Εργαστήρια Δεξιοτήτων
Θεματικός Κύκλος: Δημιουργώ- καινοτομώ, Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία
Υποθεματική: Steam, εκπαιδευτική ρομποτική
Τίτλος: «Steam και η Γη γυρίζει»
1ο Εργαστήριο: Γνωριζόμαστε από κάπου; Το παιχνίδι με τις ερωτήσεις;
Στο 1ο εργαστήριο πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες πρόκλησης ενδιαφέροντος για το θέμα, διερεύνηση των πρότερων γνώσεων των μαθητών σχετικά με το διάστημα, συζήτηση γύρω από ττι θα θέλαμε να μάθουμε για τους πλανήτες και το διάστημα.
Αρχικά δημιουργήσαμε μια γωνιά με το υλικό που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι ( βιβλία, παιχνίδια, προτζέκτορα, μικρό πλανητάριο, αφίσες, παζλ)
Εισαγωγή στο θέμα έγινε μέσα από ένα παιχνίδι γνωριμίας με τους πλανήτες. Δημιουργήσαμε ζευγάρια με κάρτες όπου απεικονίζονται οι πλανήτες, τις σκορπίσαμε σε όλη την τάξη, καλέσαμε τα παιδιά να τις βρουν και να γίνουν ζευγαράκια βάση του πλανήτη που απεικονιζόταν στην κάρτα που βρήκαν.
Διερεύνηση των πρότερων γνώσεων των παιδιών μέσω συζήτησης και καταγραφή αυτών σε ένα ιστόγραμμα.
Αποτύπωση των αρχικών ιδεών καθώς και τι θα ήθελαν να μάθουν για τους πλανήτες, σε ένα ατομικό φύλλο εργασίας.
Παρακολουθήσαμε βίντεο και παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια
2o Εργαστήριο: Ας δούμε τους πλανήτες από κοντά…Υπάρχει ζωή εκεί έξω;
Είδαμε τους πλανήτες από κοντά μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή της Νasa
και μέσω εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας και βιβλίων 3D. Διαπιστώσαμε το μέγεθος του πλανήτη μας σε σχέση με το σύστημα στο οποίο ανήκουμε!
Γνωρίσαμε το ηλιακό μας σύστημα μέσα από εικόνες, βίντεο, θέσαμε ερωτήματα προκειμένου να προάγουμε τη γνωστική δραστηριότητα και να εξασκήσουμε την προσοχή και την παρατηρητικότητά των παιδιών όπως: Πόσοι είναι οι πλανήτες; Τι σχήμα έχουν; Τι χρώμα έχουν; Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν; Βλέπετε ή παρατηρείτε κάτι ιδιαίτερο σε κάποιους πλανήτες που να τους διαφοροποιεί; Πως κινούνται; Που βρίσκεται ο Ήλιος; Που είναι ο δικός μας πλανήτης, η ΓΗ; Ποιος είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στο δικό μας; Ποιος είναι ο πιο μακρινός πλανήτης από τον δικό μας; Υπάρχει ζωή στους άλλους Πλανήτες;
Χωριστήκαμε σε ζευγάρια και φτιάξαμε τους πλανήτες με εφημερίδες και συνθέσαμε το ηλιακό σύστημα για να στολίζει την τάξη μας.
Παίξαμε με το ηλεκτρονικό πλανητάριο όπου τοποθετήσαμε τους πλανήτες με βάση την τροχιά στην οποία κινούνται σε ένα μοντέλο πλανητάριο.
Παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια αναγνωρίζοντας τα αρχικά γράμματα των πλανητών και συνθέτοντας τα ονόματα τους.
Πήραμε στο σπίτι το ηλιακό σύστημα όμως το δημιουργήσαμε στην τάξη
Τέλος αναπαραστήσαμε την κυκλική τροχιά των πλανητών με βιωματικό τρόπο.
3ο Εργαστήριο: Ο Ήλιος μας πηγή ζωής…..
Είδαμε βίντεο προσομοίωσης για τον ήλιο, ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά μέσα από ερωτήματα διερεύνησης. Τι βλέπετε εδώ; Πώς κινείται ο Ήλιος; Πώς είναι η επιφάνεια του Ήλιου; Με τι μοιάζει ο Ήλιος;
https://www.solarsystemscope.com/
Μιλήσαμε για τα οφέλη και τις συνέπειες του και κάναμε ένα φύλλο εργασίας.
