Άρθρα ανά μήνα: Μάρτιος 2023
Τί είναι ήρωας;
Τι είναι άραγε ένας ήρωας? Είναι αυτός που σώζει τον κόσμο? Είναι πολύ δυνατός? Έχει υπερδυνάμεις? Τον ακολουθούν αστέρια? Βοηθάει τους φίλους του? Είναι πραγματικός ή φανταστικός?
Όπως ήταν φυσικό τα νήπια κατονόμασαν αρκετούς σούπερ ήρωες που συναντάνε στις παιδικές ταινίες.
Ακούσαμε το παραμύθι για τον Βάτραχο που βοήθησε τους φίλους του και διερωτηθήκαμε..μήπως όλοι μπορούμε να γίνουμε ήρωες τελικά?
Υπάρχουν όμως μόνο αυτοί ή υπάρχουν και ήρωες στον πραγματικό κόσμο που ζουν ανάμεσα μας και δεν φοράνε μπέρτα; Αυτό το ερώτημα μας έβαλε σε προβληματισμό. Μέσα από φωτογραφίες της καθημερινότητας ανακαλύψαμε και κανονικούς ανθρώπους που βοηθούν τους άλλους ,χωρίς να φοβούνται, που χρειάζεται να έχουν παραπάνω δύναμη να αντέχουν τις δυσκολίες ,που σώζουν ανθρώπους ,τα ζώα αλλά και την φύση. Ήρωα σε κάνει η καθημερινότητα σου . Ηρωΐδα είναι η μαμά σου που σε φροντίζει και ξεχνά τη δική της κούραση , εσύ που βοηθάς τους ηλικιωμένους, ήρωας είναι ο μπαμπάς σου που σε φροντίζει μαζί με τη μαμά σου ,επίσης ήρωας είσαι ακόμα κι εσύ που προσπαθείς κάθε μέρα μέσα από τη γνώση να γίνεσαι καλύτερος!
Υπάρχουν και αυτοί που είναι εκεί όταν κάποιος κινδυνεύει, όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι ήρωες που δεν είναι άνθρωποι αλλά βοηθούν ανθρώπους.
Ήρωες όμως είναι και οι μικροί μας μαθητές που συνεχώς προσπαθούν να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. που μέσα από τις πράξεις και τα λόγια τους γίνονται μικρά θαύματα στη ζωή των μεγάλων.
Συμπληρώσαμε και ένα φύλλο εργασίας… ποιος για τον καθένα μας είναι ο ήρωας του και γιατί;
Μετά απο αυτη τη συζήτηση γύρω απο την έννοια του ήρωα μιλήσαμε φυσικά και για τους ήρωες του 1821 και την συμβολή τους στην επανάσταση και στην αποκατάσταση της ελευθερίας. Είδαμε εικόνες στο διαδίκτυο και βίντεο.
Προσπαθήσαμε μάλιστα να φτιάξουμε τα πορτραίτα τους.
Εργαστήριο δεξιοτήτων. Δημιουργώ και καινοτομώ. STEAM και η γη γυρίζει..
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «STEAM και η ΓΗ γυρίζει…»
έχει ως στόχο, με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης, οι μαθητές να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και για το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλεξαρτώμενοι, καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη, μαζί με επτά άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος, με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας.
Διερεύνηση πρότερων γνώσεων των μαθητών.
Τα παιδιά έγιναν αστροναύτες και με την φαντασία τους ταξίδεψαν στο διάστημα…
«Πάμε μια μέρα με το διαστημόπλοιο, που μοιάζει με μια σφαίρα.
Στριφογυρίζει μες στους ουρανούς και μας πηγαίνει όπου πάει ο νους,
Τι βλέπεις γύρω σου;»
Εγινε καταγραφή των όσων φαντάστηκαν τα παιδιά πως είδαν στο διάστημα, ζωγράφισαν σε μια προσπάθεια να να αναπαραστήσουν και στη συνέχεια δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη με τα όσα γνωρίζουν γύρω από το διάστημα καθώς επίσης και μια λίστα με όσα θέλουμε να μάθουμε επιπλέον για το θέμα.
Παιχνίδια γνωριμίας με τους πλανήτες
Τοποθετήθηκαν καρτέλες με εικόνες από πλανήτες, σε διαφορετικά σημεία της τάξης
και τα παιδιά προσπαθούσαν να τις ανακαλύψουν.
Στη συνέχεια παρατηρούσαν τις καρτέλες -πλανήτες, συζητούσαν
και τις παρουσίαζαν στην “παρεούλα”, αναφέροντας χρώμα, σχήμα, μέγεθος, κ.ά. κάνοντας επίσης συγκρίσεις.
Αναγνωρίσαμε το αρχικό γράμμα του κάθε πλανήτη, προσπαθήσαμε να διαβάσουμε το όνομα του και τοποθετούσαμε την αντίστοιχη καρτέλα με το όνομα κάτω από τον πλανήτη.
Γνωρίσαμε το ηλιακό μας σύστημα
Είπαμε πως όλοι οι πλανήτες κινούνται σε τροχιές γύρω από τον ήλιο, άλλοι πιο μακριά άλλοι πιο κοντά του, άλλοι πιο γρήγορα και άλλοι πιο αργά.
Με βιωματικό τρόπο, αναπαράστησαν την κυκλική τροχιά των πλανητών.
Δημιουργήσαμε στα μπλοκ μας το ηλιακό σύστημα.
Φαινόμενο εναλλαγής μέρας- νύχτας
Μιλήσαμε για τις κινήσεις της γης, για την περιστροφή της γύρω απο τον άξονα της και για την περιστροφή της γύρω απο τον ήλιο.
Παίξαμε βιωματικά παιχνίδια προκειμένου να κατανοήσουμε πως οι κινήσεις της γης δημιουργούν τη μέρα και τη νύχτα.
Πειραματιστήκαμε με ένα φακό (φωτεινή πηγή) και την υδρόγειο σφαίρα.
Κάναμε την παρακάτω κατασκευή:
Μιλήσαμε για τον βραδινό ουρανό και τον ουρανό της ημέρας. Τι κάνουμε την μέρα και τι τη νύχτα.
Χωριστήκαμε σε ομάδες και δημιουργήσαμε την παρακάτω κατασκευή:
Γνωρίσαμε και τους αστερισμούς που σχηματίζονται στον ουρανό, τα ονοματα τους αλλά και τους μύθους που κρύβονται πίσω από αυτούς.
Ψηφιακές δεξιότητες
Η Κυρά Σαρακοστή!
Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.
Εμείς αφού μιλήσαμε για τα τρόφιμα που επιτρέπεται να φάει η κυρά Σαρακοστή, φτιάξαμε και τις δικές μας Σαρακοστές.
Στην ποδιά της κολλήσαμε όσπρια και ζυμαρικά
Η φούστα της κυρά Σαρακοστής από πιάτο και κολλήσαμε πάνω εικόνες με νηστίσιμες τροφές
Κάναμε όμως και μια Σαρακοστή με αλεύρι και νερό
Ακούσαμε το παραμύθι ” Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή”
Ακούσαμε και το παρακάτω τραγουδάκι
Παίξαμε και κάποια παιχνίδια
Καλή Σαρακοστή με υγεία!!!