ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κύριος σκοπός του προγράμματος, σε αυτή την ηλικιακή βαθμίδα, είναι μια πρώτη επαφή και γνωριμία με την προώθηση και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των παιδιών. Η οικοδόμηση αυτών των εννοιών μπορεί να ξεκινήσει με την έναρξη της τυπικής εκπαίδευσης και να βασιστεί στις ήδη κατακτημένες γνώσεις των παιδιών γύρω από τον κόσμο.
Νέες Τεχνολογίες: Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού και με βάση τον παραπάνω στόχο, ξεκινήσαμε με ένα βίντεο της UNISEF προκειμένου αρχικά τι σημαίνει η λέξη “δικαίωμα” και εν συνεχεία ποια είναι αυτά τα δικαιώματα και γιατί είναι τόσο σημαντικά: “Τα δικαιώματα του παιδιού”
Μάθαμε την ιστορία και πως ξεκίνησε όλος αυτός ο αγώνας για τα δικαιώματα του παιδιού.
Προφορικός λόγος: Χρησιμοποιήσαμε κάποιες κάρτες προκειμένου τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία να περιγράψουν την εικόνα και να βρουν ποιο δικαίωμα απεικονίζει.
Γραφή: Σταθήκαμε στη λέξη “δικαίωμα” και μάθαμε από ποιο γράμμα ξεκινά και εν συνεχεία από ποια γράμματα αποτελείται και την σχηματίσαμε.
Εικαστικά: Έπειτα μυηθήκαμε στην τέχνη του Keith Haring και στα ιδιαίτερα και γεμάτα κίνηση ανθρωπάκια του. Η ζωγραφική του ανήκει στο κίνημα της POPART καθώς και στην StreetArt. Ο Κιθ Χάρινγκ δημιουργεί ανθρώπινες φιγούρες, χωρίς χαρακτηριστικά, μόνο με το περίγραμμά τους και μετά τις ζωγραφίζει με πολλά διαφορετικά χρώματα.
Παρατηρήσαμε τα έργα του και τα αναπαραστήσαμε με το σώμα μας. Έπειτα επιλέξαμε με πρωταγωνιστές αυτά τα ανθρωπάκια να φτιάξουμε να αφίσα για τα δικαιώματα του παιδιού
Εκτός από την αφίσα, φτιάξαμε και μια κάρτα για να θυμόμαστε αυτή την ημέρα και το νόημα της. Άφορμηση γι΄αυτή την κάρτα αποτέλεσε μια ιστορία που διαβάσαμε με τίτλο “το μαγικό πανί”.
Επίσης, δείξαμε πίνακες ζωγραφικής στα παιδιά και τους ζητήσαμε να τις αντιστοιχήσουν με κάποιο από τα δικαιώματα του παιδιού.
Έπειτα, εστιάσαμε σε δύο δικαιώματα που τους τράβηξαν την προσοχή, το ένα ήταν το δικαίωμα στην παιδεία καθώς τους αφορούσε και το δεύτερο, το δικαίωμα στην ταυτότητα, το οποίο δυσκολεύτηκαν να το καταλάβουν.
Το δικαίωμα στην παιδεία το διαπραγματευτήκαμε με αφορμή ενός γράμματος που ήρθε στο σχολείο από ένα κορίτσι που το έλεγαν Μαλάλα και έτσι μάθαμε την ιστορία της: “Το Μαγικό Μολύβι της Μαλάλα”
Το δικαίωμα στην ταυτότητα το συζητήσαμε και αποφασίσαμε επειδή τα παιδιά δεν έχουν ακόμη ταυτότητες, να δημιουργήσουμε τις δικές μας.
Μουσική: Τραγουδήσαμε για τα δικαιώματα με τη βοήθεια ενός πολύ ωραίου cd που μιλά γι΄αυτά “Αν σας τα τραγουδήσουμε”