Το πρωί την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων συνδεθήκαμε με τη σελίδα του blog του νηπιαγωγείου μας και μεταβήκαμε στο παιχνίδι της Αγγειοπλαστικής( Δεξιά της σελίδας, στους συνδέσμους ,επιλογή πάνω στη λέξη Αγγειοπλαστική). Όλα τα παιδιά έγιναν αγγειοπλάστες και δημιούργησαν τα δικά τους μελανόμορφα αγγεία!!!!!
Μιλήσαμε με τα παιδιά τι σημαίνει η ημερομηνία 28η Οκτωβρίου 1940 για μας τους Έλληνες. Εξιστορήσαμε τα γεγονότα, συζητήσαμε ποιοι εμπλέκονταν στον πόλεμο( Ιταλοί,Γερμανοί,Έλληνες),τι ήθελαν να πάρουν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί(την Ελλάδα μας), πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου( βομβαρδισμοί, άντρες στο μέτωπο, πείνα, φτώχεια,καταστροφές, θάνατοι, τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί λόγω κρυοπαγημάτων κ.α.). Επεξεργαστήκαμε φωτογραφικό υλικό της εποχής, είδαμε ντοκουμέντα σε μορφή βίντεο στο διαδίκτυο , ακούσαμε τραγούδια της 28ης Οκτωβρίου 1940( Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του, Γυναίκες Ηπειρώτισσες).
Μάθαμε για τα χρώματα των στολών των τριών ενόπλων σωμάτων( ξηρά, ναυτικό και αεροπορία) μέσω φωτογραφικού υλικού.
Μιλήσαμε για τα εθνόσημα στα δίκοχα και στα καπέλα που φορούν όσοι υπηρετούν στα ένοπλα σώματα για να δηλώσουν την καταγωγή τους. Το ελληνικό εθνόσημο περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής σημαίας και αποτελείται από τα τέσσερα μπλε τετράγωνα με τον άσπρο σταυρό στη μέση.
Παρατηρήσαμε από κοντά τα καπέλα του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού.Βρήκαμε και τα εθνόσημα πού υπάρχουν πάνω σ’ αυτά. Τα φορέσαμε και για λίγο γίναμε γενναίοι υπερασπιστές της πατρίδας μας και της ειρήνης!!!!!!
Μάθαμε για το εθνικό μας σύμβολο ,την ελληνική σημαία. Ποια χρώματα περιέχει, πώς βρίσκονται οριοθετημένα( μπλε-άσπρο, μπλε-άσπρο),πόσες γραμμές περιέχει, ποια σχήματα έχει( σταυρός και τέσσερα μπλε τετράγωνα). Η ελληνική σημαία είναι η μόνη που διαβάζεται. Οι εννιά γραμμές της συμβολίζουν τις εννιά συλλαβές του όρκου των Ελλήνων (ε-λευ-θε-ρί-α ή θά-να- τος).
Είπαμε για το Όχι του Έλληνα πρωθυπουργού Ι.Μεταξά προς τους κατακτητές. Μάθαμε να το γράφουμε με τα δάκτυλα του χεριού μας, να το γράφουμε σε φύλλο εργασίας και να το διαβάζουμε. Μιλήσαμε επίσης για τη γενναία κραυγή ΑΕΡΑ των Ελλήνων στρατιωτών που ακουγόταν σε όλο το μέτωπο. Είδαμε τους εκλεκτούς πίνακες του Α. Αλεξανδράκη που το αποτυπώνουν αλλά και παρουσιάζουν αυτούσιες σκηνές από το μέτωπο.
Πρόσφατα σχόλια