eTwinning έργο “ S.O.S.: Save Our Sea” – 4ο μέρος

eTwinningΟι δραστηριότητές  μας για το μήνα Φεβρουάριο ήταν αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο  (Safer Internet Day), η οποία συνήθως γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την ασφαλή αλλά και την ηθικά ορθή χρήση του διαδικτύου με βάση τον κώδικα ηθικής δεοντολογίας.

Ως εκ τούτου  ο εορτασμός για το 2025 ορίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου. Οι μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία όλων των χωρών που συμμετέχουν στο έργο ξεκίνησαν να συνεργάζονται σε ένα κοινό έγγραφο από τις αρχές του μήνα με στόχο να συγγράψουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που να εστιάζουν στην υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του κυβερνοχώρου και των ψηφιακών τεχνολογιών  και στην αντιμετώπιση του κυβερνοεκφοβισμού, προκειμένου να  δημιουργήσουν ένα κοινό συνεργατικό  ψηφιακό  κουίζ  που να είναι έτοιμο για την ημέρα του εορτασμού.  Στη συνέχεια όλοι οι εταίροι έπαιξαν το διαδραστικό κουίζ στην τάξη τους και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν την κατανόησή τους και να εμπεδώσουν την εκάστοτε ορθή συμπεριφορά μέσα από έναν πιο παιγνιώδη τρόπο.

Μια επιπρόσθετη  δραστηριότητα για τη συγκεκριμένη ημέρα αφορούσε τη χρήση πλατφόρμας συμμετοχής κοινού με στόχο την καταγραφή ευσύνοπτων κανόνων / συμβουλών που κατέγραψαν και πάλι συνεργατικά οι μαθητές και μαθήτριες απ’ όλα τα σχολεία. Αυτοί ήταν απόρροια των όσων είχαν αφομοιώσει από το κουίζ για να υπενθυμίσουν ο ένας στον άλλο την τήρηση υπεύθυνης στάσης που, σαν κατακλείδα, θα μπορούσαμε να την συνοψίσουμε με την εξής φράση:

“Σέρφαρε” με σύνεση στο διαδίκτυο, όπως και στη θάλασσα – γιατί ένα απρόσεκτο κλικ μπορεί να σε παρασύρει σε επικίνδυνα ρεύματα!

SID for the BLOG 1

eTwinning έργο“Do you need me? Because I need you” – 4ο μέρος

eTwinningΟι προγραμματισμένες δραστηριότητες για τον  Φεβρουάριο  ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την  επίσκεψη της κτηνιάτρου που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας  στις αρχές του μήνα. (Λεπτομέρειες:https://blogs.sch.gr/13dimamp/2025/02/11/mia-ktiniatros-sto-scholeio-mas-etwinning-ergo-do-you-need-me-because-i-need-you-meros-4o/)

Αξιοποιώντας τις σημειώσεις που κράτησαν κι όλες τις γνώσεις που αποκόμισαν από τη διαδραστική παρουσίαση, οι μαθητές  και μαθήτριες συνεργάστηκαν σε ομάδες για να καταγράψουν κανόνες σωστής συμπεριφοράς απέναντι στα κατοικίδια. Στη συνέχεια τους χρησιμοποίησαν  για να κατασκευάσουν ψηφιακά μία αφίσα που αναρτήθηκε σε ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων μαζί με τις αφίσες από τα συνεργαζόμενα σχολεία προκειμένου όλοι μαζί από κοινού να προωθήσουμε μηνύματα υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα συντροφιάς.

Επιπλέον έγινε επεξεργασία στα βίντεο από τους αυτοσχεδιασμούς στα παιχνίδια ρόλων που έπαιξαν τα παιδιά υπό την καθοδήγηση της κτηνιάτρου, τα παιδιά έγραψαν υποτίτλους στην αγγλική γλώσσα οι οποίοι προστέθηκαν σε αυτά και έτσι μετέδωσαν τη νεοαποκτηθείσα γνώση στους εταίρους μέσω παραστατικών τεχνών!

Είναι τόσο όμορφο όταν οι μαθητές αναδεικνύουν τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα για να μοιραστούν τη γνώση!

1 321 22 1