Ελιά και Λάδι

Μια από τις χαρακτηριστικές γεωργικές ασχολίες του τόπου μας, είναι το μάζεμα  της Ελιάς.
Στο σχολείο μας, οι μαθητές μας, γνώρισαν την Ελιά, μέσα από ένα παραμύθι. Το περιεχόμενό του αναφέρεται στην προσφορά της  και τα οφέλη της στην επιβίωση των ανθρώπων.


Λήψη αρχείου
Η ελιά συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα. Ήταν το δώρο της Αθηνάς στην Κεκροπία, που αργότερα ονομάστηκε Αθήνα, ως αποτέλεσμα της νίκης της, σε διαγωνισμό με τον Ποσειδώνα αφού το δώρο της εκτιμήθηκε περισσότερο, σε σχέση με τα δώρα του ανταγωνιστή της, το πολεμικό άλογο και την πηγή.

Poseidwnas Athina.jpg1

Το μάζεμα της ελιάς φιλοτεχνήθηκε από πλήθος ζωγράφων. Εντυπωσιακός  είναι ο πίνακας  του Θεόφιλου.
μάζωμα ελιάς Θεόφιλος

Τα παιδιά το ζωγράφισαν, σε ομάδες.
17329481726351732948172619 1732948172606 1732948172591
1732948172575

Ο καρπός της ελιάς, μπορεί να οδηγηθεί στο τραπέζι μας ή να μας δώσει το “υγρό χρυσό”, το ελαιόλαδο.
Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η “διαλογή” του. Να διαχωριστεί δηλαδή, ο καρπός που θα γίνει  βρώσιμες ελιές και αυτός που θα πάει στο ελαιοτριβείο.
Τα παιδιά έκαναν τις απαραίτητες ταξινομήσεις στην τάξη:
1732948488958 1732948488933 1732948488944

Η διαδικασία της παραγωγής του λαδιού παλιά,  ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Υπάρχει μια εξέλιξη στη διαδρομή του ελαιοτριβείου: ποδοκίνητο – χειροκίνητο – ζωοκίνητο:



Λήψη αρχείου

Σήμερα τα πράγματα έχουν απλουστευθεί:



Λήψη αρχείου

Οι μαθητές μας κατασκεύσαν μακέτα “ελαιώνα”. Τα ελαιόδεντρα τα δημιούργησαν με πλαστελίνη:
1733513710044 1733513710051

Σε μια βιωματική εμπειρία, απόλαυσαν ψωμί με ελιές και λάδι.
1732948047593 1732948047583 1732948047574