ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
1. “Φροντίζω το περιβάλλον”- Παγκόσμια τοπική και πολιτιστική κληρονομιά”
ΤΙΤΛΟΣ “Κρυμμένα μυστικά στα σπίτια τα παλιά”
Τον Νοέμβριο υλοποιήθηκε στην τάξη μας το πρώτο εργαστήριο δεξιοτήτων που ανήκει στη θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον”- Παγκόσμια τοπική και πολιτιστική κληρονομιά” με τίτλο “Κρυμμένα μυστικά στα σπίτια τα παλιά”. Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι οι μαθητές/μαθήτριες να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η οποία αποτελεί σημαντική πτυχή της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου. Μέσα σε ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον, οι μαθητές/μαθήτριες καλύπτουν στόχους γνωστικούς, συναισθηματικούς, ψυχοκινητικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς, αισθητικούς και περιβαλλοντικούς. Εισάγονται στην έννοια της βιωσιμότητας και ορίζουν το ανθρωπογενές περιβάλλον, διακρίνουν τη σχέση ανθρώπων και κοινωνικού περιβάλλοντος και τη σχέση των ανθρώπινων κατασκευών με τη φύση, μέσω της ιστορίας, της γεωγραφίας, των οικονομικών και πολιτικών επιστημών.
Αρχικά, τα παιδιά παρατήρησαν τον χάρτη της Ελλάδας και συζητήσαμε για έννοιες όπως σύνορα, χώρα, γεωγραφικό διαμέρισμα, πόλη, περιοχή. Εντοπίσαμε την πόλη που μένουμε και την περιοχή του σχολείου μας και ζωγραφίσαμε με τις ξυλομπογιές μας τον ελληνικό χάρτη, βάζοντας στον κάθε νομό διαφορετικό χρώμα.
Στη συνέχεια, είδαμε εικόνες από σπίτια της πόλης και του χωριού, εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές που παρουσιάζουν και ζωγραφίσαμε στο χαρτί μας σε αντιπαραβολή ένα σπίτι στην πόλη και ένα στο χωριό.
Είδαμε πλούσιο εκπαιδευτικό φωτογραφικό υλικό με σπίτια σε όλα τα μέρη της γης, συζητώντας για τις διαφορές που παρουσιάζουν από τα σπίτια της χώρας μας και τους λόγους για τους οποίους είναι κατασκευασμένα με διαφορετικό τρόπο και υλικά και ο καθένας ζωγράφισε το σπίτι από τα διάφορα μέρη του κόσμου που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση.
Ακόμα, παίξαμε στην παρεούλα ένα παιχνίδι μνήμης με διάφορα είδη κατοικίας από την Αφρική.
Έπειτα, κάναμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και είδαμε βίντεο με την αρχαία Αθήνα και τον βράχο της Ακρόπολης. Παρατηρήσαμε το εικονικό τοπίο και προσπαθήσαμε να το αποτυπώσουμε στο χαρτί μας όπως μπορούμε.
Σε συνέχεια της παραπάνω δράσης, περιηγηθήκαμε ψηφιακά στο εσωτερικό μίας αρχαίας ελληνικής κατοικίας και παρατηρώντας την λεπτομερώς, τη ζωγραφίσαμε κ εμείς με μεγάλη προσοχή.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα παιχνίδια που είχαν τα παιδιά εκείνη την εποχή, αντιπαραβάλλοντάς τα με τα σύγχρονα. Παρακολουθήσαμε λοιπόν εκπαιδευτικό υλικό και γνωρίσαμε την πλαγγόνα (αρχαία κούκλα), την πλαταγή (η σημερινή μας κουδουνίστρα), τους αστράγαλους (μικρά κοκκαλάκια από τον αστράγαλο ζώων που τα πετούσαν ψηλά και προσπαθούσαν να τα πιάσουν με διάφορους ευφάνταστους τρόπους), τα πήλινα αλογάκια και τη σβούρα. Έπειτα, τα ζωγραφίσαμε στολίζοντας με αυτά ένα σπίτι της αρχαίας Ελλάδας.
Ακόμα, οργανώσαμε ένα εργαστήριο πηλού, γίναμε μικροί αγγειοπλάστες και ο καθένας μας έφτιαξε το αγαπημένο του αρχαίο παιχνίδι.
Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την ομάδα “Το σπίτι του αρχαιολόγου” με το πρόγραμμα “Λιλιπούτειοι αρχαιολόγοι”που μας μίλησε για τις αλλαγές που υπέστη ανά τους αιώνες η αρχαία πόλη της Αθήνας και τον τρόπο με τον οποίο τα παιχνίδια της κάθε εποχής θάβονταν στο χώμα, δημιουργώντας στρώσεις χρονολογικές. Καταλάβαμε ότι όσο πιο βαθιά στο χώμα είναι κάτι θαμμένο, τόσο πιο παλαιό είναι και συζητήσαμε για τον σπουδαίο ρόλο των αρχαιολόγων στον εντοπισμό και τη χρονολόγησή του. Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε ομάδες, η κάθε ομάδα ανακάλυψε τα αρχαία παιχνίδια που κρύβονταν στις μουσειοσκευές, τα ξεσκόνισε με τα πινέλα για να φύγει το χώμα σαν τους αρχαιολόγους και ένωσε τα κομμάτια για να συνθέσει τα σπασμένα αντικείμενα.
Στο τέλος, οι αρχαιολόγοι από το “Σπίτι του αρχαιολόγου” μας χάρισαν ένα μικρό δώρο, το αντίγραφο ενός θραύσματος από ένα αγγείο της εποχής εκείνης για να το φυλάξουμε ως ενθύμιο από την όμορφη αυτή δράση.
Στο τέλος, ζωγραφίσαμε αυτό που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση από το πρόγραμμα.
Η συνέχεια του εργαστηρίου μας περιελάμβανε την παρουσίαση των μερών ενός παραδοσιακού σπιτιού της Ελλάδας των προηγούμενων δεκαετιών. Γνωρίσαμε λέξεις όπως το αμάρι (ντουλάπι), τα κανάτια (πατζούρια), τη γκλαβανή (καταπακτή),τον μαερειό (πρόχειρη κουζίνα) και το μπουχαρί (τζάκι).
Τέλος, γνωρίσαμε τη θεά Εστία, προστάτιδα της κατοικίας, σε μικρές ομάδες κατασκευάσαμε τις δικές μας πόλεις με διάφορα είδη κατοικίας με παιχνίδια της τάξης μας και τις φωτογραφίσαμε.
2. “ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ -ΕΥ ΖΗΝ – ΥΓΕΙΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΑΥΤΟΜΕΡΙΜΝΑ-ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ”
Τίτλος: «Μες το σπίτι ας προσέχω ατυχήματα μην έχω»
Αυτό το μήνα πραγματοποιήσαμε στην τάξη το 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Μες το σπίτι ας προσέχω ατυχήματα μην έχω» από τη θεματική ενότητα ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ -ΕΥ ΖΗΝ – ΥΓΕΙΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΑΥΤΟΜΕΡΙΜΝΑ-ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Στόχοι του προγράμματος εργαστηρίων που υλοποιήθηκε είναι οι μαθητές να αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες συμπεριφορές στο σπίτι, τους τρόπους προστασίας, καθώς και κανόνες ασφαλείας (γνώσεις), να αυτορρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους (δεξιότητες) και να αναπτύξουν υπευθυνότητα (στάσεις).
Ειδικότερα, τα ατυχήματα στο σπίτι είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η αυξημένη συχνότητα των παιδικών ατυχημάτων οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της παιδικής ηλικίας όπως περιέργεια, έμφυτη λαχτάρα των παιδιών για μάθηση και εξερεύνηση, μικρή αντίληψη του κινδύνου κ.ά., με πιο κοινά τις πτώσεις, τα εγκαύματα και τις δηλητηριάσεις. Τα περισσότερα παιδιά έχουν βιώσει τέτοιες εμπειρίες και ο σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των παιδικών ατυχημάτων στον χώρο του σπιτιού.
Αρχικά, έγινε συζήτηση στην ολομέλεια σχετικά με το τι ορίζεται ως ατύχημα και τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις τους σχετικά με αυτό. Έπειτα, μιλήσαμε για την έννοια της πρόληψης, η οποία δε σημαίνει “φοβάμαι τα πάντα”, σημαίνει “σκέφτομαι πριν κάνω κάτι, για να αποφύγω ένα ατύχημα”».
Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο με τα πιθανά ατυχήματα μέσα στον χώρο του σπιτιού, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα προλάβουμε και τα παιδιά ζωγράφισαν ένα πιθανό ατύχημα, καθώς και τον τρόπο πρόληψής του.
Ως συνέχεια της παραπάνω δραστηριότητας, τα παιδιά συνεργάστηκαν σε ομάδες των δύο, προκειμένου να δημιουργήσουν μία αφίσα με τα πιθανά ατυχήματα στον χώρο του σπιτιού και τους τρόπους πρόληψής τους.
Ακόμα, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο με τίτλο “Αντιμετώπιση παιδικού τραύματος”. Κατά τη διάρκειά του, τα παιδιά εξοικειώθηκαν με πιθανά ατυχήματα και τους τρόπους πρόληψής τους στο σπίτι, στον δρόμο και στην παιδική χαρά, όπως επίσης με την αντιμετώπιση και φροντίδα του παιδικού τραύματος και βασικούς κανόνες υγιεινής. Στο τέλος της δράσης, ο καθένας ζωγράφισε αυτό που του έκανε εντύπωση από το πρόγραμμα που παρακολούθησε και ζωγράφισε ένα βιβλίο του προγράμματος που δόθηκε στο σχολείο, ως επανάληψη όσων παρακολουθήσαμε.
Τέλος, κάναμε το φύλλο εργασίας του ΙΕΠ, στο οποίο έπρεπε να κυκλώσουμε τα επικίνδυνα σημεία στην κουζίνα, στο παιδικό δωμάτιο, στο σαλόνι και στο μπάνιο και μάθαμε όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, στα οποία μπορούμε να καλέσουμε σε περίπτωση ατυχήματος.
ΔΡΑΣΗ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ “ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ”- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2025
Η ομάδα “Αντιμετώπιση παιδικού τραύματος” ήρθε στο σχολείο μας και μας έμαθε πώς να σωθούμε από τους πιθανούς και απίθανους κινδύνου στο σπίτι, στην παιδική χαρά, στον δρόμο, στην άθληση.
Εστιάσαμε ιδιαίτερα στους κινδύνους που υπάρχουν μέσα στο σπίτι και ειδικότερα κάθε τμήμα του σπιτιού και αναλύσαμε κινδύνους που κρύβει η κουζίνα, το σαλόνι, το μπάνιο , το υπνοδωμάτιο, τα μπαλκόνια και τρόπους πρόληψης από ενδεχόμενο ατύχημα, ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε αυτό το διάστημα και στα εργαστήρια δεξιοτήτων στο σχολείο μας. Μιλήσαμε για το έγκαυμα, την ηλεκτροπληξία, τις πτώσεις, για ατυχήματα με αιχμηρά αντικείμενα, δηλητηρίαση, ασφυξία καθώς και για την πρόληψη των ατυχημάτων.
Η ομάδα μας έκανε δώρο ένα βιβλίο με τα ατυχήματα για να το ζωγραφίσουμε και να θυμόμαστε πώς θα είμαστε ασφαλείς καθώς και ένα μικρό φαρμακείο για το σχολείο μας. Ευχαριστούμε πολύ!
ΜΙΚΡΟΒΙΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Παρακολουθήσαμε δωρεάν πρόγραμμα υγείας από το Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής και ενημερωθήκαμε για τα μικρόβια και πώς θα φροντίσουμε την καθαριότητα και την υγιεινή μας. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά.
3. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ
Τίτλος: “Αξίες ζωής στην εκπαίδευση”
Τον Μάρτιο υλοποιήσαμε στην τάξη μας το 3ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Αξίες ζωής στην εκπαίδευση». Κατά τη διάρκειά του, τα παιδιά μέσα από ιστορίες, συζήτηση, δραστηριότητες και παιχνίδια ήλθαν σε επαφή με αξίες όπως η ειρήνη, ο σεβασμός, η συνεργασία, η αγάπη, η υπευθυνότητα, η ευτυχία, η τιμιότητα και η απλότητα. Τα παιδιά εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, αλλά και τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες. Μέσα στην τάξη αναπτύχθηκε ένα κλίμα όπου τα παιδιά νιώθουν σεβασμό, εκτίμηση, κατανόηση, αγάπη και ασφάλεια.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι τα παιδιά:
-να καλλιεργήσουν και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον σεβασμό κ.α.,
-να διερευνήσουν βιωματικά τις διάφορες αξίες, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους, να συνδεθούν μεταξύ τους, να αναγνωρίσουν ότι ο καθένας ξεχωριστά είναι σημαντικός και μοναδικός, αλλά και να νιώσουν υπεύθυνα για τις προσωπικές και κοινωνικές τους επιλογές,
-να ερευνήσουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών ομάδων, να συνειδητοποιήσουν πως οι διαφορές είναι πλούτος στη ζωή και να μάθουν πόσο σημαντικά είναι η αμοιβαία ανοχή και ο σεβασμός,
-να κατανοήσουν τη σημασία της σωστής επικοινωνίας, να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες που προάγουν τις ουσιαστικές σχέσεις, να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και να εξασκηθούν στην ενεργητική ακρόαση.
Αρχικά, διαβάσαμε μία ιστορία στην ολομέλεια, μέσω της οποίας τα παιδιά ήλθαν σε μία πρώτη επαφή με τις αξίες στη ζωή μας. Σε αυτή την ιστορία, κάθε μία από τις αξίες συμβολίζεται ως ένα αστέρι. Έτσι, τα παιδιά κατανόησαν ευκολότερα τη σημασία αυτών των αξιών στη ζωή μας, μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον.
Το κάθε παιδί έκοψε το αστέρι του και πάνω ζωγράφισε μία από τις αξίες που προτιμάει. Έπειτα, κρατώντας τα αστέρια μας, χορέψαμε όλοι μαζί και παρασυρθήκαμε στους ρυθμούς του swing.
Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά γνώρισαν βασικές αξίες στη ζωή μας που μας βοηθούν να είμαστε ευτυχισμένοι και να ζούμε σε αρμονία με τους γύρω μας.
Μιλήσαμε για όσα μας κάνουν ευτυχισμένους, για τη σημασία της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς, για την αξία της συνεργασίας προκειμένου να καταφέρουμε κάτι όλοι μαζί, για την έννοια της αγάπης και του σεβασμού απέναντι στον εαυτό μας και τους γύρω μας, καθώς και για την αξία της υπευθυνότητας. Το παραμύθι “Το δέντρο που έδινε” αποτέλεσε μία πολύ καλή αφορμή προκειμένου να μιλήσουμε για την έννοια της απλότητας και την αλληλένδετη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Στο τέλος, συνεργαστήκαμε σε ζευγάρια και κάθε ομάδα δημιούργησε μία ζωγραφιά για μία αξία. Έτσι, φτιάξαμε την αφίσα των αξιών της ζωής στην εκπαίδευση!
4ο Εργαστήριο δεξιοτήτων
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: STEM/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
ΤΙΤΛΟΣ: «ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ»
Τον Μάιο υλοποιήθηκε στην τάξη μας το τέταρτο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Οι μικροί μετεωρολόγοι». Κατά τη διάρκειά του, τα παιδιά έγιναν μικροί μετεωρολόγοι και μέσω παιχνιδιών, δημιουργικών κατασκευών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων ανακάλυψαν τα μυστικά των καιρικών φαινομένων.
Παρακολουθώντας σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο, τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τα σύμβολα του καιρού. Έμαθαν να αναγνωρίζουν σύμβολα όπως η ηλιοφάνεια, η βροχή, το χιόνι και ο άνεμος, ενώ κατανόησαν και τις επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου αναπτύχθηκαν δεξιότητες, όπως η παρατήρηση, η κριτική σκέψη και η συνεργασία, ενισχύοντας την περιέργεια και την αγάπη τους για την επιστήμη της μετεωρολογίας.
Δημιουργήσαμε τον τροχό του καιρού, τον οποίο γυρνούσαμε κάθε μέρα ανάλογα με τον καιρό που είχε. Παρακολουθήσαμε πολλά εκπαιδευτικά βίντεο για να εξοικειωθούμε με την ορολογία της μετεωρολογίας και να γνωρίσουμε τα σύμβολα των καιρικών φαινομένων.
Διαβάσαμε το Μεγάλο Βιβλίο του Καιρού, μέσα από το οποίο μάθαμε για τα διάφορα είδη καιρού, τον τρόπο που αυτά επηρεάζουν τη ζωή των έμβιων όντων πάνω στη γη, καθώς επίσης και για τα όργανα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για να προβλέπουν τον καιρό.
Κάναμε πολλές ασκήσεις σχετικά με το θέμα, όπως αντιστοιχίσεις καιρικών φαινομένων και ρουχισμού που είναι απαραίτητος κάθε φορά και δημιουργία μοτίβων με τα σύμβολα του καιρού.
Γίναμε μικροί μετεωρολόγοι και φτιάξαμε δελτίο με το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του καιρού, οξύνοντας την παρατηρητικότητά μας.
Ακόμα, παρατηρήσαμε το θερμόμετρο χώρου της τάξης μας, συζητήσαμε για τα σύμβολα που έχει πάνω του και τη χρησιμότητά του και το αντιπαραβάλαμε με το θερμόμετρο σώματος. Έπειτα, ζωγραφίσαμε δύο θερμόμετρα, ένα για τη ζέστη και ένα για το κρύο και κάναμε ένα φυλλάδιο, προκειμένου να διακρίνουμε τις δύο αυτές έννοιες.
Μιλήσαμε για τον καιρό που μας είναι ευχάριστος, καθώς και για αυτόν που μας δυσαρεστεί, και τους αποτυπώσαμε στο χαρτί μας.
Επίσης, είδαμε βίντεο και εξοικειωθήκαμε με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κατανοώντας έτσι την κατεύθυνση του ανέμου.
Κατασκευάσαμε το βροχόμετρο και τον ανεμοδείκτη της τάξης μας. Τα τοποθετήσαμε στην αυλή του σχολείου μας και κάναμε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία των δύο αυτών μετεωρολογικών οργάνων.
Μιλώντας για τον αέρα κάναμε ένα πείραμα για να καταλάβουμε ότι ο αέρας είναι αόρατος αλλά έχει όγκο. Βυθίσαμε ένα βάζο σε ένα δοχείο που είχε χρωματισμένο νερό και είδαμε ότι το βάζο δεν γεμίζει νερό. Έτσι είδαμε την αντίσταση που προβάλλει ο αέρας και τον όγκο που καταλαμβάνει.
Στο ίδιο δοχείο βάλαμε στη μέση κερί, το ανάψαμε και μετά το σκεπάσαμε με ένα βάζο. Και είδαμε ότι το κερί έσβησε και το βάζο γέμισε νερό. Γιατί;
Το κερί έσβησε επειδή τελείωσε το οξυγόνο.
Το νερό ανέβηκε στο βάζο λόγω της μείωσης της πίεσης όταν έσβησε η φλόγα και κρύωσε ο αέρας.
Παίξαμε πολλά διαδραστικά παιχνίδια στον υπολογιστή για τα καιρικά φαινόμενα.
Η ομάδα Stem education επισκέφτηκε το σχολείο μας με το πρόγραμμα “Λιλιπούτειοι μηχανικοί”, το οποίο συνδέθηκε θεματικά με το εργαστήριο δεξιοτήτων “Μικροί Μετεωρολόγοι”.
Γνωρίσαμε απλές έννοιες της φυσικής, των μαθηματικών, της μηχανικής και της τεχνολογίας, καλλιεργώντας δεξιότητες όπως παρατηρητικότητα, φαντασία και εφευρετικότητα.
Με αφορμή την δύναμη του αέρα που κινεί ανεμόμυλους και ανεμογεννήτριες κατασκευάσαμε τον δικό μας ανεμόμυλο.
Γνωρίσαμε τις δοκούς, τα γρανάζια, τις μανιβέλες και τη σύμπλεξη των γραναζιών και με τουβλάκια lego ακολουθήσαμε τις οδηγίες και σε ομάδες κατασκευάσαμε τους ανεμόμυλούς μας. Πειραματιστήκαμε και συγκρίναμε την ταχύτητα των μικρών και των μεγάλων ανεμόμυλων. Στη συνέχεια εμπνευστήκαμε από τον στροβιλισμό του ανεμοστρόβιλου και τον παρομοιάσαμε με σβούρα. Έτσι φτιάξαμε σβούρα με μηχανισμό που της δίνει κίνηση και παίξαμε με τις σβούρες μας.
Στο τέλος, ζωγραφίσαμε αυτό που μας άρεσε περισσότερο από το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε.






























































































































