ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

0

Συγγραφέας: 12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ | Κατηγορία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ | , στις 25-11-2022

ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κύριος σκοπός του προγράμματος, σε αυτή την ηλικιακή βαθμίδα, είναι μια πρώτη επαφή και γνωριμία με την προώθηση και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των παιδιών. Η οικοδόμηση αυτών των εννοιών μπορεί να ξεκινήσει με την έναρξη της τυπικής εκπαίδευσης και να βασιστεί στις ήδη κατακτημένες γνώσεις των παιδιών γύρω από τον κόσμο.

 

Νέες Τεχνολογίες: Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού και με βάση τον παραπάνω στόχο, ξεκινήσαμε με ένα βίντεο της UNISEF προκειμένου αρχικά τι σημαίνει η λέξη “δικαίωμα” και εν συνεχεία ποια είναι αυτά τα δικαιώματα και γιατί είναι τόσο σημαντικά: “Τα δικαιώματα του παιδιού”

Μάθαμε την ιστορία και πως ξεκίνησε όλος αυτός ο αγώνας για τα δικαιώματα του παιδιού.

1 2

Προφορικός λόγος: Χρησιμοποιήσαμε κάποιες κάρτες προκειμένου τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία να περιγράψουν την εικόνα και να βρουν ποιο δικαίωμα απεικονίζει.

 

Γραφή: Σταθήκαμε στη λέξη “δικαίωμα” και μάθαμε από ποιο γράμμα ξεκινά  και εν συνεχεία από ποια γράμματα αποτελείται και την σχηματίσαμε.

3

317572271 1315320549220208 4804818599535988656 n

Εικαστικά: Έπειτα μυηθήκαμε στην τέχνη του Keith Haring και στα ιδιαίτερα και γεμάτα κίνηση ανθρωπάκια του.  Η ζωγραφική του ανήκει στο κίνημα της POPART καθώς και στην StreetArt. Ο Κιθ Χάρινγκ  δημιουργεί ανθρώπινες φιγούρες, χωρίς χαρακτηριστικά, μόνο με το περίγραμμά τους και μετά τις ζωγραφίζει με πολλά διαφορετικά χρώματα.

Παρατηρήσαμε τα έργα του και τα αναπαραστήσαμε με το σώμα μας. Έπειτα επιλέξαμε με πρωταγωνιστές αυτά τα ανθρωπάκια να φτιάξουμε να αφίσα για τα δικαιώματα του παιδιού

4

Εκτός από την αφίσα, φτιάξαμε και μια κάρτα για να θυμόμαστε αυτή την ημέρα και το νόημα της. Άφορμηση γι΄αυτή την κάρτα αποτέλεσε μια ιστορία που διαβάσαμε με τίτλο “το μαγικό πανί”.

 

Επίσης, δείξαμε πίνακες ζωγραφικής στα παιδιά και τους ζητήσαμε να τις αντιστοιχήσουν με κάποιο από τα δικαιώματα του παιδιού.

315329074 552844733345357 6568762179856577763 n

Έπειτα, εστιάσαμε σε δύο δικαιώματα που τους τράβηξαν την προσοχή, το ένα ήταν το δικαίωμα στην παιδεία καθώς τους αφορούσε και το δεύτερο, το δικαίωμα στην ταυτότητα, το οποίο δυσκολεύτηκαν να το καταλάβουν.

Το δικαίωμα στην παιδεία το διαπραγματευτήκαμε με αφορμή ενός γράμματος που ήρθε στο σχολείο από ένα κορίτσι που το έλεγαν Μαλάλα και έτσι μάθαμε την ιστορία της: “Το Μαγικό Μολύβι της Μαλάλα”

Το δικαίωμα στην ταυτότητα το συζητήσαμε και αποφασίσαμε επειδή τα παιδιά δεν έχουν ακόμη ταυτότητες, να δημιουργήσουμε τις δικές μας.

 

Μουσική: Τραγουδήσαμε για τα δικαιώματα με τη βοήθεια ενός πολύ ωραίου cd που μιλά γι΄αυτά  “Αν σας τα τραγουδήσουμε”

“17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ”

0

Συγγραφέας: 12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ | Κατηγορία ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ | , στις 17-11-2022

Νέες Τεχνολογίες: Το ταξίδι στην γνώση και κατανόηση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, ξεκίνησε με ένα animation, προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά μια εικόνα σχετικά με το τι συνέβη: https://www.youtube.com/watch?v=2fx8iz8CZIE

Θεατρικό Παιχνίδι: Ακολούθησε συζήτηση και ερωταπαντήσεις για πληρέστερη κατανόηση. Ωστόσο, για να μπορέσουν να κατανοήσουν τα παιδιά ένα ιστορικό γεγονός πρέπει να η ιστορική γνώση να συνδεθεί με κάτι που τα αφορά και να αποτελέσουν μέρος της. Έτσι, δραματοποιήσαμε τα γεγονότα, πηγαίνοντας αρκετά πίσω χρονικά, λίγο πριν το πραξικόπημα του Απριλίου του 1967.

Εν συνεχεία, επιλέξαμε να τους δείξουμε ένα ντοκιμαντέρ με αληθινές εικόνες και μαρτυρίες. Κάτι που κέρδισε το ενδιαφέρον και την προσοχή των παιδιών: https://www.youtube.com/watch?v=nDqxGxQPM2s

Εικαστικά: Μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ, ζητήσαμε από τα παιδιά να αποτυπώσουν ότι τους έκανε περισσότερη εντύπωση και φτιάξαμε τη δική μας ταινία για το πολυτεχνείο.

316838015 539308114344536 9001181957966694125 n

Εστιάσαμε και συζητήσαμε για την πύλη του Πολυτεχνείου και όσα διαδραματίστηκαν και με την τεχνική της χαρακτικής φτιάξαμε τη δική μας πύλη, βάζοντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο σαν φόρο τιμής για όσους θυσιάστηκαν για μας.316699932 1465799880613157 3476788308122205389 n

Μετά την ατομική κατασκευή, φτιάξαμε και μια ομαδική για να την έχουμε στην τάξη μας και να θυμόμαστε όσα μάθαμε. Η εργασία αυτή δουλεύτηκε παράλληλα με το project, τμημαματικά. Εκτός από την πύλη, επιλέξαμε να βάλουμε τα παιδιά στον κόσμο της τέχνης του Γιάννη Γαϊτη και να μιλήσουμε για τα “ανθρωπάκια” του. Κρατήσαμε από αυτά ότι μας άρεσε όπως τα πολύχρωμα κοστούμια τους και αντικαταστήσαμε ότι δεν μας άρεσε, όπως τα ατελή πρόσωπά τους και βάλαμε των παιδιών μας που μπορούν να εκφράζουν όσα θέλουν!20221205 133743

Με αφορμή τους πίνακες του Γιάννη Γαϊτη, σταθήκαμε σε έναν από αυτούς και συζητήσαμε για ποιο λόγο τα “ανθρωπάκια” κοιτάνε όλα προς την εφημερίδα, λάβαμε αρκετές απαντήσεις ωστόσο τα παιδιά μας είπαν πως δεν θέλουν να κοιτάνε την εφημερίδα γιατί δεν έχει καλές ειδήσεις και γιατί τα γεγονότα προτιμούν να τα ζουν, παρά τα διαβάζουν. Και έτσι δημιουργήσαμε μια παραλλαγή αυτού του πίνακα.

polytexneio

20221205 135319

Γλώσσα: Με αφορμή τη χρονική στιγμή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, μάθαμε και το γράμμα “Ν, ν”..png

Προφορικός λόγος: Τέλος, σαν κατακλείδα αυτού του προγράμματος, τους δείξαμε πίνακες του Γιάννη Γαϊτη, κάθε παιδί διάλεγε από ένα και έφτιαχνε μια πρόταση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο τέλος φτιάξαμε την ιστορία ξανά εμπνεόμενοι από έργα τέχνης. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Μουσική: Φτιάξαμε τη δική μας ορχήστρα και τραγουδήσαμε για το πολυτεχνείο τραγούδια μεγάλων συνθετών που εμπνεύστηκαν από την σύγχρονη ιστορία μας (“Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο.”, “Ο δρόμος”, “Ένα το χελιδόνι”).

 

 

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

0

Συγγραφέας: 12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ | Κατηγορία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ | , στις 02-11-2022

ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: “ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ”

 

1. “Τι ίδιο και τι διαφορετικό έχω με τους άλλους;

Αφορμή στάθηκε το παραμύθι «Ελμέρ ο παρδαλός ελέφαντας», .jpg
​όπου μέσα απ’ αυτό τα παιδιά μίλησαν για την αξία της διαφορετικότητας της φιλίας.
«Δεν είναι πιο όμορφο να ζούμε σε ένα κόσμο χρωματιστό, διαφορετικό;»
Απόψεις και σκέψεις εκφράστηκαν,  στην ολομέλεια της τάξης και τα παιδιά ανέφεραν “τι ίδιο και τι διαφορετικό έχουν μεταξύ τους”. Zωγράφισαν τον δικό τους Ελμερ.

 

1678736210384

 

 

1678736210293

 

2.”Τι μπορούμε  να κάνουμε, για να είναι η τάξη μας χαρούμενη;”

Φυσικά παιχνίδι, φιλία, γέλιο, χαρά.
—  Μια αγκαλιά: «να δίνω αγάπη»,-Ένα τρυφερό λόγο: «Μην στεναχωριέσαι», «θέλεις να παίξεις μαζί μου;»- Ευγενικά λογάκια: «Καλημέρα». «Σε παρακαλώ μου δίνεις…;»
«Καλό μεσημέρι». «Ευχαριστώ»«Παρακαλώ» κ.ά
αστερι της φιλιαςΔιαβάστηκε το παραμύθι της Γιολάντα Τσορώνη -Γεωργιάδη
     «Το αστέρι της φιλίας».

 

 

 

Και  συνεργατικά δημιουργήθηκε  η ομαδική εργασία, με τίτλο “το δέντρο της φιλίας”.

.jpg

 

3. Θετικές και αρνητικές συμπεριφορές

Συμφωνήσαμε πως για να περνάμε όλοι καλά στο σχολείο πρέπει να  κάνουμε πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους .‘Έτσι διάφορες συμπεριφορές συζητήθηκαν  και ταξινομήθηκαν σε δύο στεφάνια: “σ΄ αυτά που  επιτρέπονται και σ’ αυτά που δεν επιτρέπονται.

DSC03551 DSC03554

 

4.«Οι ανάγκες που έχουν όλα τα παιδιά».

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των παιδιών.

“Η κάθε ανάγκη έχει ένα όνομα: δικαίωμα.”

3 1

Τί μπορούν να σκεφτούν όταν ακούν τη λέξη:  «δικαίωμα»;
Προηγήθηκε  διευκρίνηση: κάθε παιδί έχει ίσα δικαιώματα σύμφωνα με τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του παιδιού της Unicef (https://www.unicef.org/greece).

​Έγινε αναφορά στη Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου).

 

5.”Πληροφορίες από το διαδίκτυο και τα βιβλία.”

Στο διαδίκτυο ερεύνησαν και βρήκαν πληροφορίες, από την ασφαλή διεύθυνση της  unicef  . Έτσι είδαν την ιστορία της, το έργο της, εικονόλεξο, αφίσες κ.ά..

4 1

1 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια φορά κι ένα καιρό… “Η ζωή στη Λουλουδούπολη”

Τα παιδιά παρακολούθησαν στον υπολογιστή το παραμύθι: “Η ζωή στη λουλουδούπολη”.

6 1

 

6. “Ποιά είναι η ταυτότητά μου;”

“Ποιά είναι η ταυτότητά μου;”‘ Όταν στα δικαιώματα του παιδιού, αναφέρθηκε “όλα τα παιδιά έχουν  ταυτότητα”,  προσπαθήσαν να αντιληφθούν την έννοια ταυτότητα (όνομα, επίθετο, διαμένω κάπου, είμαι μια οντότητα -ΥΠΑΡΧΩ).και στη συνέχεια  το κάθε παιδί δημιούργησε τη δική του ταυτότητα.

c319585be4e4a9555abcfa80bf6edc87

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση