Το χειμώνα βλέπουμε ”φαλακρά” δέντρα και φυτά, που έχουν ρίξει τα φύλλα τους.
Συχνά, προτού τα δέντρα και τα φυτά ρίξουν τα φύλλα τους, αυτά αρχίζουν να κιτρινίζουν-καφετίζουν και έτσι σταδιακά αποχωρίζονται τον οικοδεσπότη τους.Τα δέντρα και τα φυτά ρίχνουν τα φύλλα τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια το χειμώνα και για να προστατευτούν από ακραία καιρικά φαινόμενα.Το χειμώνα, λόγω των παγωμένων και ξηρών ανέμων, αν ένα δέντρο κρατήσει τα φύλλα του, λόγω απουσίας φωτός, τα φύλλα αυτά θα συμβάλλουν ώστε το δέντρο να ξεραθεί και να ”πεθάνει” γρήγορα.Αυτό θα συμβεί λόγω έλλειψης υγρασίας.
Αν τα φύλλα τα χτυπάει ο ξηρός άνεμος, χωρίς την ύπαρξη φωτός, τότε το δέντρο χάνει πολύ γρήγορα την υγρασία του μέσω της μεγάλης επιφάνειας που είναι εκτεθειμένη στον άνεμο, λόγω των φύλλων.Ρίχνοντας όμως τα φύλλα, έτσι απλά, μικραίνει η συνολική επιφάνεια του δέντρου που μένει εκτεθειμένη στον αέρα και το δέντρο μπορεί να κρατήσει την υγρασία του μέσα στα κλαδιά και στον κορμό. Ρίχνουν λοιπόν τα φύλλα, κερδίζοντας ενέργεια με την οποία θα έπρεπε να τα θρέψουν .
Επίσης γλιτώνουν μεγάλες απώλειες υγρασίας, άρα μπορούν να αντέξουν όλο το χειμώνα με ελάχιστα ποσά ενέργειας.
Τα δέντρα αυτά όπως προαναφέραμε, ονομάζονται φυλλοβόλα.
Έτσι, σε γενικές γραμμές, τα δέντρα το χειμώνα απλά συντηρούνται -μένουν ζωντανά, ενώ το καλοκαίρι αναπτύσσονται! (http://coolweb.gr/dentra-fita-rixoun-filla-fthinoporo/)
Βίντεο με εικόνες φυλλοβόλων δέντρων από το διαδίκτυο:
Χρησιμοποιήσαμε το εικονογραφημένο υλικό της συναδέλφου Τάνιας Μάνεση για τις περιπέτειες των φύλλων ενός φυλλοβόλου δέντρου που με πολύ όμορφο και συνοπτικό τρόπο μας δείχνει τις μεταβολές.(η πηγή εδώ)
Οι περιπέτειες ενός πράσινου φύλλου
Τα παιδιά αποτύπωσαν τη σειρά των μεταβολών των χρωμάτων από το πράσινο στο καφέ γράφοντας και τη λέξη φύλλο .
Το φύλλο εργασίας:
Η τάξη στολίστηκε με τα φυλλοβόλα δέντρα των παιδιών χρησιμοποιώντας νερομπογιές και κηρομπογιές. Όποιος ήθελε έδωσε και τον τίτλο ” Φυλλοβόλο δέντρο” στην εργασία του.
Οι εργασίες ολοκληρωμένες:
πολύ ωραία και πολύχρωμη δραστηριότητα! 🙂
Ευχαριστούμε!!!