ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΥΦΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ
Σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου 2023 είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στο νηπιαγωγείο μας την εικαστικό Έλενα Ζέρβα, όπου με τη χρήση των φίλτρων του καφέ και ποικιλία από χρώματα(μαρκαδόρους και λαδοπαστέλ), συνθέσαμε και δημιουργήσαμε νούφαρα μέσα σε λιμνούλες …Η μίξη των χρωμάτων που δημιουργήθηκε πάνω στο φίλτρο του καφέ με μαρκαδόρους που εμποτίστηκαν με νερό μας ενθουσίασε και ανέδειξε τα χρώματα του ουράνιου τόξου και της Ίριδας αναδεικνύοντας την τέχνη της ζωγραφικής σε συνδυασμό με την τέχνη του κολλάζ…!!! Παρακολουθήσαμε μέσω του διαδικτύου εικόνες και πίνακες που είχαν μέσα τους νούφαρα και προσεγγίσαμε την τέχνη των λουλουδιών με μία άλλη ματιά …σε μία άλλη διάσταση …Σε τρισδιάστατη μορφή …!
Η εικαστική δράση έγινε με αφορμή τα νούφαρα του Κλοντ Μονέ και την τέχνη των Ιμπρεσιονιστών! Παρατήρησαν τα παιδιά τα έντονα χρώματα του Μονέ, την αγάπη του για το φως και το τοπίο!
Σύμφωνα με τον μύθο, όταν κάποιος επιχειρούσε να ξεριζώσει ένα νούφαρο, η Νύμφη που προστάτευε τη λίμνη τον σαγήνευε με το τραγούδι της και τον παρέσυρε στον βυθό. Γι’ αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες βούλωναν τα αυτιά τους με κερί όταν ήθελαν να συλλέξουν τα βρώσιμα νούφαρα…
Η ελληνική μυθολογία υποστηρίζει πως το φυτό νούφαρο ονομάστηκε Νυμφαία για χάρη μιας Νύμφης που ήταν φύλακας της πηγής του νερού και όποιος τολμούσε να ξεριζώσει ένα νούφαρο, η Νύμφη της πηγής τον τραβούσε από το πόδι και τον πήγαινε στο βασίλειό της. Όταν οι άνθρωποι ξερίζωναν τα ριζώματα του φυτού, βούλωναν τα αυτιά τους με κερί για να μην ακούν τις σαγηνευτικές φωνές από τις νύμφες της λίμνης. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, η Νύμφη Λωτίς, για να ξεφύγει από την καταδίωξη του Πρίαπου, που την κυνηγούσε με πονηρούς σκοπούς, μεταμορφώθηκε στον όμορφο λωτό που έχει αναφροδισιακές ιδιότητες. Κατά συνέπεια ο Πρίαπος δεν μπορούσε ούτε να την αγγίξει αλλά ούτε και να την φάει!