Μια από τις χαρακτηριστικές γεωργικές ασχολίες του τόπου μας, είναι το μάζεμα της Ελιάς.
Στο σχολείο μας, οι μαθητές μας, γνώρισαν την Ελιά, μέσα από ένα παραμύθι. Το περιεχόμενό του αναφέρεται στην προσφορά της και τα οφέλη της στην επιβίωση των ανθρώπων.
Λήψη αρχείου
Η ελιά συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα. Ήταν το δώρο της Αθηνάς στην Κεκροπία, που αργότερα ονομάστηκε Αθήνα, ως αποτέλεσμα της νίκης της, σε διαγωνισμό με τον Ποσειδώνα αφού το δώρο της εκτιμήθηκε περισσότερο, σε σχέση με τα δώρα του ανταγωνιστή της, το πολεμικό άλογο και την πηγή.
Το μάζεμα της ελιάς φιλοτεχνήθηκε από πλήθος ζωγράφων. Εντυπωσιακός είναι ο πίνακας του Θεόφιλου.
Τα παιδιά το ζωγράφισαν, σε ομάδες.
Ο καρπός της ελιάς, μπορεί να οδηγηθεί στο τραπέζι μας ή να μας δώσει το “υγρό χρυσό”, το ελαιόλαδο.
Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η “διαλογή” του. Να διαχωριστεί δηλαδή, ο καρπός που θα γίνει βρώσιμες ελιές και αυτός που θα πάει στο ελαιοτριβείο.
Τα παιδιά έκαναν τις απαραίτητες ταξινομήσεις στην τάξη:
Η διαδικασία της παραγωγής του λαδιού παλιά, ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Υπάρχει μια εξέλιξη στη διαδρομή του ελαιοτριβείου: ποδοκίνητο – χειροκίνητο – ζωοκίνητο:
Σήμερα τα πράγματα έχουν απλουστευθεί:
Οι μαθητές μας κατασκεύσαν μακέτα “ελαιώνα”. Τα ελαιόδεντρα τα δημιούργησαν με πλαστελίνη:
Σε μια βιωματική εμπειρία, απόλαυσαν ψωμί με ελιές και λάδι.