6η Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού…
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.
Στο νηπιαγωγείο μας φωνάξαμε δυνατά : ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ …ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ …ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ…ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ …ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ …ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ…ΣΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ …ΣΤΗ ΧΑΡΑ …ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ …
Επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας η κούκλα Λίνα Κουταλίνα και μας εκμυστηρεύτηκε το μυστικό της και τη στεναχώρια της … Ήταν παλιά σε ένα σχολείο που ένα παιδί την κορόιδεψε και της τράβηξε τα μαλλιά … Μας είπε πόσο πολύ πόνεσε και πληγώθηκε …
Με αφορμή την περιπέτεια της Λίνας Κουταλίνας ξεκίνησε το ταξίδι μας και η γνωριμία μας με το Σχολικό εκφοβισμό και τη βία … Είδαμε πολλές εικόνες και αφού τις μελετήσαμε με μεγάλη προσοχή εκφράσαμε στην ολομέλεια της τάξης τις σκέψεις μας ,τους προβληματισμούς μας ,τις υποθέσεις ,διδάγματα και συμπεράσματα, που γεννήθηκαν αβίαστα ,μεθοδικά με την ενεργή συμμετοχή όλων των παιδιών …
Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης. Αναφέρεται στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, εντός και εκτός σχολείου, με στόχο την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου ή αναστάτωσης. Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος ή υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατέψει με ριζικό τρόπο τον εαυτό του.
Η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ μαθητών εκδηλώνεται, με μορφές ήπιας βίας (λεκτικό εκφοβισμό, πειράγματα, βρίσιμο, ειρωνική συμπεριφορά, απειλές, διάδοση φημών) και με περιστατικά ακραίας βίας (συγκρούσεις , ρατσιστικά ή άλλα χαρακτηριστικά, χτυπήματα, σπρώξιμο, σεξουαλική παρενόχληση, χειρονομίες). Διαφορετικοί επιστημονικοί χώροι και πεδία έχουν αναγνωρίσει, αναδείξει και μελετήσει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, στις πολλαπλές μορφές και διαστάσεις του. Η ενδοσχολική βία είναι ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο τον θύτη και το θύμα, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Ο σχολικός εκφοβισμός έχει αρνητικές συνέπειες στο κλίμα του σχολείου, στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στην επικοινωνία στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην μετέπειτα ομαλή ενσωμάτωση στην κοινωνία.
Παίξαμε παιχνίδια και είδαμε το παραμύθι ΄΄ Ένα συνεφάκι λίγο διαφορετικό …΄΄ . Είδαμε πόσο ξεχωριστό ήταν το συννεφάκι και πόσο πολύτιμο ήταν στην πλάση …και αυτό το αναγνώρισαν και τα άλλα συννεφάκια που το είχαν στο περιθώριο …τους έφερε τη βροχή και έσωσε την πολιτεία από την ξηρασία και την καταστροφή …
Φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις μας …