H Σημαία μας ψηλά…!

 

Έτσι γιορτάσαμε στο νηπιαγωγείο μας την επέτειο του ΟΧΙ!

 

 

   Ένα ΟΧΙ στον εχθρό σου,
όπως έκανες και πάντα, βροντοφώναξες Ελλάδα
και το θρυλικό Σαράντα!

Και το πήρανε τα νιάτα
της πατρίδας το λουλούδι
και το έκαμαν με πίστη
εγερτήριο τραγούδι.

Στις κορφές ψηλά της Πίνδου
σαν θεριά έχουν ανέβει
κι αν τους λείπουνε τα όπλα
η ψυχή τους περισσεύει.

Πολεμούν στην Τρεμπεσίνα
τα παιδιά σου αντρειωμένα
κι ανασταίνουνε και πάλι
το παλιό Εικοσιένα!

 

Το κανόνι της Ειρήνης…Διαβάσαμε ,επεξεργαστήκαμε και ζωγραφίσαμε!

 Γνωρίσαμε τις σημαίες των άλλων χωρών ,γίναμε μικροί ταξιδευτές…επισκεφτήκαμε άλλες χώρες 

 

 

                Ομαδοποίηση ,ταξινόμηση , σειροθέτηση . Η Σημαία μου ,η Σημαία άλλων χωρών!!!

 

 

    

                                                            Η σημαία μας ψηλά!!!

                                                                Χρόνια Πολλά!!!

Coodweek 2020-STEM Science Technology  Engineering Mathematics Η συμμετοχή μας στην εβδομάδα προγραμματισμού

   

Με τις σωστές υπολογιστικές κινήσεις βοηθάμε τον Ιππότη να φτάσει στον πύργο και να σώσει την βασίλισσα .Πρέπει να προγραμματίσουμε τη σωστή διαδρομή ώστε να μεταφέρουμε το πιόνι μας στον προορισμό.Καθε ταμπλό έχει σκηνές με διαφορετικά χρωματισμένα μονοπάτια και κυκλάκια .Κοιτάξτε τα αντικείμενα της κάρτας ,μετά χρησιμοποιήστε τις ράβδους που υποδεικνύονται πάνω αριστερά για να ολοκληρώσετε τη διαδρομή .Ψάξτε για διαφορετικές πιθανές διαδρομές στη σκηνή ,ύστερα τοποθετήστε τις ράβδους στη σωστή σειρά στα λευκά πεδία ,στις κάρτες που έχουμε φτιάξει .Μετακινήστε το πιόνι σας με τον ίδιο τρόπο που τοποθετήστε τις ράβδους στην κάρτα για να διαπιστώσετε εάν έχετε κάνει σωστά το πρόγραμμά σας .Με υπολογιστικές κινήσεις ,προάγουμε την λογική σκέψη ,οικοδομούμε τον χώρο, διατυπώνουμε υποθέσεις !

Τα πρώτα βήματα coding χωρίς υπολογιστή!

Οι δεξιότητες που αναπτύσσονται με τον προγραμματισμό της διαδρομής είναι η λογική σκέψη ,η χωρική αντίληψη , η φωνολογική επίγνωση ,η κατανόηση αφηρημένων εννοιών, η αναγνώριση και συσχέτιση στοιχείων του παιχνιδιού (χρώματα ,όμοια και διαφορετικά αντικείμενα ,διάταξη /θέση στον χώρο), η αυτονομία, η ικανότητα λήψης αποφάσεων ,διαχείριση συναισθημάτων, η κατανόηση και σεβασμός ορίων , η εξάσκηση χεριών και κινητικών ικανοτήτων,η ενίσχυση της εικόνας εαυτού με την επιβράβευση.

                              STEM  Technology Engineering Mathematics

 

 

Έχετε γράμμα ! 9 Οκτωβρίου παγκόσμια ημέρα Ταχυδρομείων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων καθιερώθηκε το 1969 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1874 η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση.


