Η μεταμόρφωση (Φρανς Κάφκα, Τσεχία 1915)
(Σχόλιο: Μπακατσέλου Μαρία, Γ2, 2015-16)
Ο ήρωας του βιβλίου μας ονομάζεται Γκρέγκορ Σάμσα. Μια συνηθισμένη μέρα, ξύπνησε για πρωινό. Ξαφνικά, όμως, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να κινηθεί. Κοίταξε το σώμα του και το είδε χωρισμένο σε φέτες, ενώ τα μικρά του πια ποδαράκια κινούνταν ανεξέλεγκτα.
Ο ίδιος πανικοβλήθηκε, αλλά πίστευε ότι έβλεπε απλά έναν εφιάλτη κι ότι όλα θα περάσουν. Η μεγάλη του ανησυχία ήταν πως είχε ήδη αργήσει στη δουλειά που είχε αναλάβει, προκειμένου να βοηθήσει τους γονείς του να ξεχρεώσουν τα χρέη τους. Κι ενώ σκεφτόταν αυτά, η μητέρα κι η αδερφή του άρχισαν να χτυπούν την πόρτα του δωματίου του, απορώντας γιατί δεν είχε φύγει ακόμη για τη δουλειά.(…)
20.000 Λεύγες κάτω από τη θάλασσα (Ιούλιος Βερν, Γαλλία 1870)
(Σχόλιο: Τσουκαλά Νεφέλη, Β4 2015-16)
To μυθιστόρημα αυτό μιλάει για έναν απόκοσμο άνθρωπο, τον πλοίαρχο Νέμο, ο οποίος αγανακτισμένος από την κοινωνική αδικία και αποφασισμένος να ζήσει σε έναν δικό του κόσμο, κατασκευάζει ένα περίεργο πλοίο, τον θρυλικό «Ναυτίλο», που ήταν σε θέση να πλέει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να τρυπάει με το έμβολό του τα διάφορα καράβια που αρμένιζαν στους ωκεανούς.
Τρόμος έχει καταλάβει τους ναυτιλομένους από την εμφάνιση του θαλασσινού αυτού τέρατος, που το νόμιζαν όλοι σαν μια μεγάλη και πρωτοφανή φάλαινα. Και αποφασίζεται η οργάνωση ειδικής αποστολής για το κυνήγι του τέρατος. (συνέχεια ΕΔΩ)
Ε.Π. (Ζωρζ Σαρή)
(Σχόλιο: Λυδία Κατσίδα, Β2 2015-16)
Η συγγραφέας του βιβλίου Ε.Π., Ζωρζ Σαρη, είναι η ηρωίδα στο αυτοβιογραφικο βιβλίο της, την οποία συναντάμε λίγα χρόνια πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να ετοιμάζεται για τα μαθητικά χρόνια του γυμνασίου τα οποία θα τα περάσει σε ένα ιδιωτικό σχολείο, την <<Σχολή Θηλέων >>. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη ένα για κάθε μία από τις τρεις χρονιές φοίτησης σε αυτό το σχολείο.
Τι ξεχώρισα: Από το βιβλίο ξεχώρισα το κομμάτι όπου οι φίλες Ζωρζ Σαρη και Άλκη Ζέη παρά τα όσα τους χωριζαν και ποια το διαφορετικό σχολείο ξεπέρασαν τις διαφορές και τους τσακωμούς και παρέμειναν πιστές φίλες.
Το προτείνω : Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να μάθει πως μπορείς να διατηρήσεις μία φιλία παντοτινή καθώς και σε όσους ενδιαφερονται να ενημερωθούν σχετικά με τη στρατολόγηση των νέων στην ΕΠΟΝ (οργάνωση που δημιούργησε ο Ιωάννης Μεταξάς για να “ελέγξει ” τη νεολαία της εποχής).
Περηφάνια και Προκατάληψη (Τζέην Όστεν):
(σχόλιο: Μαριέττα Γραμμένου, Α1 2014-15)
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο μου άρεσε το βιβλίο ‘’Περηφάνια και Προκατάληψη’’ είναι διότι μας γνωρίζει την κοινωνία εκείνης της εποχής και τις κοινωνικές θέσεις των ανθρώπων μέσα από την προκατάληψη η οποία επικρατούσε πάνω σε πολλά θέματα τότε . Είναι ενδιαφέρον διότι μέσα σε όλα αυτά παρουσιάζεται μια ιστορία διαφορετική η οποία ξεπερνά τα όρια εκείνης της εποχής καθώς η ηρωίδα είναι ανεξάρτητη κι έτσι υπερασπίζεται με πείσμα την γυναικεία της αξιοπρέπεια. Οι σελίδες που μου άρεσαν περισσότερο ήταν 252-261 όπου ένα γράμμα προς την ηρωίδα αλλάζει καθοριστικά την πορεία της πλοκής καθώς αποκαλύπτονται πολλά νέα πράγματα. Επίσης από εκεί και έπειτα η ροή του μυθιστορήματος αρχίζει να γίνεται πιο γρήγορη κι αυτό το καθιστά πιο ενδιαφέρoν.
Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου: (Πηνελόπη Δέλτα)
(Σχόλιο: Λαμπροπούλου Κων/να, Α2 2014-15)
Ο καιρός του Βουλγαροκτόνου είναι ένα από τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, το οποίο αναφέρεται στις διαμάχες μεταξύ Βυζαντινών και Βουλγάρων κατά την 2η χιλιετία μ.Χ. Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου αυτού είναι : ο Σαμουήλ (βασιλιάς των Βουλγάρων), ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος (ο οποίος βρίσκεται στο Βυζαντινό στρατόπεδο), ο γερο-Παγράτης, ο Νικήτας (αδελφικός φίλος του γιου του Παγράτη), η Αλεξία Αργυρή, ο Κωνσταντίνος Κρηνίτης (γιος του στρατηγού της Ανδριανούπολης) καθώς και ο Μιχαήλ Ιγερινός. Το βιβλίο αυτό μου άρεσε αρκετά διότι εκτός από την αφήγηση παρεμβάλλεται και διάλογος, ο οποίος προσθέτει ζωντάνια, παραστατικότητα και αμεσότητα. Επίσης, η συγγραφέας εμπλουτίζει την περιγραφή με άφθονα επίθετα και σε μερικά σημεία επιβραδύνει την αφήγηση κάνοντάς την πιο ενδιαφέρουσα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να διαβάσουν ένα καλό βιβλίο με ιστορικά ντοκουμέντα.