ΕΛΙΑ: ΔΕΝΤΡΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΛΑΔΙ: ΥΓΡΟ ΧΡΥΣΑΦΙ

23/11-27/11

Την καινούρια εβδομάδα η ευλογημένη ελιά είχε την τιμητική της μαζί με το υγρό χρυσάφι το λαδί. Μέσα από πίνακα αναφοράς τα νήπια είδαν στοιχεία σχετικά με την ελιά και την διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Σύγκριναν φωτογραφίες των παλιών χρόνων  με το άλογο και την πέτρα και το νέο τρόπο (ελαιοτριβείο με μηχανήματα) και ζωγράφισαν τη διαδικασία.

              

Έφτιαξαν το δικό τους κλαδί και δέντρο ελιάς. Έλυσαν τα αινίγματα και το σταυρόλεξο της ελιάς,  

 Λήψη αρχείου

 

Πειραματίστηκαν με το λάδι και είδαν τι συμβαίνει όταν το ρίχνουμε  στο νερό, καθώς και με άλλα υλικά ( ζάχαρη, αλάτι κακάο, ξύδι, γάλα στο νερό και λεμόνι στο λάδι. Έκαναν υποθέσεις πριν και έβγαλαν συμπεράσματα μετά. Αποτύπωσαν στο χαρτί το ελαφρύ (λάδι) και βαρύ (νερό). 

Μέσα από εικόνες αναφερθήκαμε στην χρήση του λαδιού (φαγητό,  βάπτιση, καντήλι, σαπούνι, φάρμακα αρώματα κλπ). Είδαν στο διαδίκτυο πίνακες ζωγραφικής σχετικούς με το θέμα και σχολίασαν ιδιαίτερα τον πίνακα του ζωγράφου Θεόφιλου «Το λιομάζωμα».  Ζωγράφισαν το δικό τους.

 

Τραγούδησαν το τραγούδι της ελιάς.  Άκουσαν το παραμύθι «Οι τρεις αδερφούλες» και πήραν ως δίδαγμα «η ισχύς εν τη ενώσει» (αναπαράσταση με οδοντογλυφίδες: οι 3 μαζί δεν σπάνε η 1 μονή της σπάει).

Με κουκλοθέατρο μεταφέρθηκαν στην Αρχαιά Ελλάδα  και είδαν τη διαμάχη Ποσειδώνα – Αθηνάς για το όνομα της Αθήνας και δραματοποίησαν εξ αποστάσεως,  με τη μέθοδο της παντομίμας, το μύθο. Με ένα κομμάτι τσαλακωμένης εφημερίδας ή αλουμινόχαρτο, απλό χαρτί και μαρκαδόρους έφτιαξαν το βράχο της ακρόπολης, και απεικόνισαν τον Παρθενώνα και δεξιά και αριστερά τους δυο θεούς με τα δώρα τους. Έγραψαν τη λέξη Αθήνα και τα ονόματα των θέων. Επίσης έφτιαξαν και την τρίαινα του Ποσειδώνα. Γνώρισαν τους αμφορείς και τα αγγεία που έβαζαν λάδι  στην Αρχαία Ελλάδα καθώς και παρατήρησαν αναπαραστάσεις του μύθου σε διάφορες μορφές τέχνης, (αγγειοπλαστική, χαλκογραφία, γλυπτική) και ιδιαίτερα στο αέτωμα του Παρθενώνα.

                 

Παράλληλα είδαν εικόνες από τα βιβλία «Οι αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία» της Μόϊρα Μοδέα και «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα « του Ρίτσαρτντ Γουόφ από αρχαίους αθλητές στεφανωμένους με κότινο. Έφτιαξαν και το δικό τους.

Μιλήσαμε για την κιβωτό του Νοε και το μήνυμα ελπίδας που μετέφερε το περιστέρι με το ράμφος του έχοντας ένα κλαδί ελιάς.

 

Τέλος προσεγγίστηκαν το γράμμα Ε, ε της ελιάς, βρήκαν σύνθετες λέξεις με αυτή (ελαιόψωμο, ελαιόλαδο, λαδόξυδο, λαδολέμονο κλπ). Άκουσαν το γλωσσοδέτη από το βιβλίο του Ευγένιου Τριβίζα  « Αλφαβητάρι με γλωσσοδέτες» και το ποίημα του Ε από το βιβλίο «Μια τρελή αλφαβήτα» της Ράνιας Μπαμπουρή.  Τα νήπια δούλεψαν τον αριθμό 5  και έκαναν επανάληψη με αντιστοιχήσεις.

Η εβδομάδα έκλεισε γευστικά με ψωμί, λάδι, ζάχαρη, και ρίγανη. Μμμμμμμ….. μούρλια!!!!!

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ-ΖΩΓΡΑΦΟΙ-ΕΛΙΑ

16/11-20/11

Μια εντελώς νέα εβδομάδα ξεκίνησε για όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας. Το σχολείο στο σπίτι. Μάθημα με τηλεκπαίδευση. Νέα δεδομένα νέα πρόκληση. Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί προσαρμόστηκαν όσο μπορούσαν στη νέα πραγματικότητα.

Έτσι τα παιδιά αυτή την εβδομάδα γιόρτασαν την επέτειο του πολυτεχνείου με την ανάγνωση της «Ντενεκεδούπολης» της Ευγενίας Φακίνου και «Η κυρά Δημοκρατία» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου. Αποτύπωσαν στο χαρτί τι τους άρεσε από τα παραμύθια. Τα παιδιά του πρωινού 1 τμήματος απόλαυσαν και το κουκλοθέατρο «Το κανόνι της Ειρήνης» και είπαν το καθένα τι θα πέταγε το δικό του κανόνι ώστε να ομορφύνει τον κόσμο. Ζωγράφισαν τις ιδέες τους. Δούλεψαν τον αριθμό 4 και γνώρισαν την τεχνοτροπία δυο σημαντικών ζωγράφων του Μοντριάν και του Καντίνσκι. Σύγκριναν δυο διάσημους πίνακες τους «σύνθεση με γραμμές», «τετράγωνα με ομόκεντρους κύκλους» και εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές ως προς τα σχήματα και τα χρώματα που χρησιμοποιούν. Στη συνέχεια τα νήπια κλήθηκαν να διακοσμήσουν ένα σπίτι με τη τεχνική του Μοντριάν και να φτιάξουν το καβούκι ενός σαλιγκαριού με την τεχνική του Καντίνσκι. Τέλος άκουσαν το παραμύθι  « Η παλέτα των συναισθημάτων» της Έρας Μουλάκη γνώρισαν και έπαιξαν με το γράμμα Ζ,ζ του ζωγράφου.

   

 

 

Τα παιδιά του πρωινού 2 τμήματος και ολοήμερου συζητήσαν και ανέλυσαν τα δικαιώματα των παιδιών με αφορμή την  παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού στις 20/11 .Μετά ζωγράφισαν μόνα τους την εξής εικόνα:

Στη συνέχεια σειρά είχε το θέμα της ΕΛΙΑΣ. Είδαν εικόνες με ελαιώνες, λιομάζωμα. Αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά του δέντρου (αιωνόβιο, αειθαλές), στην παραγωγή και τη χρήση της ελιάς (λάδι, που χρησιμοποιείται (βάφτιση, φως, σαπούνι, καλλυντικά, τι χρώμα έχει, πως παράγεται ελαιοτριβείο. Γιατί ονομάζεται ευλογημένο δέντρο. Ζωγράφισαν το ποίημα του Παλαμά με το Χριστό στη σκιά της ελιάς, Άκουσαν σχετικά αινίγματα, και έμαθαν και το νικητήριο στεφάνι των ολυμπιακών αγώνων «κότινος». Στη χειροτεχνία τους  ζωγράφισαν ελιές, τις έκοψαν, έφτιαξαν κλαδί ελιάς και τις κόλλησαν.

