<<…Τα παιδιά του πολέμου σας μιλούν, την ειρήνη πως επιθυμούν,
δεν αντέχουν αυτή τη σκλαβιά, λένε ΝΑΙ μόνο στη λευτεριά…>>
Ο πόλεμος του 1940, που ξέσπασε στην πατρίδα μας αιφνίδια και κάτω από την πίεση ξένων συμφερόντων, μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο το χρέος μας να τιμούμε όλους αυτούς που αντιστάθηκαν κι έδωσαν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε οι νεότερες γενιές το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. Η σκέψη μας στους Ήρωες αυτούς και η ευχή μας να σιγήσουν οι ιαχές των πολέμων, όπου αυτές συνταράζουν και καταστρέφουν την ανθρώπινη ζωή.
Οι μικροί μας μαθητές απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο <<φόρο τιμής>> στους μαχητές και της μαχήτριες της εθνικής μας παλιγγενεσίας!
ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ειρήνη! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στην Ελλάδα κι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους μαθητές μας για την ωραία τους παρουσίαση!
Στις 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, υποδεχθήκαμε στην τάξη μας αντιπροσώπους της δομής σίτισης και παροχής βασικών αγαθών του Δήμου Αγρινίου.
Οι κυρίες, Μαρία Κοκορώνη και Ελένη Μπαλαμάτση, επέλεξαν ένα παραμύθι, για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές μας, στον τρόπο που αξιοποιούμε τις τροφές που περισσεύουν από την οικογενειακή κατανάλωση και όχι μόνο.
Το παραμύθι που διάβασαν στα παιδιά ήταν: «Δεινόσαυρος: Βιβλίο 1, πετάει φαγητό».
Λήψη αρχείου Ταυτόχρονα, με την ανάγνωση, οι εικόνες του παραμυθιού προβάλλονταν σε οθόνη.
Παραλλάσσοντας τον τίτλο, αυτός ο γλυκός Δεινόσαυρος, «πέταξε» φαγητό στους μαθητές του σχολείου μας. Οι μαθητές μας συμμετείχαν τόσο πρόθυμα, που επιβραβευτήκαν με τα «ησυχάκια». Μέσα από την επεξεργασία της ιστορίας, απολαμβάνοντας τον πρωτότυπο τρόπο που ο δεινόσαυρος μοίραζε φαγητό, τα παιδιάκατανόησαν ότι η τροφή που περισσεύει, μπορεί να δοθεί σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.
Στη συνέχεια, ζωγράφισαν το αγαπημένο τους φαγητό, που θα ήθελαν να προσφέρουν με αγάπη.
Το δώρο τους, από το δεινόσαυρο; Μια μπανάνα και ένας χυμός!
Παιδιά μην ξεχνάτε! Για να έχουμε υγιές σώμα, τρεφόμαστε σωστά. Κάνουμε καθημερινά 5 γεύματα, επιλέγουμε φαγητά από όλες τις ομάδες των τροφών και…..αν έχουμε φαγητό που δεν θα καταναλωθεί, δεν το πετάμε. Το φυλάσσουμε και το προσφέρουμε σε όσους τους λείπει!!!
Με σύμμαχο την ήπια συννεφιά, πραγματοποιήσαμε τον πρώτο μας περίπατο στο πάρκο της Αγίας Τριάδας. Για δύο ώρες, περίπου, απολαύσαμε το παιχνίδι, ανακαλύψαμε αρκετά έντομα περιμετρικά στο χορτάρι του πάρκου και συλλέξαμε πολλά φθινοπωρινά φύλλα!
Ευτυχώς ο ήλιος δεν μας ζέστανε και πολύ, γιατί έπαιζε το κρυφτούλι του!
ΤΙΤΛΟΣ: Γνωριμία με το σώμα μας (το περίγραμμά του) και τα εξωτερικά του μέρη ( τα πιο σημαντικά).
ΣΤΟΧΟΣ: Ομαλή συνεργασία των νηπίων ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, καλλιέργεια του προφορικού λόγου και εμπλουτισμός αυτού με νέες λέξεις-ορολογίες, διέγερση της αδρής κινητικότητας μέσω μουσικοκινητικών τραγουδιών.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
Τα νήπια σχεδίασαν το περίγραμμα του σώματος ενός συμμαθητή τους.
Ζωγράφισαν ενδεικτικά τα μέρη του σώματος, δουλεύοντας σε ομάδες.
Χόρεψαν ένα μουσικοκινητικό τραγούδι σχετικό με τα μέρη του σώματος.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΤΙΤΛΟΣ: Ο σκελετός μας (μορφολογία)
ΣΤΟΧΟΣ: Να ανακαλύψουν τα νήπια το “μυστήριο” που κρύβεται πίσω από το δέρμα και τα ορατά όργανά μας, να αντλήσουν πληροφορίες για το σκελετό του ανθρώπου μέσα από τα κατάλληλα βιβλία και τις αφίσες που υπάρχουν στην τάξη και να κατασκευάσουν το καθένα το δικό του σκελετό.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
Κατασκευή ανθρώπινου σκελετού.
3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΤΙΤΛΟΣ: Τα όργανα του προσώπου μας
ΣΤΟΧΟΣ: Αφού ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με το περίγραμμα του σώματός μας, κατανοήσαμε πόσο απαραίτητος είναι ο σκελετός μας, τα οστά μας δηλαδή, προκειμένου το σώμα μας να έχει την όρθια στάση του και γνωρίσαμε κάποια από τα μέρη αυτού, επιγραμματικά, προχωράμε στην πιο λεπτομερή μελέτη του στο εξής. Στοχεύουμε, εκτός από τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, την “ανάγνωση” και τη γραφή νέων ορολογιών, στην ανάπτυξη, διαχείριση κι ενδυνάμωση των συναισθημάτων των νηπίων, μελετώντας τα όργανα του προσώπου. Η ενσυναίσθηση, η αλληλοβοήθεια, η επικοινωνία με τους άλλους, θα είναι το κύριο μέλημά μας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
Τα νήπια, αφού είδαν εικόνες (τρισδιάστατες) με τα όργανα του προσώπου, μέσα από τα βιβλία και αντίστοιχα εκπαιδευτικά βίντεο, έγραψαν τις νέες λέξεις που αφορούν στα όργανα του προσώπου.
Επίσης, προσπάθησαν να φτιάξουν τη συμμετρία του προσώπου μαζί με τα όργανά του και έκαναν αντιστοίχιση στα βασικά εξωτερικά όργανα, τόσο του προσώπου όσο και του υπόλοιπου σώματος (πειραματίστηκαν μέσα από τον Η/Υ).
Ως συνέχεια των οργάνων του προσώπου, ασχοληθήκαμε με τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου και με τα συναισθήματα, που απορρέουν από αυτές. Οι μαθητές μας μέσα από ομαδικά παιχνίδια, ανακάλυψαν τι είναι οι αισθήσεις, τον τρόπο που αυτές σχετίζονται με την μεταξύ τους επικοινωνία και πώς νιώθουν μέσα από αυτές, ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση που βιώνουν. Έκαναν και το πείραμα της ακοής με τα πλαστικά ποτήρια και το σχοινί(το ένα παιδί είχε το ποτήρι κοντά στο στόμα και μιλούσε και το άλλο είχε το ποτήρι κολλημένο στο αυτί του και προσπαθούσε να ακούσει αυτά που του έλεγε- τα δύο ποτήρια ήταν δεμένα στις δύο αντίστοιχες άκρες του σχοινιού-τα παιδιά έπρεπε να κρατούν το σχοινί τεντωμένο, προκειμένου να φτάσει ο ήχος από τη μία άκρη του σχοινιού στην άλλη).
4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Τίτλος: Το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό και το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου.
Στόχος: Να γνωρίσουν τα νήπια με σαφήνεια τις λειτουργίες και τα βασικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Να ανακαλύψουν βιωματικά, το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης- του σώματος και πόσο τέλεια αυτό λειτουργεί. Να κατανοήσουν πού βρίσκονται τα όργανα πάνω στο σώμα τους και με ποιους τρόπους πρέπει να τα προσέχουν για να λειτουργούν σωστά, χωρίς επιπλοκές στην υγεία τους. Επιπρόσθετα, να μπορούν να παρατηρούν, να μελετούν και να συμπεραίνουν, βάσει της ποικιλομορφίας του εποπτικού υλικού στην τάξη, αναπτύσσοντας δημιουργικά τη φαντασία και την κριτική τους σκέψη.
Ενδεικτικές δραστηριότητες: εκπαιδευτικά βίντεο, που παρουσιάζουν αναλυτικά τη μορφολογία και τη λειτουργία των παραπάνω συστημάτων. Εγκυκλοπαίδειες με μεγάλες εικόνες για την πληρέστερη κατανόηση αυτών. Οι μαθητές εργάζονταν πρώτα ομαδικά, προκειμένου να αναπαραστήσουν το κάθε σύστημα ξεχωριστά, σε χαρτί του μέτρου και κατόπιν περνούσαν στο ατομικό φύλλο εργασίας. Ακόμα, μέσα από πειράματα προσέγγισαν καλύτερα τις σύνθετες αυτές λειτουργίες.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Τίτλος: Η φροντίδα του σώματος
Στόχος: Να κατανοήσουν τα νήπια πόσο απαραίτητη, καθημερινά, είναι η περιποίηση, η καθαριότητα, η σωστή διατροφή για το σώμα, προκειμένου αυτό να είναι υγιές, γεμάτο ενέργεια.
Ενδεικτικές δραστηριότητες: βιβλία για την ατομική υγιεινή και την υγιεινή διατροφή, ομαδοποιήσεις βλαβερών και ωφέλιμων φαγητών,ομαδικά παιχνίδια αναφορικά με τους τρόπους που περιποιούμαστε το σώμα μας, παιχνίδια σύγκρισης σχετικά με τη μορφή που έχει το σώμα μας τώρα και πώς θα είναι στο μέλλον (<< ο εαυτός μου τώρα και πώς θα είναι όταν μεγαλώσω…>>).
Φθινόπωρο και… Πέφτουν τα φυλλαράκια, από τα φυλλοβόλα δεντράκια!
Με την παλέτα του φθινοπώρου, οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: Με το κίτρινο, το πορτοκαλί και το καφετί, σχημάτισαν τα φθινοπωρινά φύλλα στα δέντρα!
Φθινόπωρο και… Μια αλεπουδίτσα πεινασμένη, προσπαθεί να φάει ώριμα σταφύλια και γλυκά, που κρέμονται σε μια κληματαριά!
Τα παιδιά εργάστηκαν με ομάδες, ζωγραφίζοντας την αλεπού με τα σταφύλια!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή