Η Μπάμπουσκα, η Ρώσικη ξύλινη κούκλα μας βοήθησε να εξασκηθούμε στις σειροθετήσεις μεγεθών.
Διαβάσαμε το παραμύθι του Ντιμιτέρ Ινκιόφ ” Η κούκλα που ήθελε να αποκτήσει μωρό” , γνωρίσαμε την Ματριόσκα ή Μπάμπουσκα η οποία ζητούσε από τον ξυλουργό που την έφτιαξε να της φτιάξει μια κόρη για να μην νιώθει μοναξιά. Ο μάστορας κουκλών τι να κάνει της την έφτιαξε την κόρη όμως η κόρη ήθελε και αυτή μια κόρη και πάει λέγοντας… έτσι δημιουργήθηκε αυτή η ξύλινη κούκλα που από μέσα της βγαίνουν κι άλλες μικρότερες κούκλες.
Έτσι και εμείς παίξαμε με τις κούκλες μας και της σειροθετήσαμε με βάση το μέγεθος τους. Το ευχαριστηθήκαμε πολύ.
Φτιάξαμε εμείς τις δικές μας Μπάμπουσκες από χαρτί, που πάλι μπορούσαμε να τις τοποθετήσουμε τη μια μέσα στην άλλη.
Ζουμερά, λαχταριστά και πολύ υγιεινά τα φρούτα του Φθινοπώρου.
Τα γνωρίσαμε, τα γευτήκαμε, τα μυρίσαμε, παίξαμε μαζί τους, τα μετρήσαμε, τα ζωγραφίσαμε.
Ποια δέντρα μας δίνουν αυτά τα φρούτα; Πως είναι εξωτερικα και πως εσωτερικά; Ποιο είναι το αγάπημένο μας; Ποιο δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ;
Είπαμε αίγματα και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε σε ποιο φρούτο αναφερόμασταν κάθε φορά.
Φέραμε από το σπίτι μας φρούτα και ευχαριστούμε πολύ τις μανούλες που ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν φρούτα. Παρατηρήσαμε τα φρούτα, τα μυρίσαμε, κλείσαμε τα μάτια μας και προσπαθήσαμε τα καταλάβουμε ποιο φρούτο κρατάμε μέσω της αφής μας.
Ηταν μια πολύ καλή ευκαιρία να εξασκηθούμε στην αριθμητική, αφού ομαδοποιήσαμε τα φρούτα με βάση το είδος τους, τα μετρήσαμε είδαμε ποια ομαδούλα είναι μεγαλύτερη και ποια μικρότερη. Μάθαμε επίσης τις έννοιες μισό ολόκληρο.
Όμως κάναμε και γλωσσικές δραστηριότητες, ταύτιση και αντιστοίχιση λέξεων.
Κάναμε τυπώματα φρούτων
Και φυσικά δεν μπορούσαμε να μην τα γευτούμε, η φρουτοσαλάτα μας πλήρης και την απολαύσαμε.
Στις 26 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τον Αγιο Στυλιανό που είναι ιδιαίτερα αγαπητός καθώς θεωρείται ο προστάτης των βρεφών και των νηπίων. Πολύ χαρακτηριστική αλλά και συγκινητική είναι η εικόνα του. Ο Άγιος κρατώντας ένα σπαργανωμένο παιδί στην αγκαλιά του προσφέρει την αγάπη και την δύναμη που αυτό χρειάζεται Οι γυναίκες που δεν γεννούν παιδιά επικαλούνται την πρεσβεία του και οι μητέρες που τα παιδιά τους αρρωσταίνουν προστρέχουν στη βοήθεια του.
Εμείς μιλήσαμε για τον Αγιο Στυλιανό, είδαμε εικόνες του, τις σχολιάσαμε και κάναμε μια όμορφη κατασκευή.
Μέσα από μια σύντονη εξιστόρηση των γεγονότων που συντελέστηκαν στο Πολυτεχνείο μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την έννοια της δημοκρατίας και της δικτατορίας.
Μέσα από το παραμύθι της κυρίας Κωνσταντίνας Αρμενιάκου ” Η Κυρά Δημοκρατία” παρουσιάσαμε στα παιδιά την δημοκρατία και τη δικτατορία σαν δυο πρόσωπα όπου μέσα από τις πράξεις τους καταλάβαμε αυτό που αντιπροσωπεύουν.
Εντοπίσαμε τις διαφορές ανάμεσα στη δημοκρατία και τη δικτατορία είδαμε εικόνες που τις αναπαριστούν και τις ταξινομήσαμε κατάλληλα.
Διαβάσαμε την Ντενεκεδούπολη και φτιάξαμε τους ήρωες της γιατί μας άρεσαν πολύ, παίξαμε κουκλοθέατρο και το απολαύσαμε…
Πραγματοποιήσαμε μια μικρή γιορτή για να τιμήσουμε την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973 . Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο
Είπαμε τραγούδια, φτιάξαμε την χαρούμενη σχηματοπολιτεία μας
Και φύγαμε έχοντας στα χεράκια μας τι άλλο, περιστέρια το σύμβολο της ειρήνης και της ελευθερίας.
