Με τα παιδιά κάναμε μια εισαγωγή στα γεγονότα της εποχής εκείνης , εστιάσαμε την προσοχή μας στα αγαθά της ομόνοιας, της ειρήνης , της αδελφοσύνης, της φιλίας, της ελευθερίας , του σεβασμού στον συνάνθρωπο.
Είδαμε φωτογραφικό υλικό καθώς και υλικό από το διαδίκτυο μέσα από το οποίο εξιστορίσαμε τα γεγονότα. Τα παιδιά το επεξεργάστηκαν, το παρατήρησαν , το αναδιηγήθηκαν και στάθηκαν στο σύνθημα που έμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”. Εξηγήσαμε τι σήμαιναν οι λέξεις για τους φοιτητές : Ψωμί=Να έχουν όλοι εργασία, Παιδεία=Να έχουν όλοι άμεση πρόσβαση στη γνώση , να λαμβάνουν και να διαβάζουν ότι επιλέγουν χωρίς φόβο και ν’ αποκτήσουν δημιουργική,κριτική σκέψη, Ελευθερία= Να έχουν όλοι την ευκαιρία των επιλογών, να κάνουν χωρίς περιορισμούς και καταπίεση τη ζωή που θέλουν, ακούγοντας τα τραγούδια που τους αρέσουν, καταθέτοντας χωρίς τρομοκρατία τα πιστεύω τους , να συζητούν έχοντας το δικαίωμα του διαφωνείν και να ζουν με ομόνοια και σεβασμό.
Διαβάσαμε το παραμύθι ” Η κυρά Δημοκρατία” από τις εκδόσεις Κέδρος και είδαμε βίντεο από το Youtube που προσεγγίζει με πάρα πολύ όμορφο τρόπο τις αρετές της δημοκρατίας σε αντιπαράθεση με τις αρνητικές συνέπειες της δικτατορίας.
Ακούσαμε τα τραγούδια που σηματοδότησαν με το περιεχόμενό τους ολόκληρες γενιές και μας προτρέπουν να οραματιζόμαστε τη δικαιοσύνη, τη συμπόνοια, την ειρήνη, την ελευθερία,τη δημοκρατία, τον πολιτισμό. (Ένα το χελιδόνι, Ο δρόμος, Όταν σφίγγουν το χέρι, Το γελαστό παιδί, Καλημέρα ήλιε καλημέρα, Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας).
Μάθαμε το καταπληκτικό τραγούδι του Γιάννη Πετρόπουλου ” Το παλιό κανόνι”, ωδή στην ελευθερία, τη ζωή, την ομόνοια.
Τα παιδιά στο άκουσμα των τραγουδιών πήραν το ρόλο των φοιτητών του Πολυτεχνείου και έκαναν διαδήλωση.
Τέλος τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας ελεύθερης εικαστικής δημιουργίας που αντιπαρέβαλλαν εικόνες που ανταποκρίνονται στο κλίμα της δημοκρατίας με εικόνες στο κλίμα της δικτατορίας.
Μετά το τέλος της δραστηριότητας τα παιδιά παρουσίασαν τη δουλειά τους , δίνοντας μας πληροφορίες γι’αυτήν.
Το φύλλο εργασίας:
Πρόσφατα σχόλια