Άρθρα ανά μήνα: Φεβρουάριος 2025
Ο Χαρταετός των Δικαιωμάτων
Την Πέμπτη 27/2/2025 οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2 του σχολείου μας, στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και της θεματικής ενότητας “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη”, συνεργάστηκαν σε μια ιδιαίτερη δράση αφιερωμένη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και την Ημέρα Μνήμης των 57 θυμάτων στα Τέμπη, οι μικροί μας μαθητές έφτιαξαν έναν χαρταετό, σύμβολο ελευθερίας και ελπίδας. Στην ουρά του, κάθε παιδί έγραψε ένα από τα δικαιώματα των παιδιών, υπενθυμίζοντας πως κάθε παιδί αξίζει να μεγαλώνει σε έναν κόσμο που το σέβεται και το προστατεύει.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δικαίωμα κάθε πολίτη να νιώθει ασφαλής στη χώρα του. Με ανοιχτή συζήτηση, τα παιδιά εξέφρασαν σκέψεις και συναισθήματα, κατανοώντας βαθύτερα πόσο πολύτιμη είναι η ασφάλεια, όχι μόνο ως φυσική προστασία, αλλά και ως εμπιστοσύνη σε ένα μέλλον χωρίς φόβο.
Με αυτόν τον χαρταετό, οι μαθητές μας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα: Τα δικαιώματα δεν είναι απλώς λέξεις, αλλά αξίες που πρέπει να προστατεύουμε και να διεκδικούμε κάθε μέρα!
ΤΡΟΥΦΟΜΠΑΛΙΤΣΕΣ
Η Τετάρτη 19/02/2025 ήταν μια πολύ γλυκιά μέρα για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ’2. Με αφορμή τη συνταγή από το βιβλίο της Γλώσσας μας, γίναμε μικροί ζαχαροπλάστες! Αφού συγκεντρώσαμε όλα τα υλικά, περάσαμε στην εκτέλεση και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και πολύ νόστιμο!!! Εμείς πάντως το διασκεδάσαμε και το χαρήκαμε πολύ. Εξάλλου το σχολείο δεν οφείλει να µας μαθαίνει µόνο ξερές γνώσεις αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να µας μαθαίνει να συνεργαζόμαστε, να μοιραζόμαστε, να προσφέρουμε…
Αποκριάτικο Party
Μεγαλώνω και Αλλάζω!
Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση- συζήτηση των γονέων των μαθητών /μαθητριών της ΣΤ΄ Τάξης με τον ψυχολόγο του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ Ευβοίας κ. Ανδρέα Καρυστινό, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας , με θέμα το Εργαστήριο Δεξιοτήτων : ”Μεγαλώνω και Αλλάζω”. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τον τρόπο διεξαγωγής του εργαστηρίου με τους μαθητές, η σωστή πληροφόρηση , η οριοθέτηση και περιφρούρηση της σωματικής και συναισθηματικής ασφάλειας των παιδιών, αλλά κυρίως η κατάθεση των προβληματισμών –ανησυχιών των γονέων σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα. Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν όταν τα παιδιά τους καλούνται να συμμετέχουν σε δράσεις της σχολικής κοινότητας σχετικές με ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι το θέμα της σεξουαλικής αγωγής. Για να αισθανθούν ασφαλείς με το περιεχόμενο του εργαστηρίου ακολούθησε συνοπτική περιγραφή των αρχών του βασισμένη στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι οι γονείς και η οικογένεια διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση βασικών πτυχών των σεξουαλικών και κοινωνικών σχέσεων των παιδιών τους, χρειάζονται και εξωτερική υποστήριξη από φορείς, όπως είναι το σχολείο. Αυτό δεν τους υποκαθιστά αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά για να τους βοηθήσει να προσεγγίσουν και να συζητήσουν «άβολα θέματα» με τα παιδιά τους για την πρόληψη και διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γονείς για τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον και την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών. Η συμμετοχή και η εμπλοκή των γονέων/κηδεμόνων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σημαντική και πολύτιμη για την επιτυχή έκβαση της δράσης.
CREPES FRANCAISES

Στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής, στη Γαλλία είναι η Μέρα της Κρέπας!Mε αφορμή αυτή την ιδιαίτερη γιορτή, στο μάθημα των γαλλικών τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, με τους μαθητές της ΣΤ τάξης, χρησιμοποιήσαμε μια συνταγή για το αγαπημένο αυτό γλύκισμα των παιδιών, με στόχο να μάθουμε έννοιες και γραμματικούς κανόνες. Επιπλέον μιλήσαμε για γαλλικά έθιμα και συνήθειες και στη συνέχεια ακούγοντας γαλλική μουσική, απολαύσαμε τις κρέπες που έφτιαξαν τα παιδιά!
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΥΛΙΚΟΥ (ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)
Ομαδομαζέματα – Θαλασσομαντέματα!

Μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών της Δ΄ Τάξης, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας πραγματοποίησε παρεμβάσεις στους μαθητές των δύο τμημάτων του σχολείου μας, στις 14 , 21 , 27 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου 2025, εφαρμόζοντας το υλικό «Ομαδομαζέματα- θαλασσομαντέματα». Οι μαθητές ανά τάξη συμμετείχαν σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι: «ταξίδεψαν» σε 12 νησιά με παράξενα ονόματα που θυμίζουν τον άνθρωπο, τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους. Ξεκίνησαν από το νησί του Σήμερα, με τελικό προορισμό το νησί των Θησαυρών. Κάθε φορά που «αγκυροβολούσαν» σε ένα νησί προκειμένου να συνεχίσουν το «ταξίδι» τους θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε κάποιες δραστηριότητες που υπέβαλαν οι «κάτοικοι του νησιού» προκειμένου να γνωρίσουν κάτι απ’ την ταυτότητά του.
Οι δραστηριότητες αυτές επεξεργάζονται σημαντικές έννοιες και αξίες για τη ζωή, όπως, η φιλία, η αποδοχή, η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ συνομηλίκων, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στην πρόληψη εκδήλωσης δύσκολων ή βλαπτικών συμπεριφορών. Επίσης, το συγκεκριμένο υλικό επιχειρεί με ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μέσα στην τάξη και επιδιώκει την ανάπτυξη των κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών. Οι μαθητές και μαθήτριες εξέφρασαν τις επιθυμίες τους, σχεδίασαν τα ταλέντα και τα χαρίσματά τους, μίλησαν για τα θετικά στοιχεία μίας καλής φιλίας και αναπαράστησαν με παντομίμα τα όνειρά τους για το μέλλον. Πάνω απ’ όλα όμως συνεργάστηκαν μέσα σε ομάδες με σεβασμό κι αποδοχή των συμμαθητών/τριών τους, διασκέδασαν ανακαλύπτοντας και γνωρίζοντας στοιχεία του χαρακτήρα τους και ξέφυγαν ευχάριστα από το καθημερινό πρόγραμμα των μαθημάτων του σχολείου. Ο τελικός προορισμός του ταξιδιού, εξάλλου, τους φανέρωσε έναν ανεκτίμητο θησαυρό που δεν ήταν άλλος από τη συνειδητοποίηση της αξίας του να συνεργάζομαι με τους άλλους για την επίτευξη κοινών στόχων. Στο τέλος, οι μαθητές των δύο τμημάτων δημιούργησαν δύο ομαδικά έργα στα οποία αποτύπωσαν, μέσα από τη δική τους ματιά, τις έννοιες και τις αξίες που αποκόμισαν από τις συναντήσεις και τις δράσεις που πραγματοποίησαν.
Tο πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 30 μαθητές και μαθήτριες, που συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πιο στενές σχέσεις συνεργασίας με τους συμμαθητές τους στην τάξη.
Ευχαριστούμε την ψυχολόγο του Κέντρου κ. Φραντζέσκα Ακριώτη για την αγαστή συνεργασία και την όμορφη παρουσίαση του προγράμματος.