 

Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε για την αλληλογραφία ,τους τρόπους επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε στις μέρες μας…


 

Διαβάσαμε για τον αγγελιοφόρο των θεών!Ο Ερμής ήταν ο ταχυδρόμος των θεών. Φορούσε φτερωτά σανδάλια, που τον έφερναν πάνω από στεριές και θάλασσες, για να μεταφέρει τις παραγγελίες του Δία. Ήταν και θεός του εμπορίου. Αυτός συνόδευε και τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο.

 


Φτιάξαμε το Κυρήκειο του Ερμή !

Γράψαμε γράμμα σε αγαπημένα μας πρόσωπα που ζουν μακριά μας και τα ταχυδρομήσαμε!

 Γνωρίσαμε το επάγγελμα του ταχυδρόμου και τα αξεσουάρ του!

 

 

Παγκόσμια ημέρα ζώων στο νηπιαγωγείο μας.

Η διαφορετικότητα και η τέχνη συναντιούνται !

 

 Τα ζώα, Ιωάννης Πολέμης

Ποτέ δε θα πειράξω
τα ζώα τα καημένα·
μην τάχα σαν εμένα,
κι εκείνα δεν πονούν;
Θα τα χαϊδεύω πάντα,
προστάτης τους θα γίνω.
Ποτέ δεν θα τ’ αφήνω
στους δρόμους να πεινούν.

Aν δεν μιλούν κι εκείνα
κι ο λόγος αν τους λείπει,
μήπως δεν νιώθουν λύπη,
δεν νιώθουν και χαρά;
Μήπως καρδιά δεν έχουν,
στα στήθη τους κρυμμένη,
που τη χαρά προσμένει
κι αγάπη λαχταρά;

Aκόμα κι όταν βλέπω
πως τα παιδεύουν άλλοι,
εγώ θα τρέχω πάλι
με θάρρος σταθερό,
θα προσπαθώ με χάδια
τον πόνο τους να γιάνω,
κι ό,τι μπορώ θα κάνω
να τα παρηγορώ.

(Από το βιβλίο: Iωάννης Πολέμης, Πρώτα βήματα, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Bιβλίων, 1904).

 

Το αποτύπωμα της παλάμης μας!

 

Πάζλ με τον Έλμερ!

 

Η επίσκεψη της Χελωνίτσας!

 

 

 

Το φαγητό και το νερό της!

 

 

Παραμύθι για τα ζώα και την ελευθερία τους!!!

 

 

Βιβλία ,τραγούδια, παιχνίδια …ότι κι αν κάνουμε  ποτέ δεν είναι αρκετό για να δείξουμε πόσο τα αγαπάμε και θέλουμε να τα φροντίζουμε!!!

Aχ! Αυτά τα ονόματά μας …Παίζω, γράφω και μαθαίνω το όνομά μου!

 

 


Τα νήπια μαθαίνουν να γράφουν το όνομά τους στο νηπιαγωγείο μέσα από ευχάριστες και ποικίλες δραστηριότητες και πολλά παιχνίδια .  Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς  τα νήπια θα γνωρίζουν να γράφουν από μνήμης το όνομά τους !

Από τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς ξεκινούν οι δραστηριότητες εκμάθησης του ονόματος . Όταν δημιουργούμε το παρουσιολόγιο της τάξης είναι απαραίτητο να γραφούν τα ονόματα των παιδιών . Γράφουμε το όνομα παρουσία των παιδιών πάντα ,να βλέπουν τη φορά της γραφής!

Σε κάθε συρταράκι  ή φάκελο , που θα βάζει το κάθε παιδί τις εργασίες του , κολλούμε μια καρτελίτσα με το όνομά του . Δίνουμε μια καρτέλα του ονόματός του στο  κάθε παιδί και ζητούμε να προσπαθήσει να το γράψει αυτό που βλέπει  όπως μπορεί ,μόνο το αρχικό η απλά την υπογραφή του με όποιο τρόπο συμφωνήσουμε!

Μπορούμε να κόψουμε μια άλλη καρτέλα του ονόματος του κάθε παιδιού  , χωρίζοντας το κάθε γραμματάκι και , αφού τα μπερδέψουμε , ζητάμε από αυτά , έχοντας ως σταθερό σημείο την άλλη καρτέλα , να βάλουν τα γραμματάκια στη σωστή σειρά , τοποθετώντας το κάθε γράμμα κάτω από το αντίστοιχο γράμμα της αρχικής καρτέλας .

Επίσης , μπορούμε να δώσουμε στα νήπια καρτελίτσες με γραμματάκια , τα οποία θα πρέπει να τα εκτυπώσουμε αρκετές φορές , γιατί ορισμένα ονόματα έχουν το ίδιο γράμμα πολλές φορές , όπως το όνομα Αναστασία . Με αυτές τις καρτελίτσες μπορούν να παίξουν και να προσπαθήσουν να συνθέσουν το όνομά τους . Αν θέλουν τα νήπια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις καρτέλες αυτές και στις αυθόρμητες δραστηριότητες .

 

 

Μπορούν να γράψουν με μεγάλα γράμματα το όνομά τους σε ένα χαρτί Α4 , να το στολίσουν με ωραία χρώματα και ζωγραφιές και να το κόψουμε σε 8 κομμάτια και να γίνει ένα παζλ που θα μπορούν να το συνθέσουν .

Στο νηπιαγωγείο πολλές φορές υπάρχουν παιδιά με το ίδιο όνομα . Έτσι , όταν φτιάχνουμε το παρουσιολόγιο , όταν υπάρχουν κοινά ονόματα , γράφουμε και το αρχικό του επιθέτου ή και ολόκληρο το επίθετο κάποιες φορές . Για να μάθουν τα νήπια που θα βάζουν την καρτελίτσα το πρωί που θα έρχονται στο νηπιαγωγείο , δίνουμε στο κάθε παιδί την καρτέλα του ονόματός του και του λέμε να βρει την αντίστοιχη καρτέλα  στο παροσιολόγιο.

‘Ωρα για παιχνίδι !!!

Σε καπάκια από μπουκάλια τα νήπια γράφουν το αρχικό γράμμα του ονόματός τους,το ρίχνουν στο βυθό και το ψαρεύουν   !Προσπαθούν να εντοπίσουν το μονόγραμμά τους!

 

 

Η αγαπημένη μας bee bot προγραμματίζεται από τα νήπια και ανακαλύπτει τα αρχικά γράμματα των ονομάτων !

 

 

Παίζω , γράφω και μαθαίνω το όνομά μου στο νηπιαγωγείο !

 

 

 

 

 

Τα νήπια μαθαίνουν να γράφουν το όνομά τους  μέσα από ευχάριστες και ποικίλες δραστηριότητες.

Στο 12ο  Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς μαθαίνουμε παίζοντας !

Αγαπάμε την βιωματική μάθηση!

 

 

 

 

 

Ο παππούς και η γιαγιά !

Άνιδιοτελής αγάπη!

 

 Οι γιαγιάδες και οι παππούδες αντιπροσωπεύουν το στήριγμα της γνήσιας ελληνικής οικογένειας. Μεταδίδουν καθημερινά και με τον πιο γλυκό και τρυφερό τρόπο την αγάπη, τη φροντίδα και τις συμβουλές τους. Γιαγιά και παππούς. Δύο λέξεις-ορόσημο της ελληνικής οικογένειας. Λέξεις μικρές κι όμως γεμάτες αγάπη, στοργή, φροντίδα. Ερχόμενος κανείς σ’αυτόν τον κόσμο, βιώνει την αγάπη και την τρυφερότητα των γονιών του.

 

     Το σπίτι τους γίνεται το δεύτερό σου σπίτι, καθώς αναλαμβάνουν να σε φροντίσουν τις ώρες που οι γονείς σου λόγω δουλειάς δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά σου. Σε παίρνουν απ΄το σχολείο και περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο σπίτι τους, ένα σπίτι στο οποίο προτιμούσες να βρίσκεσαι περισσότερο και απ΄το πατρικό σου, καθώς ανέβλυζε αγάπη, τρυφερότητα και φροντίδα.

Ας το παραδεχτούμε, καμία δεν είναι καλύτερη μαγείρισσα απ’τη γιαγιά μας. Τα φαγητά της είναι παρόμοια με της μαμάς, μόνο που είναι πιο νόστιμα μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης στην κουζίνα (ε, ίσως φταίει και το λίγο λαδάκι παραπάνω). Κάθε φορά που κάτι σκαρώνει στην κουζίνα ολόκληρο το σπίτι γεμίζει ευωδιές που σε κάνουν να αδημονείς για την πολυπόθητη ώρα του φαγητού, και ποτέ δεν σε απογοητεύει. 

Ένα δωράκι για να τους δείξουμε την αγάπη μας!!!

Η γιαγιά είναι το άτομο που θα βρεθεί δίπλα σου σε κάθε δυσκολία, σε κάθε αρρώστια, και θα κάνει ό,τι περνά απ’το χέρι της για να αισθανθείς καλύτερα. Ξέρεις, πονάει κι εκείνη όταν σε βλέπει να πονάς, και προσφέρει την αγκαλιά της και τα χάδια της σε μια προσπάθεια να σε ανακουφίσει, τακτική η οποία αποδεικνύεται πάντα άκρως αποτελεσματική. Πόση δύναμη και πόση αγάπη κρύβει άραγε αυτή η αγκαλιά… Πάντα ένιωθες πιο κοντά της, ίσως επειδή σε έκανε να καταλάβεις καλύτερα τη δικιά σου μαμά.  Δε σταματά ποτέ να σε προσέχει, να σε καμαρώνει και να είναι δίπλα σου να σε στηρίξει σε κάθε πρόβλημα, αλλά και σε κάθε στιγμή-ορόσημο της ζωής σου.

Ο  παππούς μας !!!

Δυνατός, αστείος, τρυφερός, δραστήριος είναι λίγα απ’τα επίθετα που τον χαρακτηρίζουν. Είναι ο καλύτερος φίλος και ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος σε κάθε ιδέα που φυτρώνει στο μυαλό σου.  Πιστεύει  σε σένα και τις δυνατότητές σου και δε χάνει ευκαιρία να σε παινέψει σε κάθε οικογενειακή συνάντηση. Και ακόμα και όταν κάποιες δυσκολίες βρεθούν στο δρόμο σου, θα προσπαθήσει να σε συμβουλέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έναν τρόπο που πηγάζει απ΄τη σοφία των χρόνων του, και οι συμβουλές του αποδεικνύονται πάντα πολύτιμες.

 Κι όσο για εσάς, που δεν προλάβατε να γνωρίσετε ή δε θυμάστε τον παππού ή τη γιαγιά σας, να ξέρετε πως θα μείνουν αθάνατοι στο μυαλό σας μέσα από τις ιστορίες που σας διηγούνται για εκείνους οι γονείς και οι διάφοροι συγγενείς.  Να τους αγαπάτε λοιπόν τους παππούδες σας και να μην τους ξεχνάτε, κι αν ακόμα βρίσκονται στη ζωή, μην παραλείπετε να τους το δείχνετε, γιατί μπορεί να έρθει η στιγμή που να είναι πια πολύ αργά. Ακόμη όμως κι αν δε βρίσκονται πλέον κοντά μας , εμείς δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Γιατί, όπως πολύ σωστά λένε, κάποιος πεθαίνει, μόνο όταν παύεις να τον θυμάσαι.