Είμαστε πολύ περήφανοι που το σχολείο μας, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης και οι δραστηριότητες που σχεδιάζει και υλοποιεί για την ευημερία στο σχολείο συμπεριλαμβάνονται στο φετινό βιβλίο eTwinning που αποτελεί έκδοση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη Σχολική Εκπαίδευση . Το ηλεκτρονικό βιβλίο eTwinning Stories: Building wellbeing at school (eTwinning: Οικοδόμηση ευημερίας στο σχολείο) διερευνά τη σχέση μεταξύ του eTwinning και της ευημερίας στο σχολείο και έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους εκπαιδευτικούς σε όλη την Ευρώπη να υποστηρίξουν την ευημερία στο σχολείο μέσα από έργα και δραστηριότητες που αφορούν τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών.
Το βιβλίο ξεκινά με την ανάδειξη της σημασίας της ανάπτυξης της διαδικτυακής ευημερίας, με εξειδικευμένες γνώσεις που τονίζουν την ανάγκη τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές να πλοηγηθούν κριτικά στις πληροφορίες. Αντανακλά επίσης τις ευρωπαϊκές πολιτικές και δράσεις που τώρα εστιάζουν περισσότερο στην προώθηση της ευημερίας παράλληλα με την ακαδημαϊκή επιτυχία.
Ακολουθούν πρακτικά παραδείγματα, αναδεικνύοντας επιτυχημένα προγράμματα eTwinning, εμπειρίες εκπαιδευτικών που προωθούν την ευημερία στο σχολείο και συγκεκριμένες δραστηριότητες που μπορούν οι αναγνώστες να προσαρμόσουν στη δική τους εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Μέσα από την μελέτη περίπτωσης του 13ου Δ.Σχ. Ηλιούπολης, οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί μπορούν να μάθουν για:
- πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την προώθηση της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας·
- τις πιο κοινές προκλήσεις για την προώθηση της ευημερίας των μαθητών και στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων·
- χαρακτηριστικά eTwinning που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να οικοδομήσουν συνεργατικά και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντα·
- τη σημασία της συμμετοχής των γονέων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών για τη δημιουργία θετικών σχολικών εμπειριών για τους μαθητές.
Θα βρείτε αναφορά στο 13ο Δ.Σχ. Ηλιούπολης στη σελίδα 3 και τη μελέτη περίπτωσης του σχολείου μας στις σελίδες 29-32.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Νικολαΐδη, εκπαιδευτικό ΠΕ06 Αγγλικών που έδωσε συνέντευξη στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου και μίλησε για της πρακτικές ευημερίας του σχολείου μας.