Ο πρώτος θεματικός κύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ολοκληρώθηκε.
Με τον Άκη τον Δοντάκη γνωρίσαμε των κόσμο των δοντιών. Οι δραστηριότητες πολλές, οι γνώσεις που κερδίσαμε μέσα από αυτές ανεκτίμητες.
Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές.
Μιλήσαμε για τη χρησιμότητα των δοντιών
Είπαμε πως ως μωρά δεν έχουμε δοντάκια, μεγαλώνοντας αρχίζουν να εμφανίζονται. Μετρήσαμε τα δοντια που έχουμε τώρα στο στόμα μας, είπαμε πως λέγονται νεογιλά και πως σιγά σιγά τα δοντάκια θα πέσουν για να πάρουν τη θέση τους τα μόνιμα δόντια που θα τα έχουμε μέχρι να γίνουμε γιαγιάδες και παππούδες. Μετρήσαμε όμως πόσα δόντια έχουν οι ενήλικες. Εντυπωσιαστήκαμε με τον αριθμό!!!!
Παρατηρήσαμε τα δόντια μας καταλάβαμε πως δεν είναι όλα ίδια, διαφέρουν στο σχήμα και στο μέγεθος. Γνωρίσαμε λοιπόν τα είδη των δοντιών και τη λειτουργία του καθένα. Τα μπροστινά δόντια, οι κοπτήρες είναι ιδανικά για να κόβουν. Δίπλα από αυτά είναι οι κυνόδοντες, εξαιρετικά για το σχίσιμο των τροφών. Στα πλάγια και στο πίσω μέρος είναι οι προγόμφιοι και οι γομφίοι, σχεδιασμένοι για να αλέθουν τις τροφές.
Μάθαμε επίσης, για την ανατομία τον δοντιών.
Μιλήσαμε για την προστασία των δοντιών, πόσο σημαντικό είναι τα κρατάμε τα δοντάκια μας καθαρά και υγιή. Γνωρίσαμε λοιπόν τους “στρατιώτες των δοντιών” όπως τους ονομάσαμε. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την οδοντόβουρτσα, την οδοντόκρεμα, το στοματικό διάλυμα και το οδοντικό νήμα. Με αρχιστράτηγο τον οδοντίατρο.
Φτιάξαμε ένα τρισδιάστατο δοντάκι όπου μας υπενθυμίζει τους τρόπους με τους οποίους τα δόντια θα είναι πάντα υγιή.
Μέσα από εικόνες είδαμε τι μπορούν να πάθουν τα δοντάκια μας αν δεν τα προσέχουμε. Τι είναι η τερηδόνα; τι είναι η οδοντική πλάκα; Πως ανοίγουν τρυπούλες στα δοντάκια μας; Μιλήσαμε και για τις τροφές που δεν είναι καλές και έχουν πολλή ζάχαρη. Είπαμε πως πρέπει να τις αποφεύγουμε όσο μπορούμε, δεν γίνεται να μην τρώμε και καθόλου, όταν όμως τρώμε δεν ξεχνάμε να βουρτσίσουμε τα δοντάκια μας.
Κάναμε ομαδοποιήσεις τροφών. Ταξινομήσαμε τις τροφές σε υγιεινές και ανθυγιεινές.
Συνθέσαμε λέξεις σχετικές με τη θεματική μας
Διαβάσαμε παραμύθια, είδαμε βίντεο και παίξαμε πολλά ψηφιακά παιχνίδια.
Τα παιχνίδια μας άρεσαν πολύ….
Επισφράγιση των όσων μάθαμε ήταν η επίσκεψη μας στο οδοντριατρείο της κυρίας Στεφανίας Παραλικάκη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία και για τα όσα ωραία μας έμαθε.
Τα δωράκια μας προς την κυρία Στεφανία:
Ηταν ένα όμορφο ταξίδι που μας έμαθε πολλά και μας βοήθησε να αναθεωρήσουμε κάποιες από τις όχι και τόσο ωφέλιμες συνήθειες μας.
Η Εκκλησία μας στις 8 Νοεμβρίου γιορτάζει τη σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος) είναι επίσης και ο Προστάτης Άγιος της Πολεμικής Αεροπορίας και η μνήμη του γιορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια σε όλες τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Εμείς μιλήσαμε για τους φύλακες αγγέλους μας, θυμηθήκαμε πως ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είχε επισκεφτεί την Παναγία και της μετέφερε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα γίνει η μητέρα του Ιησού. Είδαμε την αντίστοιχη εικόνα του Ευαγγελισμού.
Φτιάξαμε και μια κατασκευή, τα μικρά μας αγγελάκια.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή