Χρόνια Πολλά Ελλάδα!!!

Στο Νηπιαγωγείο μας αναφερθήκαμε στην επέτειο της επανάστασης του 1821, με  απλά  λόγια για τους μαθητές μας.Τα παιδιά  ξέρουν πως  η πατρίδα μας, η Ελλάδα είναι μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου !
Πολλοί γείτονές μας όμως κατά καιρούς ήθελαν να την πάρουν .
Έτσι  ήρθαν οι Τούρκοι και  έμειναν  στην πατρίδα μας 400 ολόκληρα χρόνια .
Οι πρόγονοί μας υπέφεραν πολλά αυτά τα χρόνια . Κακομεταχείριση , πείνα , και το σπουδαιότερο , τα μικρά ελληνόπουλα δεν πήγαιναν  στο σχολείο  γιατί το απαγόρευαν οι Τούρκοι .
Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να υποφέρουν  αυτή την κατάσταση ,και άρχισαν κρυφά  να ετοιμάζουν την επανάσταση.
Έτσι μια μέρα φωνάζοντας << Λευτεριά ή Θάνατος >>  ξεχύθηκαν στους δρόμους . Το είχαν πια πιστέψει πως ήρθε η ώρα για να ελευθερωθούν ..
 Άρχισαν να πολεμούν με χίλιες δυσκολίες , αλλά αυτό που ήθελαν το κατόρθωσαν .
Έδιωξαν τους Τούρκους κι ελευθέρωσαν την πατρίδα μας .
Ο  Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης .
Την επέτειο της ενάρξεως της επανάστασης του 1821 γιορτάζουμε όλοι οι Έλληνες κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου .

336640457 9162462270494317 5507208208219775675 n

 

 

Παρακολουθήσαμε την παράσταση του καραγκιόζη με τίτλο <<Το κρυφό σχολείο>>.

 

 

 


Προσπαθήσαμε  να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν  πως οι πρόγονοί μας αυτοί ,αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας με αυτοθυσία !Μελετήσαμε τις παραδοσιακές φορεσιές!

336784117 1341670583282201 8029907671155968916 n

 

             Μάθαμε  να φτιάχνουμε τη σημαία μας, τις σημαίες άλλων κρατών.

 

 

336804640 1185141992194143 6338554590195051218 n

 

   Γνωρίσαμε τους ήρωες της επανάστασης!

336772252 568563295252181 205717811495756208 n

 

Διαβάσαμε  βιβλία σχετικά, κάναμε κατασκευές σχετικά με την επανάσταση ,τραγουδήσαμε παραδοσιακά τραγούδια ,χορέψαμε και  είπαμε τα ποιήματά μας!

334914751 608274874501161 5712350214694982530 n

337151639 3212561189035234 4422883853164470014 n

 

 Ζωγραφίσαμε την Ελληνική Σημαία !

      Το σύμβολο της Ελευθερίας μας336776101 1179934995892915 328450147847036460 n

 

3

Γιατί επιλέγουμε τη διαφοροποιημένη διδασκαλία !

Ανέκαθεν οι άνθρωποι ήταν διαφορετικοί όπως και τα παιδιά, ωστόσο έτειναν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο στην πράξη της διδασκαλίας και η αντιμετώπισή τους κρινόταν με βάση τη χρονολογική τους ηλικία και το αντίστοιχο αναπτυξιακό τους επίπεδο.Η πράξη της διδασκαλίας βασιζόταν στην εκπλήρωση στόχων και κριτηρίων που αποτελούσαν επιταγές των αναλυτικών προγραμμάτων με κυρίαρχη μέθοδο τη δασκαλοκεντρική, που στόχευε στη μονόπλευρη μετάδοση γνώσεων μέσω ενός δασκάλου αυθεντία και όχι στην κατάκτησή τους από τον μαθητή.

Πού βασιζόταν η διδασκαλία στο παρελθόν;

Συνεπώς, η διδασκαλία βασιζόταν στις ομοιότητες των μαθητών, παρείχε κοινές για όλους στρατηγικές, έθετε τους ίδιους στόχους τους οποίους καλούνταν όλοι οι μαθητές να κατακτήσουν παρουσιάζοντας τα ίδια μαθησιακά αποτελέσματα και κρινόμενοι με τα ίδια αξιολογικά κριτήρια. Πραγματοποιούνταν μια ομοιόμορφη διδασκαλία που απευθύνονταν στο μέσο όρο. Αυτό το πρόγραμμα σπουδών, όμως, άφηνε εκτός της μαθησιακής διαδικασίας πληθώρα μαθητών (McBride, 2004, McCoy & Ketterlin -Geller, 2004, Tomlinson, 2002).

4

 

 

Η ανάπτυξη των επιστημών της Αγωγής και της ψυχολογίας, παράλληλα με τις επιταγές μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης κοινωνίας που αναδεικνύει τη διαφορετικότητα, οδηγεί βαθμιαία στην υιοθέτηση μια νέας φιλοσοφίας για την εκπαίδευση που ορίζει διαφορετικά το ρόλο του δασκάλου όπως και του μαθητή και θέτει σε νέες βάσεις τη μαθησιακή διαδικασία. Παράλληλα, η ερευνητική δραστηριότητα και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της χρήσης διαφορετικών τρόπων προσέγγισης των μαθητών στην εκπαιδευτική πράξη.

Αυτή τη νέα προσδοκία εκπληρώνει στην πράξη η διαφοροποίηση, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές γνωσιοκεντρικές διδασκαλίες και να αντικρύσει την εκπαιδευτική πράξη με τα μάτια του μαθητή.

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία αποτελεί μια φιλοσοφία, έναν τρόπο σκέψης που βρίσκει την πρακτική της εφαρμογή κατά την εκπαιδευτική πράξη. Ως άξονας τίθεται το παιδί ως διαφοροποιημένη μονάδα, κοινή αποδοχή ότι τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους. Ο εκπαιδευτικός – με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο δράσης- οφείλει να ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μαθητή και τα ενδιαφέροντα του, προσαρμόζοντας τη διδασκαλία στο μαθητή και όχι το μαθητή στη διδασκαλία.

Γιατί κρίνεται αναγκαία η διαφοροποιημένη διδασκαλία και γιατί επιλέγουμε να τη χρησιμοποιούμε στο τμήμα ένταξης.

Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά, έχουν ομοιότητες, μοιράζονται πολλά κοινά πράγματα και κοινές εμπειρίες. Η διαφορετικότητα όμως του καθενός είναι αυτή που τον καθορίζει και τον καθιστά μοναδική προσωπικότητα. Στην τάξη του Νηπιαγωγείου υπάρχει λοιπόν, ένα σύνολο διαφορετικών προσωπικοτήτων, διαφορετικών ατόμων που το καθένα ξεχωριστά έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Και ακριβώς σε αυτές τις διαφορές μπορεί να βασιστεί μια διαφορετική διδασκαλία, ώστε να κάνει τη διαδικασία της μάθησης περισσότερο ενδιαφέρουσα αλλά κυρίως αποτελεσματική. Κατά τη διαδικασία της διαφοροποίησης η εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης φροντίζει για την επίτευξη των προτύπων-στόχων του γενικού εκπαιδευτικού συστήματος σπουδών προσαρμόζοντάς το στον κάθε μαθητή. Με αυτό τον τρόπο οδηγεί τον μαθητή στην κατάκτηση της γνώσης μέσα από διαφορετικούς δρόμους.

2

Στη σημερινή πραγματικότητα κάθε τάξη πρέπει να θεωρείται τάξη μικτής ικανότητας, δεδομένου ότι αποτελείται από ανομοιογενή μαθητικό πληθυσμό. Καθήκον του δασκάλου λοιπόν αποτελεί η εξασφάλιση της συνεχούς ανατροφοδότησης και αξιολόγησης του κάθε μαθητή και των διδακτικών στρατηγικών, ώστε να θέτει σαφείς στόχους για το αποτέλεσμα της μαθησιακής διαδικασίας, μελετώντας και γνωρίζοντας πρωτίστως αυτούς στους οποίους απευθύνεται, τους μαθητές του!

ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σεβασμός στη διαφορετικότητα!

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όσο σπουδαία είναι η μόρφωση και η απόκτηση γνώσεων των μικρών μας φίλων από το σχολικό πλαίσιο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουν δεξιότητες, αξίες και ιδανικά, απαραίτητα για την καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική τους ωρίμανση και πρόοδο. Η φιλία, ο σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η υποστήριξη, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση είναι εφόδια σπουδαία για τη μετέπειτα ζωή τους και θα τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Έννοιες που δεν θα πρέπει να υποτιμούνται, αλλά να καλλιεργούνται και να ενισχύονται τόσο από το σχολείο όσο και από το οικογενειακό περιβάλλον.

received 734481138389365 1

 

 

 

Αναπτύσσοντας την επικοινωνία με τα παιδιά μας

Μια συνήθεια αρκετών παιδιών όταν επιστρέφουν από το σχολείο είναι να μεταφέρουν πως κύλησε η μέρα τους, πως πέρασαν με τους φίλους τους στο διάλειμμα, τι έγινε μέσα στην τάξη, κάτι σημαντικό και αξιοπρόσεκτο που μπορεί να συνέβη και να τους προκάλεσε εντύπωση. Η αλήθεια είναι πως είναι σημαντική και ωφέλιμη μια τέτοιου είδους επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, μια τέτοια συζήτηση που θα αφορά τη μέρα τους στο σχολείο. Αρκετά συχνά μέσα σε τέτοιου τύπου κουβέντες με τα παιδιά θα ακουστούν φράσεις όπως : «Είναι χαζός», «Κάνει τόση φασαρία και συνέχεια ενοχλεί», , «Μιλάει ή/και φέρεται περίεργα», «Είναι κακό παιδί», «Είναι γυαλάκιας», «Δεν μπορεί να περπατήσει καλά», «Τρέχει πολύ αργά». Όλες αυτές οι φράσεις και άλλες πολλές, μπορεί να αγνοηθούν, να σχολιαστούν, να επικροτηθούν ή να διαψευστούν από την πλευρά των γονέων. Το σίγουρο και το σημαντικότερο όμως όλων είναι να εξηγηθούν, να ερμηνευτούν στα παιδιά και να αποτελέσουν έναυσμα για μια εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα προσφέρει στα παιδιά πλούσια οφέλη και διδάγματα.

Αποδοχή στην διαφορετικότητα

Ανεξάρτητα από το σχολείο και το έργο που καλείται να επιτελέσει όχι μόνο στο να μεταδώσει γνώσεις στους μικρούς μαθητές, αλλά να τους διδάξει ανθρωπιά, σεβασμό και αγάπη, οι γονείς από την πλευρά τους θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να γίνουν αρωγοί ώστε να κατανοήσουν, να αποδεχτούν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα.

Μιλήστε στα παιδιά σας με ειλικρίνεια για την διαφορετικότητα. Εξηγήστε τους ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τα δικά του δυνατά σημεία και τις δικές του αδυναμίες. Αυτό μπορεί να τους φαίνεται «διαφορετικό», αλλά δεν είναι ούτε «κακό», ούτε «άσχημο», ούτε «επικίνδυνο».

                                                           .jpg

Διαβάστε παρέα παραμύθια και βιβλία για τη διαφορετικότητα. Πάντα μέσα από τις ιστορίες τα παιδιά κατανοούν πιο πολύπλοκα και δύσκολα νοήματα, ταυτίζονται με τους ήρωες, τους αγαπούν και τους συμπονούν. Έρχονται πιο κοντά σε διαφορετικές περιπτώσεις που μπορούν να συναντήσουν και στην πραγματική τους ζωή, συμπαθούν τους πρωταγωνιστές και έτσι σταδιακά εξοικειώνονται με παιδιά που έχουν ιδιαιτερότητες.

Εξηγήστε στα παιδιά σας γι’ αυτά τα οποία μπορεί να βλέπουν στο σχολείο και τους προκαλούν την προσοχή και το ενδιαφέρον και διδάξτε τους να «κοιτούν» πίσω και πέρα από μια απλή εικόνα. Πείτε τους πως το «χαζό παιδί που δεν μπορεί να διαβάσει» είναι ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες που αισθάνεται άσχημα όταν δεν μπορεί να κάνει αυτά που του ζητούν, «το παιδί που δεν μπορεί να περπατήσει καλά» είναι ένα παιδί με κινητικά προβλήματα, «ο γυαλάκιας» είναι απλά ένα παιδί που δεν μπορεί να δει καθαρά και τα γυαλιά τον βοηθούν σε αυτό αλλά αυτό δεν είναι κάτι που τον κάνει περίεργο. Εξηγήστε τους πως «το μονόχνωτο παιδί» μπορεί να είναι ένα παιδί που δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, νιώθει μεγάλη μοναξιά ή λύπη και αποξενωμένο από τους γύρω του, «ένα παιδί που φέρεται ή μιλάει περίεργα» είναι ένα παιδί που μπορεί να κατανοεί διαφορετικά τον κόσμο, να έχει διαφορετικούς ρυθμούς ανταπόκρισης, να έχει ιδιαίτερες ικανότητες και ανάγκες. Αυτά και πολλά πολλά άλλα μπορεί να είναι τα παραδείγματα τα οποία θα φέρετε και να θα ερμηνεύσετε στα παιδιά σας

Ενθαρρύνετε τους μικρούς μας φίλους να πλησιάσουν ένα τέτοιο παιδί, να του μιλήσουν, να τον κάνουν παρέα και να παίξουν μαζί του. Είναι σημαντικό τα παιδιά να υποστηρίζονται να αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις να δημιουργούν φιλίες με όλα τα παιδία, να σέβονται τα χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες και τη διαφορετικότητα των γύρω τους. Σίγουρα έχουν να αποκομίσουν πολλά από μια τέτοια επαφή και φιλία.

Τα παιδία μαθαίνουν πολλά μέσα από τη δική σας στάση και συμπεριφορά γι’ αυτό προσπαθείστε να αποτελέσετε ένα καλό πρότυπο. Ο τρόπος που θα δράσετε, θα επικοινωνήσετε με διαφορετικούς ανθρώπους, θα εντάξετε στη ζωή σας ανθρώπους με τις δικές τους «δυσκολίες» και θα συμπεριφερθείτε, μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο και πιο «αξιόπιστο» μάθημα για τα παιδιά σας.

 

Μη ξεχνάτε πως όσο πιο ουσιαστική είναι η συμβολή σας στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σας στην διαφορετικότητα και στην προαγωγή αξιών όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η αγάπη, τόσο λιγότερα παιδία θα είναι μόνα τους, δυστυχισμένα, αποκλισμένα και περιθωριοποιημένα. Αν όχι «καλοί μαθητές», θα γίνουν σίγουρα καλύτεροι άνθρωποι !

 

 

tmhma entajhs

ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

Στο Νηπιαγωγείο μας λειτουργεί Τμήμα Ένταξης με σκοπό την υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η ένταξη προωθεί την ιδέα της συνεκπαίδευσης και της συμπερίληψης ώστε να συμπεριλάβει όλους τους μαθητές με γνώμονα τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Το εκπαιδευτικό πλαίσιο διαμορφώνεται ανάλογα με τις Ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή είτε με εξατομικευμένη εκπαίδευση, κυρίως όμως με συνεκπαίδευση μέσα στην τάξη, με στοχευμένες παρεμβάσεις και διαφοροποιημένη διδασκαλία.

tmhma entajhs

Στόχος είναι η ισότιμη εκπαίδευση του παιδιού με ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες σε ένα σχολείο για όλους και φυσικά η ολόπλευρη ανάπτυξη του. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος Ένταξης είναι ευέλικτο ,στηρίζεται στις αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας σε νέες εναλλακτικές μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας, που βοηθούν όλα τα παιδιά. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως της συνεκπαίδευσης είναι η αλληλεπίδραση, που υπάρχει ανάμεσα στα παιδιά όλης της τάξης, και η οποία επιτυγχάνεται με τη συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών (υπεύθυνη νηπιαγωγό του τμήματος και τη νηπιαγωγό ειδικής αγωγής). Η αλληλεπίδραση μέσα στην τάξη είναι αυτή, που μαθαίνει στους μικρούς μαθητές ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε και να προοδεύουμε όλοι ,αν σεβόμαστε και προασπίζουμε την διαφορετικότητα μας. Ο καθένας προχωρά με τον ατομικό του ρυθμό του και συγκρίνεται μόνο με τον εαυτό του και το σημείο από όπου έχει ξεκινήσει !

Νόμος 3699/2008

 

 

 

 

 

 

Εξοπλίζουμε το Νηπιαγωγείο μας !

   Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές  του 12ου Νηπιαγωγείου  επιθυμούν  να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους  στον Σύλλογο  Γονέων και Κηδεμόνων για την βοήθεια και στήριξή του κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς .

  Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο κ.Καρρά και όλα τα μέλη του Συλλόγου για τον εξοπλισμό του Σχολείου με ντουλάπα για  την αποθήκευση  υλικού και ντουλάπια κουζίνας.

332701734 3374260679554645 1312729997321356671 n

Ο εξοπλισμός αυτός θα διευκολύνει την λειτουργία του σχολείου μας και ιδιαιτέρα το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο .Τα προσωπικά αντικείμενα των μαθητών θα αποθηκευτούν και θα παραμένουν καθαρά και τακτοποιημένα.

332913346 726973055573833 2756733308319948503 n

 

Όλοι μαζί τα καταφέρνουμε καλύτερα!

Kαλή Σαρακοστή! Καλό μήνα!

 

                                                                                                                        ΜΑΡΤΙΟΣ

20230301 102717 1

 

Ροδίζ’ η πρώτη του Μάρτη μέρα,
Και στο παιδάκι της η μητέρα
Γελώντας πάει:
“Με μάρτη έρχομαι το λαιμό σου
Να στεφανώσω. Σαν άγγελός σου
Θα σε φυλάει.

 

“Από χρυσάφι, προτού να φέξει,
Με τι φροντίδα τον έχω πλέξει
Για σε, χρυσό μου!
Με κάθε χρώμα τον έχω ντύσει,
Ουράνιο τόξο, που θα στολίσει
Τον ουρανό μου.

IMG 4aef8b7042898ce8b7981cc24d50ca37 V

 

“Αρχίζει ο ήλιος σαν πρώτα πάλι
Να τρέχει ελεύθερος στην αγκάλη
Γαλάζιου αιθέρα.
Λιώνουν τα χιόνια, κι όσ’ απομένουν
Άσχημα νέφη, κι αυτά μορφαίνουν
Μέρα τη μέρα.

“Αρχίζει ο ήλιο σαν πρώτα πάλι
Να ξετρυπώνει αγάλι αγάλι
Τα λουλουδάκια
Δειλά κρυμμένα μέσα στο χώμα.
Κι ύστερ’ απ’ τ’ άνθη, φροντίζει ακόμα
Για τα παιδάκια.

IMG 77c9d27d7a729dc633dc40ba928a739a V

“Κι όποιο παιδάκι με μάρτη βλέπει,
Χρυσή στα χρόνια τ’ απλώνει σκέπη,
Το καμαρώνει.
Γιατί του Μάρτη η αλυσίδα
Μάνας χεράκι, μάνας φροντίδα
Του φανερώνει.

“Και όποιο πάλι το ιδεί να τρέχει
Δίχως στεφάνι Μαρτιού να έχει,
Δεν τ’ αγαπάει.
Κακό παλιόπαιδο το νομίζει,
Ακούς, παιδί μου; και το μαυρίζει
Και τ’ αρρωστάει.

“Μα το δικό σου σαν αντικρύσει
Λαμπρό στολίδι, θα σ’ αγαπήσει
Όσο κανένα.
Κι η ίδια ακτίνα του θα σε φιλήσει
Το πιο ωραίο που θα γεννήσει
Άνθος, κι εσένα!

“Ο Μάρτης θεία είν’ ευλογία!
Σα χελιδόνι ή ευτυχία
Στα σπίτια μπαίνει.
Και η υγεία σα μαϊστράλι
Στο γαλανόλευκο περιγιάλι
Μας ανασταίνει.

                                                                                                                           Κωστής Παλαμάς

Aφού πλέξαμε με αγάπη το Μαρτάκι μας ,το φορέσαμε και ευχηθήκαμε

  καλό μήνα ,με υγεία και χαρές!!!

Στο ολοήμερό μας πρόγραμμα ,με πολύ χαρά και αγάπη φέραμε τα απαραίτητα υλικά
για να φτιάξουμε την κυρά Σαρακοστή με αλεύρι.
IMG 1eb81dc1a0201594861f97604c898063 V

Την ψήσαμε στο φούρνο του σχολείου μας ,τη στολίσαμε με γλυκάνισο και μπαχάρια

και με την  ευκαιρία αυτή μετρήσαμε

και κάναμε διάφορα μοτίβο!

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2023-2024

Οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο πραγματοποιούνται 1-20 Μαρτίου 2023 και γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους γονείς. Εγγράφονται μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2018(νήπια) και το 2019(προνήπια).

Ακολουθεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας:

egyklios-eggrafwn-se-nipiagwgeia-2023-24