Νέες Τεχνολογίες: Το ταξίδι στην γνώση και κατανόηση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, ξεκίνησε με ένα animation, προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά μια εικόνα σχετικά με το τι συνέβη: https://www.youtube.com/watch?v=2fx8iz8CZIE
Θεατρικό Παιχνίδι: Ακολούθησε συζήτηση και ερωταπαντήσεις για πληρέστερη κατανόηση. Ωστόσο, για να μπορέσουν να κατανοήσουν τα παιδιά ένα ιστορικό γεγονός πρέπει να η ιστορική γνώση να συνδεθεί με κάτι που τα αφορά και να αποτελέσουν μέρος της. Έτσι, δραματοποιήσαμε τα γεγονότα, πηγαίνοντας αρκετά πίσω χρονικά, λίγο πριν το πραξικόπημα του Απριλίου του 1967.
Εν συνεχεία, επιλέξαμε να τους δείξουμε ένα ντοκιμαντέρ με αληθινές εικόνες και μαρτυρίες. Κάτι που κέρδισε το ενδιαφέρον και την προσοχή των παιδιών: https://www.youtube.com/watch?v=nDqxGxQPM2s
Εικαστικά: Μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ, ζητήσαμε από τα παιδιά να αποτυπώσουν ότι τους έκανε περισσότερη εντύπωση και φτιάξαμε τη δική μας ταινία για το πολυτεχνείο.
Εστιάσαμε και συζητήσαμε για την πύλη του Πολυτεχνείου και όσα διαδραματίστηκαν και με την τεχνική της χαρακτικής φτιάξαμε τη δική μας πύλη, βάζοντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο σαν φόρο τιμής για όσους θυσιάστηκαν για μας.
Μετά την ατομική κατασκευή, φτιάξαμε και μια ομαδική για να την έχουμε στην τάξη μας και να θυμόμαστε όσα μάθαμε. Η εργασία αυτή δουλεύτηκε παράλληλα με το project, τμημαματικά. Εκτός από την πύλη, επιλέξαμε να βάλουμε τα παιδιά στον κόσμο της τέχνης του Γιάννη Γαϊτη και να μιλήσουμε για τα “ανθρωπάκια” του. Κρατήσαμε από αυτά ότι μας άρεσε όπως τα πολύχρωμα κοστούμια τους και αντικαταστήσαμε ότι δεν μας άρεσε, όπως τα ατελή πρόσωπά τους και βάλαμε των παιδιών μας που μπορούν να εκφράζουν όσα θέλουν!
Με αφορμή τους πίνακες του Γιάννη Γαϊτη, σταθήκαμε σε έναν από αυτούς και συζητήσαμε για ποιο λόγο τα “ανθρωπάκια” κοιτάνε όλα προς την εφημερίδα, λάβαμε αρκετές απαντήσεις ωστόσο τα παιδιά μας είπαν πως δεν θέλουν να κοιτάνε την εφημερίδα γιατί δεν έχει καλές ειδήσεις και γιατί τα γεγονότα προτιμούν να τα ζουν, παρά τα διαβάζουν. Και έτσι δημιουργήσαμε μια παραλλαγή αυτού του πίνακα.
Γλώσσα: Με αφορμή τη χρονική στιγμή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, μάθαμε και το γράμμα “Ν, ν”.
Προφορικός λόγος: Τέλος, σαν κατακλείδα αυτού του προγράμματος, τους δείξαμε πίνακες του Γιάννη Γαϊτη, κάθε παιδί διάλεγε από ένα και έφτιαχνε μια πρόταση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο τέλος φτιάξαμε την ιστορία ξανά εμπνεόμενοι από έργα τέχνης. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Μουσική: Φτιάξαμε τη δική μας ορχήστρα και τραγουδήσαμε για το πολυτεχνείο τραγούδια μεγάλων συνθετών που εμπνεύστηκαν από την σύγχρονη ιστορία μας (“Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο.”, “Ο δρόμος”, “Ένα το χελιδόνι”).