Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973, μιλήσαμε για τη αξία της Δημοκρατίας και τα δεινά της Δικτατορίας. Συγκεκριμένα έγιναν οι εξής δραστηριότητες:
- Ανάγνωση των βιβλίων: «Στο Δάσος» (Σοφία Ζαραμπούκα), «Η σοφή ελιά» (Ειρήνη Καμαράτου – Γιαλλούση), «Η Ντενεκεδούπολη», (Ευγενία Φακίνου), «Η κυρά – Δημοκρατία», (Κωνσταντίνα Αρμενιάκου) και «Τα βραχιόλια των πουλιών», (Ειρήνη Καμαράτου – Γιαλλούση).
- Ζωγραφική και κολάζ εμπνευσμένα από την «Ντενεκεδούπολη»
- Κολάζ: «Κυρά – Δημοκρατία» και «Ρία, η Δικτατορία»
- Ζωγραφική και δραματοποίηση του τραγουδιού: «Ο Μέρμηγκας», του Μάνου Λοΐζου
- Δραματοποίηση της ιστορίας: “Τα βραχιόλια των πουλιών”
Μιλήσαμε για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, είδαμε φωτογραφικό υλικό, ακούσαμε ηχητικά ντοκουμέντα με τα συνθήματα των φοιτητών και γράψαμε και φωνάξαμε κι εμείς τα δικά μας συνθήματα.
Ζωγραφίσαμε με θέμα το Πολυτεχνείο και συνθέσαμε σχετικό κολάζ.
Μάθαμε τον «Δρόμο», του Μάνου Λοΐζου και γράψαμε κι εμείς τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Επίσης, “ανακαλύψαμε” την κρυμμένη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (τεχνική με σαπούνι και τέμπερα).
Γνωρίσαμε τα βότσαλα που ζωγράφισε η χαράκτρια Β. Κατράκη, κατά την παραμονή της στη Γυάρο, όπου είχε εξοριστεί από το δικτατορικό καθεστώς. Επίσης, παρατηρήσαμε τα χαρακτικά που δημιούργησε ο χαράκτης Τάσσος για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου, πειραματιστήκαμε με την τέχνη της χαρακτικής και κάναμε τα δικά μας χαρακτικά.
Την ημέρα της εκδήλωσης για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973, τα παιδιά παρακολούθησαν σε κουκλοθέατρο την «Ντενεκεδούπολη». Επίσης, παρακολούθησαν βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό από τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τέλος, φεύγοντας, άφησαν ένα κόκκινο γαρύφαλλο στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου.