ΠΡΟΚΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΗΛΑ (ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ)
ΜΥΘΟΣ-Πρόκνη-και-Φιλομήλα.pdf (sch.gr)
ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ…
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς –
Πρόγραμμα “AΡΓΟΣ” και λοιπές διατάξεις» (A΄ 169), και λαμβάνοντας υπόψη τη με αρ. 15/07-03-2024
εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), σας γνωρίζουμε ότι ορίζεται και
καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους, η οποία
θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας.
2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια ετήσια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Σκοπός αυτής της ημέρας είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά να διαβάζουν και να εκτιμούν τα βιβλία.Επίσης, αυτή η ημέρα τιμά την αξία των παιδικών βιβλίων και του ρόλου που έχουν στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των παιδιών.
Η Παγκόσμια Ημέρα παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από την ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) το 1966, και είναι μια εορτή που γιορτάζεται σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο. Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή έχει ένα θέμα που σχετίζεται με τα παιδικά βιβλία.
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023 – Εκδόσεις Φυλάτος | Fylatos Publishing
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΤΑΩ ΚΑΙ…
1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και οι ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.
Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό, καθώς ό,τι έχει σχέση με την οργάνωση του χρόνου δημιουργεί συναισθηματικές φορτίσεις και αντιδράσεις. Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.
Από τους Κέλτες και τους Γάλλους το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σ’ όλο τον κόσμο. Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Μάλιστα, αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις. Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ
ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΜΟΥ ΓΟΡΓΟ
ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΚΑΜΠΙΕΣ
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