Παρακολουθήσαμε βιωματικό εργαστήρι “Παίζοντας παραδοσιακά” από την ομάδα της κυρίας Βαραβάρας Πίκουλα και ήρθαμε σε επαφή με έθιμα και παραδοσιακές ενδυμασίες της αποκριάς!
Αφού περάσαμε μέσα από τις εποχές και τους μήνες ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε τί έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στο κλίμα της γης. Παρατηρήσαμε πως τόσο στα παραμύθια, όσο και στις εικόνες που αναζήτήσαμε, ο χειμώνας έχει μια μορφή που εμείς ως μικρά παιδιά, δεν έχουμε βιώσει. Δεν χρειάστηκε να φορέσουμε κασκόλ και σκουφιά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και δεν έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας χιόνι! Παρατηρήσαμε πως τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο είχαμε ελάχιστες μέρες με συννεφιά, κρύο ή βροχή και περισσότερες με ήλιο. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή! Τί είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Μάθαμε πως είναι απαραίτητο για να μπορεί η γη να παραμένει ζεστή και να μπορούμε να ζούμε επάνω σε αυτήν. Μάθαμε τί είναι η “ατμόσφαιρα” και την παρομοιάσαμε με κουβερτούλα φτιαγμένη από αέρια όπως το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα.
Αυτή η κουβερτούλα, λειτουργεί καλά όταν έχει τα αέρια αυτά στις σωστές ποσότητες. Αν αλλάξουμε την συνταγή, θα αλλάξει και το πόσο ζεστή μπορεί να γίνει.
Κάτι τέτοιο λοιπόν συνέβη στην περίπτωσή μας και να που η “κουβερτούλα” μας έγινε πολύ ζεστή!
Ποιος χάλασε την συνταγή όμως;
Οι άνθρωποι προσθέσαμε μερικά βλαβερά αέρια και ταυτόχρονα κόψαμε τα δέντρα που θα μας βοηθούσαν να καθαρίσουμε το περιττό διοξείδιο του άνθρακα.
Αναζητήσαμε πίνακες αναφοράς και συζητήσαμε τις εικόνες.
Είδαμε ενδιαφέροντα βίντεο και προβληματιστήκαμε ως προς τις συνέπειες που έχουν κάποιες πράξεις μας, που πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε το κακό που προκαλούν.
Ανακαλύψαμε ότι η λίγη ζέστη παραπάνω μπορεί να είναι πρόβλημα και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα. Τί θα γίνει εάν λιώσουν οι πάγοι στους δύο πόλους; Θα είναι πρόβλημα για τους ανθρώπους;
Δημιουργήσαμε μια “μακέτα” στην οποία το επίπεδο του νερού της θάλασσας, είναι τόσο ώστε η πόλη να βρίσκεται πάνω από αυτό. Έπειτα προσθέσαμε πάγο και είδαμε πως ενώ αρχικά το επίπεδο του νερού ήταν σταθερό, όταν το τοποθετήσαμε κοντά στο καλοριφέρ, δηλαδή ανεβάσαμε την θερμοκρασία, ο πάγος έλιωσε γρήγορα και το επίπεδο του νερού ανέβηκε, πλημμυρίζοντας την πόλη που είχαμε φτιάξει.
αρχική μέτρηση.
η στάθμη ανεβαίνει…
η πόλη πλημμύρισε!
Μάθαμε τί είναι το θερμόμετρο και κάναμε κατασκευές.
Ωστόσο, η λύση είναι στα χέρια μας!
Συλλέξαμε ανακυκλώσιμα υλικά και τα κατηγοριοποιήσαμε.
Έπειτα, επισκεφθήκαμε τους κάδους της γειτονιάς.
ανακύκλωση συσκευασιών
ανακύκλωση ρούχων
Κατηγοριοποιήσαμε τις θετικές και τις αρνητικές συμπεριφορές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δείξαμε την αγάπη μας για το περιβάλλον αγκαλιάζοντας την γη.
Εξασκηθήκαμε σε μαθηματικές έννοιες, ανασυνθέτοντας το σήμα της ανακύκλωσης.
Φτιάξαμε αφίσα παίρνοντας μέρος στον 26ο Μαθητικό Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας με θέμα: ” Το αύριο είναι τώρα! Κλιματική αλλαγή και αναγκαστικός εκτοπισμός.” και μάθαμε το πως η κλιματική αλλαγή αναγκάζει πληθυσμούς ανθρώπων να αφήνουν τον τόπο τους για να ψάξουν ένα καλύτερο μέλλον σε άλλα μέρη.
Το ξεκίνημα του νέου έτους, είναι μια ευκαιρία να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι του χρόνου που κυλά. Μήνες και εποχές να μπούνε στη σειρά. Ας ξεκινήσουμε από τα γενέθλιά μας!
Τοποθετήσαμε τις κάρτες με τα ονόματά μας δίπλα στον μήνα των γενεθλίων μας και βρήκαμε την εποχή. Έπειτα ονομάσαμε τον μήνα με βάση την σειρά και μάθαμε τους τακτικούς αριθμούς από το 1ος μέχρι το 12ος. Απαντήσαμε σε ερωτήσεις παρατηρητικότητας και χρησιμοποιήσαμε τις νέες γνώσεις.
Μετρήσαμε σε ποια εποχή και σε ποιον μήνα υπήρχαν οι περισσότερες γεννήσεις.
Επεξεργαστήκαμε τον πίνακα του Γιάννη Τσαρούχη “4 εποχές” και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε ποια εποχή αντιστοιχεί στο κάθε πρόσωπο.
Διαβάσαμε το βιβλίο “Τα δύο αδέρφια και οι τέσσερις εποχές” της Αφρούλης Μπέρσου, των εκδόσεων Βάρφη, βασισμένο στον πίνακα.
Βρήκαμε φωτογραφίες από την γειτονιά μας και τις μετατρέψαμε σε πίνακες αναφοράς των εποχών, δουλεύοντας ομαδικά. Τί αλλαγές παρατηρούμε, όπως περνάει ο καιρός στα δέντρα, τα πάρκα, τους ανθρώπους της γειτονιάς μας;
Δημιουργήσαμε ζευγάρια και χωρίσαμε αρμοδιότητες, ώστε να τις αποτυπώσουμε στο χαρτί. Στο τέλος μιλήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε δουλεύοντας μαζί και τους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την συνεργασία μας.
Διαβάσαμε το παραδοσιακό παραμύθι “Η κυρά καλή και οι δώδεκα μήνες” και βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές με το παραμύθι των τεσσάρων εποχών ως προς τους ήρωες, την πλοκή και το τέλος.
Έπειτα, το παίξαμε…
Μάθαμε τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης και συζητήσαμε για το πως οι άνθρωποι στα αρχαία χρόνια προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα.
Ζωγραφίσαμε πώς ήταν η φύση όταν η θεά Δήμητρα είχε μαζί της την κόρη της και πώς όταν ήταν χωρίς αυτήν.
Ωστόσο για να δούμε πως εξηγείται μέσω της φυσικής αυτή η αξιοθαύμαστη αλλαγή!
Βρήκαμε στην υδρόγειο την χώρα μας και την τοποθετήσαμε στο βόρειο ημισφαίριο. Μάθαμε λέξεις όπως “βόρειο” και “νότιο ημισφαίριο”, “βόρειος” και “νότιος πόλος”, και “ισημερινός”. Παίξαμε αλλάζοντας θέση στην γη σε σχέση με τον ήλιο και μαντεύαμε κάθε φορά την εποχή που έχει η χώρα μας σε αυτήν την θέση.
Αποτυπώσαμε τις γνώσεις μας στο χαρτί…
Κάπως έτσι θα οδηγηθούμε στην επόμενη θεματική μας και θα συζητήσουμε για την κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα που την συνοδεύουν. Αυτό θα είναι και το δεύτερο Εργαστήριο της χρονιάς!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή