ΑΠΟΚΡΙΕΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ

Επισκεφτήκαμε το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πήραμε μέρος στις αποκριάτικες δράσεις που οργανώνει

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 1

Στολίσαμε την τάξη μας με δικές μας κατασκευές

ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ

Την Τσικνοπέμπτη μασκαρευτήκαμε, χορέψαμε και διασκεδάσαμε σε αποκριάτικους  ρυθμούς. Μιλήσαμε για τα αποκριάτικα έθιμα και χορέψαμε το γαϊτανάκι. Τσικνήσαμε με σουβλάκια που μας πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων και τους ευχαριστούμε πολύ!

IMG 20240313 123139

Αναβιώσαμε το έθιμο της “χάσκας” ή “χλούτσκας”

Η “χάσκα”, (προέλευση : από το αρχ. χάσκω = ανοίγω πολύ το στόμα),είναι αποκριάτικο έθιμο που συναντάται κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Στην Επανομή μετά την «συγχώρεση»(όπου ο ένας ζητάει από τον άλλον συγχώρεση ενώ οι μικρότεροι ασπάζονταν τα χέρια των μεγαλύτερων της οικογένειας) ο γεροντότερος δένει μια κλωστή στον πλάστη, με τον οποίο ανοίγονται τα φύλλα της πίτας και στην άκρη της κλωστής δένεται ένα ξεφλουδισμένο και σφιχτά βρασμένο αυγό ή χαλβάς ή λουκούμι.

Ο πατριάρχης της οικογένειας (πατέρας, παππούς) κάθεται στο κέντρο ή στην περιφέρεια ενός κύκλου που αποτελείται από τα νεότερα μέλη της οικογένειας και κουνάει σαν εκκρεμές το αυγό στα στόματα των μελών της οικογένειας. Οι νεαροί συμμετέχοντες, προσπαθούν με το στόμα μόνο και δίχως να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, τα οποία είναι πίσω στην πλάτη να πιάσουν το εκλεκτό έδεσμα! Εκείνος που θα το καταφέρει θεωρείται πολύ τυχερός ή και ικανός.

Το έθιμο της χάσκας το επιβάλει σαρακοστιανή επιταγή που λέει: «με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της αποκριάς και με αυγό ανοίγει πάλι το βράδυ της Ανάστασης». Υπενθυμίζοντας τη νηστεία που πρέπει να τηρηθεί στο μεσοδιάστημα αυτό. Στο τέλος ζητούσαν συγχώρεση ο ένας από τον άλλον και οι μικρότεροι ασπάζονταν τα χέρια των μεγαλύτερων της οικογένειας (παππούς, πατέρας, νονός) και εύχονταν καλή σαρακοστή και καλή Ανάσταση.

https://www.youtube.com/watch?v=rYGGBrqI3B0

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ

Χρόνια πολλά! Καλό τριήμερο!

 

ΑΝΟΙΞΗ

ΜΑΡΤΑΚΙΑ

Η μαμά τής Σοφούλας δώρισε σε όλους μας “μαρτάκια”.

IMG 20240304 155919 IMG 20240304 155931

IMG 317e0b8c2a0567877000ebfad709fd28 V IMG 3497ee4b3813dc12b2f105ab4a3c13f3 V IMG b439958c4e48415515afe0205ba8aced V

Φτιάξαμε τις ανοιξιάτικες κάρτες μας

ΜΑΡΤΑΚΙΑ ΔΕΝΤΡΟ

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η Μαρτίου, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά!
Λέγεται ότι ο «Μάρτης» προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο «Μάρτης» φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Στη συνέχεια, τον Μάρτη θα τον παραλάβουν τα χελιδόνια, τα οποία σαν αποδημητικά πουλιά που είναι, εμφανίζονται την άνοιξη και θα τον χρησιμοποιήσουν για να στερεώσουν την νέα φωλιά που θα φτιάξουν.

Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι.

Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα», που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.

 

Το έθιμο του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός – Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.

 

Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη κλωστή που συμβολίζει την αγνότητα.

Ευχαριστούμε τη μαμά της Σοφούλας για τα βραχιολάκια του Μάρτη που μας δώρισε!

20240306 094924

Φτιάξαμε την αμυγδαλιά με τυπώματα.

Η φύση στολίζεται με ανθισμένες αμυγδαλιές για να μας θυμίσει ότι όπου να ναι έρχεται η Άνοιξη! Την λένε και τρελή αμυγδαλιά, επειδή δε φοβάται το τσουχτερό κρύο και ανθίζει μέσα στην παγωνιά! Είναι το Δέντρο- σύμβολο  της Ελπίδας ,της αέναης Αγάπης,  της Αναγέννησης.

IMG d8d768b5c3e29b2ca88ce1b0a948394a V

Ομαδική ζωγραφιά “το κορίτσι της Άνοιξης”

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ

Ατομικές ανοιξιάτικες ζωγραφιές με νερομπογιές

IMG 145bc4a602c804c4be4b1f1daafa8784 V

Ατομική κατασκευή “μέλισσα” και αναπαράσταση της διαδικασίας αναπαραγωγής

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού είναι η 6η Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε πανελληνίως από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος. Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης. Η ενδοσχολική βία είναι ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο τον θύτη και το θύμα, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Ο σχολικός εκφοβισμός έχει αρνητικές συνέπειες στο κλίμα του σχολείου, στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στην επικοινωνία στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην μετέπειτα ομαλή ενσωμάτωση στην κοινωνία.

Μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες, συζήτηση και ομαδικά βιωματικά παιχνίδια βοηθήσαμε τους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία, τις μορφές και τις επιπτώσεις της σχολικής βίας και στο τέλος φτιάξαμε μια ομαδική αφίσα με τα δικά μας μηνύματα εξάλειψης του φαινομένου αυτού.

IMG 20240306 1250181

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Ξεκινήσαμε τη νέα χρονιά με χαρά, χαμόγελα, χαρούμενη διάθεση!

Φτιάξαμε καπέλα καλοσωρίσματος της νέας χρονιάςΚΑΠΕΛΑ

IMG b79911aab8121b9082074986c8e85858 VΓράψαμε και κρεμάσαμε στην αυλή τις δικές μας ευχές για τη νέα χρονιάΕΥΧΕΣ

Κόψαμε βασιλόπιτα και αυτοί που κέρδισαν το φλουρί πήραν και δώρο από το Σύλλογο γονέωνΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Φτιάξαμε και χορέψαμε τον δράκο της κινέζικης πρωτοχρονιάςIMG 1fbbfc70f26c02272f369187cd875cca V

Πήραμε απάντηση από τον Άη Βασίλη, που του στείλαμε γράμμα πριν κλείσει το σχολείο για τις γιορτές

IMG 8337b951af3e1e2a3ec37ca61254c2a1 V 1

Φτιάξαμε το γούρι της χρονιάςΓΟΥΡΙ

ΓΩΝΙΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Η ανεκτίμητη αξία της φιλαναγνωσίας αποτελεί το εφαλτήριο για να ξεκινήσει κάποιος ένα ταξίδι στο χώρο της γνώσης αλλά και της φαντασίας. Αγαπώντας την ανάγνωση το άτομο έρχεται σε επαφή με  ποικίλους κόσμους. Μετασχηματίζει τη σκέψη του και προσλαμβάνει την πραγματικότητα μέσα από διαφορετικές οπτικές.  Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη η φιλαναγνωσία να καλλιεργηθεί από τη μικρή ηλικία του ατόμου. Αν το μικρό παιδί αγαπήσει το διάβασμα θα γίνει ένας ενήλικας που θα ταξιδεύει στο χώρο του βιβλίου.  Θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, θα διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες. Θα βιώσει με έμμεσο τρόπο διαφορετικές εμπειρίες. Θα  αντικρίσει τον κόσμο και την κοινωνία της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της, μέσα από τα μάτια ενός άλλου ανθρώπου.

Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια μιας θετικής στάσης των μαθητών μας απέναντι στο βιβλίο, οργανώσαμε γωνιά φιλαναγνωσίας στην τάξη μας και πέρα από τη λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, καλούμε συγγενείς των μαθητών στην τάξη να μας διαβάσουν παραμύθια στα ελληνικά ή στη δική τους μητρική γλώσσα και έπειτα υλοποιούμε σχετικές με το παραμύθι δραστηριότητες.

20231201 100241 20231208 085212ΛάζαροςIMG bed7def80179c418d6ece1e5d79c47bb V Λίζα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ 1

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΩΔΙΚΑ 2023

Πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Κώδικα και την απόκτηση Ψηφιακών Δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε χαρούμενοι που συμμετείχαμε με επιτυχία οργανώνοντας  δραστηριότητες με θέμα “τα μνημεία της πόλης μας”. Οι προσπάθειές μας επιβραβεύτηκαν και έτσι λάβαμε μαθήτριες, μαθητές  τα πιστοποιητικά συμμετοχής μας!

ΑΦΙΣΑ

ΚΩΔΙΚΑΣ1

Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου για την 28η Οκτωβρίου επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το θέμα

“τα μνημεία της πόλης μας”. Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο και γνωρίσαμε σημαντικά μνημεία της πόλης μας, συλλέξαμε πληροφορίες για το καθένα.

20231031 102039 20231031 102519

Δώσαμε οδηγίες στο ποντικάκι μας για να τα επισκεφθεί όλα με τη σειρά.ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

20231204 121914

Ακούσαμε προσεκτικά τη δυσκολία της καμηλοπάρδαλης που δε μπορεί να παίξει μπάλα με τους φίλους της, γιατί έχει προβλήματα όρασης.

20231204 121606

Προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση της παίζοντας μπάλα με κλειστά μάτια και έπειτα προτείναμε ιδέες για να τη βοηθήσουμε (πχ να δέσει ένα κουδουνάκι στη μπάλα, ώστε να ακούει πού πήγε η μπάλα).

Προσποιηθήκαμε και άλλους ανθρώπους που έχουν ειδικές ανάγκες (πχ ανθρώπους με κινητικά προβλήματα).

Εντοπίσαμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη δική μας γειτονιά για τη διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων (πχ ράμπα στην είσοδο του σχολείου μας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ανάγλυφα πλακάκια για τα άτομα με προβλήματα όρασης).

Μιλήσαμε με την κυρία Βούλα που γεννήθηκε με ενωμένα τα δάχτυλα των χεριών της και μας είπε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και πώς κατάφερε να χρησιμοποιεί τα χέρια της όπως εμείς.

Παρακολουθήσαμε την ιστορία της μικρής Αργυρώς και κουβεντιάσαμε.