Διαβάσαμε το Μύθο του Φαέθωνα, τον ζωγραφίσαμε και κάναμε γλωσσικές ασκήσεις.
Κάναμε ένα πείραμα για να κατανοήσουν βιωματικά τα παιδιά την έννοια της θερμότητας ως προς την απόσταση από τον ήλιο. Κρατήσαν τους πλανήτες τους σε διάφορες αποστάσεις από ένα κερί για να βρουν την ιδανική θέση. Ο πλανήτης τους έπρεπε να ζεσταίνεται γλυκά και ευχάριστα και τα παιδιά πειραματίστηκαν αισθητηριακά με την ιδιότητα της θερμότητας για να καταλήξουν στην κατάλληλη θέση.
4ο Εργαστήριο: Ήλιε, Γη, Σελήνη…Μέρα ή νύχτα;
Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν τις 2 ταυτόχρονες κινήσεις της γης, την περιστροφή της γύρω από τον εαυτό της και την περιφορά της γύρω από τον ήλιο. Να κατανοήσουν μέσω του πειραματισμού το φαινόμενο της εναλλαγής μέρα και νύχτας. Πειραματιστήκαμε με την υδρόγειο σφαίρα και ένα φακό που λειτούργησε σαν το φως του ήλιου πάνω στη γη.
Αναπαραστήσαμε και βιωματικά το φαινόμενο.
Μετά το πείραμα συζητήσαμε για τη μέρα και τη νύχτα. Πως περνάει η μέρα μου και πως η νύχτα μου; Τι κάνουμε τη μέρα και τι τη νύχτα;
Και μια κατασκευή με χάρτινο πιάτο
5ο Εργαστήριο: Όμορφες κόρες του Ήλιου
Ποιες είναι οι εποχές του Χρόνου; Παρακολούθηση σύντομου βίντεο προβολής πλανητάριου που δείχνει την κίνηση της Γης γύρω από τον ήλιο και τις εποχές
Μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής, κάναμε μια ομαδική εργασία με το δέντρο των εποχών, τα παιδιά ζωγράφισαν την αγαπημένη τους εποχή.
6ο Εργαστήριο: Ταξίδι στη Σελήνη
Πόση απόσταση έχει η Γη από τη Σελήνη; Είναι τόσο κοντά; Πήραμε πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Nasa.
Οι φάσεις της Σελήνης, είδαμε βίντεο προσομοίωσης και συζητήσαμε με τα παιδιά για τις σεληνιακές φάσεις.
Διαβάσαμε το παραμύθι «Ο Φεγγαροσκεπαστής» και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από το παραμύθι. Φτιάξαμε και μια ομαδική εργασία αποτυπώνοντας την ανθρώπινη σκάλα που οδήγησε τον Φεγγαροσκεπαστή στη Σελήνη.
Γνωρίσαμε επίσης και τον Μικρό Πρίγκιπα, τον τοποθετήσαμε στη Σελήνη, φτιάξαμε και μισοφέγγαρα με ανακυκλώσιμα υλικά
7ο Εργαστήριο: Τι γνωρίζαμε, τι μάθαμε;
Κλείσιμο του προγράμματος με συζήτηση γύρω από το τι μάθαμε για το διάστημα, τι μας άρεσε από όλα αυτά που κάναμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια εμπέδωσης
Μετά από τις γνώσεις που πήραμε είμαστε έτοιμοι να εξερευνήσουμε το διάστημα και γιατί όχι να ανακαλύψουμε και άλλους πλανήτες. Πλάσαμε με την φαντασία μας τον δικό μας φανταστικό πλανήτη και τον ζωγραφίσαμε.
Κατασκευή διαστημόπλοιου και στολή αστροναύτη, με ανακυκλώσιμα υλικά, και είμαστε έτοιμοι για εκτόξευση στο διάστημα.
Eπιπλέον δημιουργίες
Ιπτάμενοι δίσκοι:
Διαστοιμόπλοια:
Ηλιακό σύστημα: