Εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9/1/2017 και με απόφαση του δημάρχου Γλυφάδας τα σχολεία της περιοχής μας παρέμειναν κλειστά εχθές Τρίτη 10/1/2017, τα παιδιά είχαν να περιγράψουν πολλά για το χιόνι και την παγωνιά.Είδαμε από το διαδίκτυο διάφορες εικόνες για το χειμωνιάτικο καιρό, μερικές βρίσκονται και στην ανάρτησή μας, εικόνες για τα χειμωνιάτικα ρούχα, τη πτώση της θερμοκρασίας και εικόνες για τα μέσα θέρμανσης. Μιλήσαμε για τη χειμερία νάρκη και για τα φυλλοβόλα δέντρα.Μερικά ζώα το χειμώνα, όπως τα φίδια, οι καφέ αρκούδες, οι σκαντζόχοιροι, οι σκίουροι, οι χελώνες, τα σαλιγκάρια κ.α. ρίχνουν τους καρδιακούς τους παλμούς και πέφτουν σε βαθύ ύπνο που κανένας θόρυβος δεν είναι αρκετός για να τα ξυπνήσει.Η αιτία είναι η δυσκολία στην αναζήτηση τροφής και κατ’ επέκταση, η έλλειψη της. Άρα λοιπόν τα ζώα που είναι να πέσουν σε χειμερία νάρκη, πρέπει να προετοιμαστούν καλά.Η προετοιμασία που κάνει κάθε ζώο πριν πέσει σε χειμερία νάρκη, είναι να αρχίσει να τρώει λαίμαργα κατά τη διάρκεια όλης της μέρας, κατά τις θερινές περιόδους!
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσει αρκετό λίπος το σώμα του, το οποίο ουσιαστικά θα κάψει κατά την διάρκεια της «χειμερίας νάρκης» του. Έτσι λοιπόν το ζώο, μόλις ξυπνήσει θα είναι δυνατό, όπως ήταν και το φθινόπωρο που ετοιμαζόταν για την «χειμερία νάρκη» του!Για να «πέσουν» τα ζώα σε χειμερία νάρκη πρέπει πρώτα να προετοιμαστούν, δηλαδή όπως αναφέραμε πιο πάνω, να τραφούν καλά, αλλά και να ετοιμάσουν τις φωλιές τους.
Πρέπει να κρυφτούν καλά γιατί κατά εκείνη την περίοδο, είναι ευάλωτοι στους θηρευτές τους. Μερικές φορές βέβαια, συγκεντρώνουν τροφή ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμούνται, ξυπνάνε για λίγο, τρώνε και ξανακοιμούνται !
Με λίγα λόγια τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη γιατί πολύ απλά, την χειμερινή περίοδο, δεν μπορούν να επιβιώσουν!
Όταν ένα ζώο πέφτει σε χειμερία νάρκη, η θερμοκρασία του σώματός του πέφτει, οπότε πρέπει να είναι προστατευμένο καλά με λίπος και με μια ζεστή φωλιά!Επίσης η αναπνοή του ζώου, όπως και οι χτύποι της καρδιάς, επιβραδύνονται τόσο πολύ που νομίζεις πως είναι νεκρό!
Το χειμώνα βλέπουμε ”φαλακρά” δέντρα και φυτά, που έχουν ρίξει τα φύλλα τους.
Συχνά, προτού τα δέντρα και τα φυτά ρίξουν τα φύλλα τους, αυτά αρχίζουν να κιτρινίζουν-καφετίζουν και έτσι σταδιακά αποχωρίζονται τον οικοδεσπότη τους.Τα δέντρα και τα φυτά ρίχνουν τα φύλλα τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια το χειμώνα και για να προστατευτούν από ακραία καιρικά φαινόμενα.Το χειμώνα, λόγω των παγωμένων και ξηρών ανέμων, αν ένα δέντρο κρατήσει τα φύλλα του, λόγω απουσίας φωτός, τα φύλλα αυτά θα συμβάλλουν ώστε το δέντρο να ξεραθεί και να ”πεθάνει” γρήγορα.Αυτό θα συμβεί λόγω έλλειψης υγρασίας.
Αν τα φύλλα τα χτυπάει ο ξηρός άνεμος, χωρίς την ύπαρξη φωτός, τότε το δέντρο χάνει πολύ γρήγορα την υγρασία του μέσω της μεγάλης επιφάνειας που είναι εκτεθειμένη στον άνεμο, λόγω των φύλλων.Ρίχνοντας όμως τα φύλλα, έτσι απλά, μικραίνει η συνολική επιφάνεια του δέντρου που μένει εκτεθειμένη στον αέρα και το δέντρο μπορεί να κρατήσει την υγρασία του μέσα στα κλαδιά και στον κορμό. Ρίχνουν λοιπόν τα φύλλα, κερδίζοντας ενέργεια με την οποία θα έπρεπε να τα θρέψουν .
Επίσης γλιτώνουν μεγάλες απώλειες υγρασίας, άρα μπορούν να αντέξουν όλο το χειμώνα με ελάχιστα ποσά ενέργειας.
Τα δέντρα αυτά όπως προαναφέραμε, ονομάζονται φυλλοβόλα.
Έτσι, σε γενικές γραμμές, τα δέντρα το χειμώνα απλά συντηρούνται -μένουν ζωντανά, ενώ το καλοκαίρι αναπτύσσονται!
(http://coolweb.gr/post.php?url=zoa-peftoun-xeimeria-narki)-(http://coolweb.gr/dentra-fita-rixoun-filla-fthinoporo/)
xeimwnas-xeimwniatika-topia- (ΧΕΙΜΩΝΑΣ-ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ)
Τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας με εικόνες του χειμώνα, λέξεις και το γράμμα Χ.χ όπως χειμώνας.
Στο πρώτο φύλλο ,εμείς οι εκπαιδευτικοί ,γράφαμε τις λέξεις που περιέχονταν στον πίνακα και τα παιδιά προσπαθούσαν να τις βρουν στο φύλλο εργασίας τους και να τις αντιστοιχίσουν με τις εικόνες.
Το φύλλο εργασίας:
Στο δεύτερο φύλλο τα παιδιά ζωγράφισαν εικόνες του χειμώνα και έγραψαν τι δήλωνε η κάθε μια. Είχαν βοήθεια τον κατάλογο των χειμωνιάτικων λέξεων που είχαν πει στον πίνακα.
Το φύλλο εργασίας:
Πρόσφατα σχόλια