   

Είδαν τον πίνακα του Θεόφιλου «Το λιομάζωμα» και τον σχολίασαν: τι κάνουν οι άνθρωποι, πού είναι, τι φοράνε, που βάζουν τις ελιές (κοφίνια) πόσοι είναι άντρες , γυναίκες, έχει θάλασσα κοντά; Στη συνέχεια τον αποτύπωσαν στο χαρτί, με ζωγραφική. Διάβασαν το παραμύθι της ελιάς και εντόπισαν τη λέξη ελιά μέσα στο παραμύθι , το συζητήσαν και το ζωγράφισαν. Έγραψαν τη λέξη ΕΛΙΑ πάνω στη ζωγραφιά. Είπαν τη λέξη ελιά χαρούμενα, λυπημένα, σιγά, δυνατά κτλ. Τέλος άκουσαν το τραγούδι της ελιάς.

 

 

ΣΠΟΡΑ- Ο ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

9/11/2020-13/11/2020

Την καινούρια εβδομάδα τα νήπια του πρωινού 1 τμήματος ασχολήθηκαν με το θέμα της σποράς μιας και που ο Νοέμβριος προσφέρεται γι’ αυτή λόγω των καιρικών συνθήκων. Δανειστήκαμε από το πρωινό 2 το υλικό που έχει ήδη έχει αναρτηθεί το επεξεργαστήκαμε και το εμπλουτίσαμε με χειροτεχνίες όπως αυτή του σιταριού και της σποράς (ιδέα από το διαδίκτυο).  Τοποθετήσαμε σε λογική σειρά πως αναπτύσσεται το σιτάρι γράφοντας και τους αριθμούς από το 1-4. Παράλληλα αναπαραστήσαμε τους σχετικούς πίνακες «Το Μέγα Αρτοποιείον» και «Το εισόδημα στο Μόλυβο» του ζωγράφου Θεόφιλου» εφαρμόζοντας την τεχνική της παγωμένης εικόνας . Τέλος φυτέψαμε φάκες, φασόλια, σιτάρι , παρατηρήσαμε την ανάπτυξη τους, γνωρίσαμε το γράμμα Σ,σ του σπόρου και τον αριθμό 3.

        

 

Στο πρωινό 2 τμήμα τα παιδιά αφιέρωσαν τις πρώτες μέρες της εβδομάδας στον μήνα Νοέμβριο. Διάβασαν την ιστορία του από το βιβλίο της Λότης Πέτροβοτσις Ανδριτσοπούλου «Τα παιδιά του φθινοπώρου» , γνωρίσαν τις λαϊκές ονομασίες του μήνα και τις ζωγράφισαν. Στο διαδίκτυο άκουσαν το μελοποιημένο ποίημα για τον Νοέμβρη της Ρένας Καρθαίου και το ζωγράφισαν. Γνώρισαν το γράμμα Ν του Νοέμβρη και τον αριθμό 4. Τέλος έπαιξαν μαθηματικά παιχνίδια με τα ονόματα των 3 μηνών του φθινοπώρου όπως ποιος μήνας έχει πιο πολλά γράμματα, πόσα περισσότερα, ποιοι έχουν ίσο αριθμό;

                                                                                 

Στα μέσα της εβδομάδας ξεκινήσαμε και την αναφορά μας στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Έγινε αναφορά στα γεγονότα και τα νήπια μέσα από φωτογραφικό υλικό τόσο από εφημερίδες όσο και από το διαδίκτυο και ηχητικά ντοκουμέντα μεταφέρθηκαν στην 17η Νοέμβριου 1973. Διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους και τις απορίες τους σχετικά με τη δημοκρατία και τη δικτατορία. Τα νήπια έφτιαξαν ανάλογες χειροτεχνίες και άκουσαν σχετικά τραγούδια. Τέλος διαβάσαμε και το βιβλίο της «Η σοφή ελιά» της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλούση αφιερωμενο στη δημοκρατία.

 

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ-ΣΠΟΡΑ-Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

2/11/2020-6/11/2020

Τη καινούργια εβδομάδα ασχοληθήκαμε με δυο διαφορετικές θεματικές ενότητες . Το πρωινό 1 τμήμα προσέγγισε τον κύκλο του νερού και το πρωινό 2 τη σπορά.

Τα παιδιά του πρώτου τμήματος κατανοήσαν τη διαδικασία του κύκλου του νερού και έδωσαν βάσει αυτού απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα  φυσικής επιστήμης όπως: πώς γίνονται τα σύννεφα, γιατί βρέχει; Έγινε ανάγνωση του παραμυθιού » Η Ιστορία του νερού» της Αναστασίας Περιστεράκη εκδ. Σύγχρονη εποχή και στη συνέχεια τα παιδιά το δραματοποίησαν μέσω του θεατρικού παιχνιδιού παίρνοντας ο καθένας ξεχωριστό ρόλο.  Έφτιαξαν χειροτεχνία τον κύκλο του νερού και με το πείραμα της τήξης και της πήξης έμαθαν της τρεις μορφές του νερού στερεό (παγάκια), υγρό (ποτήρι νερό), αέριο (υδρατμός).

    

Με την ευκαιρία του νερού έγραψαν το γράμμα Ν,ν του νερού και δημιουργήσαν εικονόλεξο το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Από πού είσαι ποταμάκι».

Είδαν animation τον κύκλο του νερού και έγινε αναφορά από τη μυθολογία στο θεό Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας. Επίσης γνώρισαν και τον αριθμό 2 τόσο σε ποσότητα όσο και σε συμβολική απεικόνιση.

Τα παιδιά του πρωινού 2 διέκριναν τα είδη των σπόρων, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές, συνέθεσαν την ιστορία της σποράς και ανέφεραν τι χρειάζεται ένα φυτό για να μεγαλώσει. Φυτέψαν φακές και παρατηρούν καθημερινά την ανάπτυξή τους. Αναφέρθηκαν στη διαδικασία του ψωμιού και με αφορμή αυτό έμαθαν και το γράμμα Ψ, ψ του ψωμιού καθώς και τον αριθμό 3 ποσότητα και συμβολική αναπαράσταση.  Έφτιαξαν και χειροτεχνία όμορφα καλαμπόκια. Διάβασαν το ποίημα για το ψωμί και βρήκαν σύνθετες λέξης με αυτό. Έγινε αναφορά στην μυθολογία και τη θεά Δήμητρα. Επεξεργάστηκαν τους πίνακες ζωγραφικής » Μεσημεριανή ανάπαυση» και τα «Σταχοχώραφα» του Van Gogh , «Τα ψωμιά» του Γύζη και «Το μέγα αρτοποιείον» του Θεοφίλου. Έγινε ακρόαση του βιβλίου «Φυτρώνει φυτρώνει ο σπόρος του Σαμ Γκόντουιν και επεξεργάστηκαν τη λογική σειρά ανάπτυξης του φυτού. Σειρά είχε το γράμμα Η του ήλιου απαραίτητος για την ανάπτυξη του φυτού. Τέλος έμαθαν παροιμίες για τη σπορά.

                                 

Τέλος και τα δυο τμήματα στο τέλος της εβδομάδας αναφέρθηκαν στην μεγάλη γιορτή των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, μίλησαν για το που συναντούν εικόνες και γενικά κατέθεσαν εμπειρίες από τη θρησκευτική τους ζωή.  Παράλληλα έγινε εκτενέστερη αναφορά και στη γιορτή – αφιέρωμα στην πολεμική αεροπορία. Τα νήπια είδαν στο διαδίκτυο τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας να κάνουν διάφορες φιγούρες στον αέρα, γνώρισαν τα μέρη ενός αεροπλάνου και το πλήρωμά του. Διαβάσαμε το μύθο του Δαίδαλου και του ‘Ικαρου και τον είδαν και σε ταινία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τέλος έφτιαξαν χειροτεχνίες με σχετικό θέμα.

   

Μέσα στην εβδομάδα έγινε και η πρώτη άσκηση σεισμού. Τα παιδιά έθεσαν τις απορίες τους σχετικά με το σεισμό απαντήθηκαν όλες τους οι ερωτήσεις, κατανόησαν το φαινόμενο τους σεισμού, δοθήκαν οι κατάλληλες οδηγίες και έγινε σύνθημά τους το μότο « Στο σεισμό δεν φοβόμαστε. Προστατευόμαστε»

ΙΟΥΝΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ

https://www.thinglink.com/scene/1326603429472108545

 

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

                                       Λήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείου

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ (10/5/2020)Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου