάτι που του αρέσει και κάτι που δεν του αρέσει. Διευκρινίζεται στους μαθητές ότι μπορούν να αναφέρονται σε οτιδήποτε τους αρέσει και δεν τους αρέσει, σε συναισθήματα, ιδιότητες, έννοιες, κ.λπ. (π.χ. φαγητό, συνήθεια, δραστηριότητα / χόμπι, χρώμα, κ.λ.π.). Ξεκινώντας η εκπαιδευτικός: «Είμαι η … (όνομα), μου αρέσει (π.χ., το κολύμπι και τα ταξίδια) και δεν μου αρέσει (π.χ., το ψέμα και οι φωνές),μπορώ να…(π.χ διαβάσω),δεν μπορώ να….(π.χ να φτιάξω τούρτα)
Τέλος, η εκπαιδευτικός ζητάει από τους μαθητές να αποτυπώσουν σε φύλλο εργασίας που τους δίδεται, τι μπορεί και τι δεν μπορεί, λόγω διαφόρων συνθηκών, να κάνει ο καθένας τους. Κατανοούν έτσι ότι όλοι δεν μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα…….
-Στη συνέχεια, συζητήσαμε και αναπτύξαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον, από τους μαθητές, για τα παιδιά που δεν μπορούν λόγω διάφορων αναπηριών να κάνουν κάποια πράγματα αλλά είδαμε πόσα άλλα μπορούν να κάνουν……Με βιωματικό τρόπο είδαμε πώς μπορούν αυτά τα παιδιά να προσαρμόζονται και να συμμετέχουν ….σχεδόν στα πάντα….!!
Προσπαθήσαμε να δούμε για λίγο τον κόσμο μέσα από τα μάτια των των τυφλών παιδιών…
Τα παιδιά ανακάλυψαν μέσα από την απτική τους ικανότητα ……..
….πως δημιουργήθηκε μια νέα γραφή, η γραφή Braille,που έμελλε να αλλάξει τη ζωή μιας μεγάλης μερίδας συνανθρώπων μας και να ανοίξει καινούριους ορίζοντες ριζικών αλλαγών για τους τυφλούς.
Μιλήσαμε και φτιάξαμε το αλφάβητο Braille
Μάθαμε να γράφουμε το όνομά μας με τη γραφή Braille
Έπειτα, θελήσαμε να μπούμε για λίγο στον κόσμο των κωφών παιδιών…..
και θελήσαμε να μάθουμε πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε με ένα κωφό παιδί!
Κάτι μάθαμε…..
Ξεκινάμε!
Καλημέρα!
Είσαι καλά;
Σε αγαπώ!
Σε αγαπάμε!!
-Τέλος, διαπιστώσαμε ότι παρόλο που κάποια παιδιά έχουν κινητικά προβλήματα μπορούν να καταφέρουν πάρα πολλά πράγματα!!!
Στο τέλος, όλοι καταλάβαμε πως γίναμε πιο πλούσιοι στις γνώσεις αλλά και στις ικανότητες που ανακαλύψαμε ότι έχουμε. Εν τέλει…..όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα ίσοι!!!
7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΤΙΤΛΟΣ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Στόχος : να κατανοήσουν τη σημαντικότητα των δικαιωμάτων όλων των παιδιών.
Ολοκληρώνοντας το τόσο ενδιαφέρον αυτό εργαστήριο, κατανοήσαμε το πιο σημαντικό από όλα:
Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου φυλής,χρώματος,κατοικίας,συνηθειών,ενδιαφερόντων,ιδιαιτεροτήτων,όλα μα όλα ,έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
Συζητήσαμε στην ολομέλεια της τάξης για το ποια είναι αυτά τα δικαιώματα, τί χρειάζεται το κάθε παιδί για να ζήσει. Τα παιδιά έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις. Μίλησαν για φαγητό, οικογένεια, σπίτι, σχολείο ,γιατρό, θέρμανση.
Τα παιδιά ζωγράφισαν το καθένα ξεχωριστά τι κατά τη γνώμη τους χρειάζονται τα παιδιά όλου του κόσμου.
Ύστερα, είδαμε τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του παιδιού,
και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη δική μας αφίσα, όπου καταγράψαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις καθημερινές μας ελευθερίες.
Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!!!
Επίσης, παρακολουθήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο-παραμύθι !!!
Και βέβαια για να δουλεύουν και τα χεράκια… φτιάξαμε και από μια πολύ όμορφη ατομική κατασκευή!!!
Ακολούθησε ακρόαση ενός πολύ όμορφου τραγουδιού
Όλοι μαζί ευχηθήκαμε κάποτε να πραγματοποιηθούν όλες οι ευχές των μικρών μας μαθητών και των παιδιών όλου του κόσμου…..!!!
Πηγές: video=youtube.