Διαβάζουμε την περιπέτεια του Τίτο, ενός κλόουν που έχασε την στρογγυλή κόκκινη μύτη του…Κλόουν χωρίς στρογγυλή μύτη δεν νοείται γι’ αυτό και όταν ο Τίτο την έχασε, στεναχωρήθηκε πολύ. Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε;
Μέσω του συγκεκριμένου παραμυθιού γίνεται μια επανάληψη στα σχήματα, διάκριση και αντιστοίχιση αυτών. Τα παιδιά κλήθηκαν να κατηγοριοποιήσουν εικόνες αντικειμένων -σχημάτων ανάλογα με το σήμα της μύτης του κλόουν.
Προσπαθήσαμε τον Τίτο να βρει τη στρογγυλή του μύτη με το ρομποτάκι μας.
Την Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε αποκριάτικο πάρτυ, οι μαθητές μας φόρεσαν τις στολές τους και οι τάξεις μας γέμισαν χορό, χαμόγελα και πολύ παιχνίδι.
Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, έφερε μια ανιματέρ που απασχόλησε τα παιδιά με παιχνίδια και χορό. Φρόντισε όμως και για τις κοιλίτσες μας, αφού μας πρόσφερε πίτσα, κοτομπουκιές, πατατάκια και χυμούς.
Όλοι μικροί και μεγάλοι το ευχαριστηθήκαμε…και του χρόνου με υγεία.
Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου είχαμε την χαρά να παρευρεθούμε στην παράσταση θεάτρου σκιών με τίτλο ” Ο Καραγκίοζης και το θηρίο της δεξαμενής”. Την παράσταση διοργάνωσε το 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών και ήταν προσκεκλημένοι σε αυτοί μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πέλλας.
Οι μαθητές μας το χάρηκαν πολύ, διασκέδασαν και απέκτησαν καινούργιες εμπειρίες μιας και οι περισσότεροι πρώτη φορά έβλεπαν παράσταση Καραγκιόζη.
Και μιας και αυτές οι μέρες είναι αφιερωμένες στο διάστημα και τη ζωή των αστροναυτών εκεί, θέλαμε να μάθουμε, να παίξουμε με το γράμμα Α. Αρχικά σκεφτήκαμε λεξούλες που αρχίζουν από το γράμμα Α και τις καταγράψαμε. Περάσαμε στην εξάσκηση γραφής του γράμματος, τόσο με το συμβατικό τρόπο στον πίνακα της τάξης όσο και μέσα απο την αποτύπωση του γράμματος με διάφορα αντικείμενα που δόθηκαν στα παιδιά. Χωρισμένα σε 4 ομάδες δημιουργήσαν το γράμμα.
Κάναμε και μια χειροτεχνία με το γράμμα, μεταμορφώνοντάς το σε αστροναύτη με την φατσούλα μας
Παρακολουθήσαμε το βίντεο ” Ενα γράμμα μια ιστορία- Η αχτένιστη αγελάδα”
Παίξαμε παιχνίδια-κουιζ στον υπολογιστή για εξάσκηση στη φωνολογική ενημερότητα
Το σχολείο μας για ακόμη μια χρονιά συμμετείχε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA για τις Ομάδες της Παιδικής HELMEPA. Το θέμα του διαγωνισμού της σχολικής χρονιάς 2024-2025 είναι «Λιβάδια Ποσειδωνίας: τα θαλασσινά μας δάση».
Εμείς αρχικά γνωρίσαμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα ύπαρξής τους στο βυθό αλλά και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν λόγω της ρύπανσης των θαλασσών.
Τα λιβάδια Ποσειδωνίας αποτελούν βασικό βιότοπο για διάφορα θαλάσσια είδη. Δεν είναι μόνο ένας τόπος όπου ζουν και τρέφονται πολλά ψάρια, αλλά και ένας σημαντικός τόπος αναπαραγωγής και τροφοληψίας για πολλά θαλάσσια είδη. Όπως τα δάση της ξηράς, έτσι και τα υποθαλάσσια μπλε δάση παράγουν άφθονο οξυγόνο.
Αφού γνωρίσαμε τα θαλασσινά δάση στρωθήκαμε στη δουλειά για να δημιουργήσουμε την αφίσα που αποστείλαμε σtον διαγωνισμό.
To έργο μας:
Το έργο που ετοίμασε το 2ο τμήμα του σχολείου μας:
Στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα ” Διάστημα και εκπαιδευτική ρομποτική” το οποίο διοργανώθηκε από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού.
Ένα από τα αγαπημένα μας τραγούδια αυτής της εποχής είναι το τραγούδι του χειμώνα, το οποίο και μάθαμε και τραγουδάμε μέσα από το εικονόλεξο της συναδέλφου Τάνιας Μάνεση.
Μέσα απο το τραγούδι αυτό τα παιδιά μαθαίνουν τα φωνήεντα και παίζουμε πολλά γλωσσικά παιχνίδια. Αφού αναφερθήκαμε σε κάθε ένα από τα γραμματάκια, χωριστήκαμε σε 5 ομαδούλες όσο και τα γράμματα που μας παρουσιάζονται στο τραγούδι. Κάθε ομάδα ανέλαβε να ζωγραφίσει πρόσωπα, ζώα, αντικείμενα που το όνομα τους ξεκινάει από το γράμμα που τους είχε τύχει. Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα του Α, του Ε, του Ι, του Ο και του Ου.
Τα παιδιά παρουσίασαν στην ολομέλεια τα έργα τους.
Αποφάσισαν κατόπιν να αναπαραστήσει η κάθε ομάδα κάτι, απο αυτά που είναι ζωγραφίσει, με ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά συζήτησαν μεταξύ τους για το τι ήθελαν να κάνουν αλλά και ποια υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή τους.
Η Ομάδα του Α έφτιαξε μια αλεπού με χάρτινο πιάτο και πλαστικά καπάκια
Η ομάδα του Ε έφτιαξε την κυρία Έλσα με χάρτινες αβγοθήκες, χαρτί κουζίνας και ρολά.
Η ομάδα του Ι έφτιαξε ιστούς αράχνης από πλαστικά καπάκια
Η ομάδα του Ο έφτιαξε μια ομπρέλα από χάρτινο ρολό, καλαμάκια και ζελοφαν.
Και τέλος η ομάδα του Ου έφτιαξε ένα ουρανοξύστη με γυάλινα μπουκάλια.
Τα έργα των ομάδων μας εκπληκτικά και εμείς πολύ περήφανοι για τα παιδιά και την δημιουργικότητα τους.
Στις 30 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών είναι η Γιορτή των Γραμμάτων, μια και οι Τρεις Ιεράρχες ήταν Μεγάλοι Δάσκαλοι αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας.
Οι Τρεις Ιεράρχες είναι:
ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Η γιορτή τους είναι γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, γιορτή των δασκάλων και των μαθητών.
Εμείς στο σχολείο μας μάθαμε τα ονόματά τους, μιλήσαμε για το έργο και την προσφορά τους. Ακούσαμε το απολυτίκιο τους.
Διαβάσαμε ένα παραμύθι που την ηλεκτρονική επεξεργασία έκανε η Σουλτάνα Μάνεση
Πηγή έμπνευσης η εποχή του χειμώνα για πολλές κατασκευές, χειροτεχνίες και παιχνίδια.
Οι τάξεις του σχολείου μας στολίστηκαν με χιονανθρωπάκια, αρκουδίτσες αλλά και την βασίλισσα του χιονιού που έφτιαξαν τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος.
Χιονάνθρωποι
Αρκουδίτσες
Χιονάνθρωποι με ανακυκλώσιμα υλικά (χάρτινα πιάτα)
Ιγκλού με ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά ποτήρια)
Πολικές αρκούδες στο μπλοκ ακουαρέλας
Ομαδική εργασία ” Η Βασίλισσα του χιονιού”
Παίξαμε όμως και πολλά παιχνίδια με κύριους πρωταγωνιστές τους χιονάνθρωπους
Χρονική ακολουθία καρτελών και δημιουργία ιστορίας
Βάζω τόσους χιονάνθρωπους στο βουνό όσους μας υποδεικνύει ο αριθμός
Εκμάθηση του Χ μέσα από τον χειμώνα. Ποιες λεξούλες ξέρετε που αρχίζουν από τη φωνούλα χχχ;
Κάναμε καταγραφή των λέξεων που έλεγαν τα παιδιά και καταλάβαμε πως τελικά ξέρουμε αρκετές λεξούλες που αρχίζουν από χχχ.
Διαβάσαμε το ποίημα του Χ της συναδέλφου Σουλτάνας Μάνεση.
Για να δούμε όμως πόσο εύκολο είναι στη γραφή του το γράμμα Χ. Τα παιδιά προσπάθησαν να γράψουν το γράμμα με ένα πινέλο πάνω σε ψεύτικο χιόνι.
Παίξαμε με τις συλλαβούλες ( χα, χο, χι, χου, χε). Τα παιδιά αφού αναγνώριζαν τη συλλαβή από την οποία ξεκινά η λέξη που αναπαριστούσε η κάρτα τους, την τοποθετούσαν κάτω από την σωστή θέση φτιάχνοντας τους χιονάνθρωπους της κάθε συλλαβής.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή