ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – θεματικός άξονας “ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” Θέμα: “Οικολογική Συνείδηση” Τίτλος : «Το καλάθι του πικ-νικ WWF Ελλάς»

picnic basketΔεν είναι μόνο η γεύση που δίνει ή η μυρωδιά που αποπνέει. Κάθε πιάτο, κάθε τροφή, είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Γιατί πίσω της κρύβει μια κουλτούρα και μια ιστορία, άλλες φορές κοντινή και άλλες φορές μακρινή. Απ’ όπου όπου όμως κι αν προέρχεται, από τον κήπο της γιαγιάς ή κάποια μακρινή ήπειρο, ένα πράγμα πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας. Ότι η αξία της τροφής είναι τεράστια. Γιατί μας δόθηκε με πολύ κόπο από τη φύση, γιατί καλύπτει ζωτικές μας ανάγκες και γιατί δεν είναι δεδομένη για όλους.

Μπορεί να μην το γνωρίζαμε, όμως σήμερα το σύστημα παραγωγής τροφής συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον, αφού ευθύνεται για το 70% της απώλειας βιοποικιλότητας, αλλά και το 24% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με πιο απλά λόγια, η παραγωγή τροφής έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον πλανήτη. Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται εκεί, αφού σε μεγάλο ποσοστό η τροφή καταλήγει στα απορρίμματα και σπαταλιέται, την ώρα που άλλοι άνθρωποι την έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.

Όσο για εμάς τους ίδιους; Είμαστε ό,τι τρώμε δεν λένε; Επιλέγοντας προσεκτικά και υπεύθυνα την τροφή μας, αντικαθιστώντας τα ανθυγιεινά με ωφέλιμα τρόφιμα, κάνουμε καλό στην υγεία μας και τον πλανήτη. Κι επειδή η πρώιμη παιδική ηλικία είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών, αυτή είναι η σημαντικότερη στιγμή να παρέμβουμε, προάγοντας τα οφέλη της βιώσιμης και υγιεινής διατροφής! (πηγή : https://www.wwf.gr/ti_kanoume/anthropos/diatrofi/to_kalathi_tou_pic_nic/)

Το «Καλάθι του Πικνίκ» έχοντας ως αφετηρία το σχολικό σνακ, εστιάζει σε 3 ημέρες βιώσιμης διατροφής:

  • Τη Δευτέρα, ημέρα σπιτικού φαγητού, οι μαθητές μαγειρεύουν απλές συνταγές στην τάξη μαθαίνοντας μέσα από τη συνεργασία ότι το σπιτικό φαγητό είναι καλύτερο για την υγεία μας. Παράλληλα, οι μαθητές ανακαλύπτουν την αξία του σπιτικού φαγητού, τη γεύση του, το μαγείρεμά του αλλά και το οικολογικό του αποτύπωμα.
  • Την Τετάρτη, ημέρα φρούτου, μέσα από τρία διαφορετικά παιχνίδια, οι μαθητές μαθαίνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την εποχή τους και εξοικειώνονται με τη μεσογειακή διατροφή. Επίσης, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι οι τροφές που έρχονται από μακριά έχουν «τροφοχιλιόμετρα» και υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα.
  • Η Παρασκευή είναι η μέρα που δεν πετάμε φαγητό! Οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι ότι όταν πετάμε το φαγητό, στην πραγματικότητα δεν πετάμε μόνο μερικές μπουκιές αλλά και τους φυσικούς πόρους και την ενέργεια που χρειάστηκε για να παραχθεί. Πέρα από περιβαλλοντικό, αυτό είναι και ένα ηθικό θέμα καθώς, αν και αναγκαία, η τροφή δεν είναι δεδομένη για όλους.

Στα πλαίσια, λοιπόν, του εργαστηρίου ξεκινήσαμε την προσέγγισή μας με τη διατροφική πυραμίδα και τις ωφέλιμες και μη τροφές. Διαβάσαμε βιβλία, παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το σπιτικό φαγητό και τις επεξεργασμένες τροφές, παρασκευάσαμε υγιεινές μπάρες στην τάξη, μιλήσαμε για τις συσκευασίες που μολύνουν το περιβάλλον, αλλά και για την εποχικότητα των τροφών και πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής.

Ταυτόχρονα συμμετείχαμε στη Δράση «Ταπερίστας» του ΚΠΕ Αρναίας, ώστε να συμβάλλουμε στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Μιλήσαμε για τα τοπικά προϊόντα και τα τροφοχιλιόμετρα που κάνει για παράδειγμα μια μπανάνα για να φτάσει στο νησί μας και φτιάξαμε “χερίσια” μακαρόνια με τη βοήθεια της κυρίας Θέκλας Αργυρούδη.  Ακόμη, μιλήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι να μην πετάμε φαγητό και να μειώσουμε τα απορρίμματα. Η δράση μας ολοκληρώθηκε με πικ νικ στην αυλή του σχολείου και γυμναστική με τη βοήθεια της γυμνάστριας του 4ου Δημοτικού Σχολείου, κυρίας Λίτσας Καλογρά.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ- θεματικός άξονας “ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ” Θέμα : “Ψυχική και συναισθηματική υγεία – πρόληψη” Τίτλος : «Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μου και τους άλλους – ο μοναδικός εαυτός μου»

Στόχος του προγράμματος, ήταν να μπορέσουν τα παιδιά να αντιληφθούν τη μοναδικότητά τους, να αναπτύξουν θετική αυτοεικόνα, υψηλή αυτοεκτίμηση και να κατακτήσουν τις δεξιότητες της ενσυναίσθησης και της αποδοχής του διαφορετικού.

Μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες, τραγούδια, βιβλία, ζωγραφιές, παιχνίδια και δραματοποιήσεις, ανακαλύπτουν τον καταπληκτικό εαυτό τους, φτιάχνουν το πορτρέτο τους, την οικογένειά τους, βρίσκουν ομοιότητες και διαφορές με τους φίλους τους (διάγραμμα Venn). Μοιράζονται μαζί μας τα αγαπημένα τους αντικείμενα από το σπίτι τους, σε ένα κουτί που διακοσμούν με τη βοήθεια των γονιών τους, ώστε να εμπλακούν και αυτοί, και μας το παρουσιάζουν.

Όλοι διαφορετικοί, με μικρό ή μεγάλο όνομα, με μικρή ή μεγάλη οικογένεια, με ίδιο ή διαφορετικό αρχικό στο όνομά μας, ο καθένας με τα δικά του ενδιαφέροντα, τις δικές του ανάγκες, τη δική του μοναδική προσωπικότητα.

 

 

 

 

Γενικές πληροφορίες για τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου

 

  • Η ώρα προσέλευσης για το πρωινό υποχρεωτικό πρόγραμμα είναι 08:15 πμ. έως 08.30 π.μ. για όλους τους μαθητές, εκτός από αυτούς που έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν το τμήμα πρωινής υποδοχής, οι οποίοι προσέρχονται 07.45 πμ. έως 08.00 πμ.. Η ώρα αποχώρησης για τους μαθητές του πρωινού προγράμματος είναι 13.00 μ.μ., για το ολοήμερο 16.00 μ.μ. Παρακαλείσθε για την τήρηση του ωραρίου προκειμένου να διευκολύνετε την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

 

  • Κατά την προσέλευση τα παιδιά να παραδίδονται στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό στην πόρτα του νηπιαγωγείου και οι γονείς αποχωρούν. Καλό θα ήταν τις πρώτες μέρες να είναι σταθερό το πρόσωπο που φέρνει και παίρνει το παιδί, πρώτα για να διευκολυνθεί το ίδιο στην προσαρμογή του, αλλά και για να υπάρχει χρόνος να σας γνωρίσουν και οι εκπαιδευτικοί.

 

  • Η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική, επομένως θα πρέπει να μεριμνήσετε για τη συστηματική φοίτηση του παιδιού σας.

 

  • Η τσάντα των μαθητών είναι απαραίτητο να περιέχει τα εξής : πρόγευμα (για τα παιδιά όλων των τμημάτων). Μία πετσέτα φαγητού (πετσέτα κουζίνας, που θα τρώνε πάνω σε αυτή). Και τέλος το παγούρι με το νερό. Τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια από το σπίτι. Η ισοθερμική τσάντα για τα παιδιά του ολοημέρου να περιέχει μόνο ό,τι θα χρησιμοποιηθεί στο ολοήμερο.

 

  • Το πρόγευμα των παιδιών μπορεί να περιλαμβάνει : φυσικούς χυμούς, αυγό, ψωμί, σπιτικό κέικ (μπορείτε να βάζετε και κακάο μέσα), τοστ, ψωμί-βούτυρο-μέλι/μαρμελάδα, τυρί, φρούτα, λαχανικά, σπιτική πίτσα, τυρόπιτα ή άλλη πίτα, κουλουράκια, κουλούρι από το φούρνο, γιαούρτι. Απαγορεύονται τα συσκευασμένα προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά (κρουασάν, σοκολάτες, πατατάκια, γαριδάκια, τσουρέκια, γκοφρέτες, μερέντα κ.λπ.). Να θυμάστε ότι οτιδήποτε είναι σπιτικό και φτιαγμένο από αγνά και υγιεινά υλικά επιτρέπεται. Συζητήστε και συμφωνήστε με το παιδί για την ποσότητα που θα φάει στο σχολείο και δώστε του όσο χρειάζεται. Όχι περισσότερο.

 

  • Τα κεράσματα σε γιορτή ή γενέθλια επιτρέπονται. Θα πρέπει να είναι σε ατομική συσκευασία και θα δίνονται κατά την ώρα της αποχώρησης παρουσία του γονέα.

 

  • Καλό είναι τα παιδιά να φορούν στο σχολείο παπούτσια με αυτοκόλλητο κι όχι κορδόνια. Επίσης προσπαθήστε να ντύνονται με παντελονάκια που έχουν λάστιχο στη μέση και όχι φερμουάρ ή κουμπιά, για να διευκολύνονται στην τουαλέτα. Είναι βασικό τα παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται στο νηπιαγωγείο. Αποφεύγουμε τα πολύτιμα αντικείμενα (αλυσίδες, σταυρούς κ.λπ.) που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό σε ενδεχόμενο αδέξιο τράβηγμα.

 

  • Τα παιδιά θα πρέπει να αναγνωρίζουν και να φροντίζουν τα πράγματά τους. Καλό είναι να βάζετε ετικέτες ή να γράψετε το όνομά τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στα προσωπικά τους αντικείμενα (τσάντα, παγούρι, μπουφάν, δοχείο μεσημεριανού φαγητού κ.λπ.).

 

  • Όταν τα παιδιά είναι άρρωστα, παραμένουν στο σπίτι έως να γίνουν καλά, ιδανικά 24-48 ώρες χωρίς συμπτώματα. Εάν ο μαθητής ασθενήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας τότε ειδοποιείται ο γονέας για να έρθει να παραλάβει το παιδί πριν την προβλεπόμενη ώρα αποχώρησης. Σε περίπτωση απουσίας ειδοποιείτε τηλεφωνικά το σχολείο.

 

  • Όταν κάποιο παιδάκι εμφανίσει ψειρούλες, θα πρέπει να μας ενημερώνετε, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις και στους υπόλοιπους γονείς.

 

 

 

  • Η καθυστερημένη προσέλευση ή η πρόωρη αποχώρηση απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, π.χ. επίσκεψη σε γιατρό και ο γονέας υποχρεούται να καταθέσει στη διεύθυνση του νηπιαγωγείου βεβαίωση εξέτασης από το γιατρό.

 

  • Η επικοινωνία μας θα γίνεται με e-mail ή τηλεφωνικά. Ωστόσο καθημερινά να ελέγχετε την τσάντα του παιδιού σας για πιθανά σημειώματα. Παρακαλούμε να καλείτε στο τηλέφωνο του σχολείου από τις 12.10΄ως 12.40΄ μ.μ. , προκειμένου να μην διακόπτεται το διδακτικό πρόγραμμα. Για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις μπορείτε να καλείτε και νωρίτερα ή αργότερα.

 

  • Η προσαρμογή δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τα προνήπια που έρχονται για πρώτη φορά στο σχολικό χώρο, αλλά και τα νήπια. Χρειάζεται κάποιος χρόνος ώστε να συνηθίσουν όλα τα παιδιά στο νέο ωράριο, καθώς το καλοκαίρι είμαστε όλοι πιο ελαστικοί στην ώρα που θα κοιμηθούμε ή θα ξυπνήσουμε. Είναι λοιπόν βασικό, τα παιδιά να συνηθίσουν να κοιμούνται νωρίς, περίπου στις 9.00 μμ. να βρίσκονται στο κρεβάτι, ώστε να καλύψουν τις απαραίτητες ώρες ύπνου για να μην κουράζονται στο σχολείο και να έχουν πλήρη διαύγεια. Αυτό φροντίστε να ισχύει και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να συνηθίσει το παιδί σε ένα συγκεκριμένο ωράριο.

 

  • Στην περίπτωση που έχετε αλλάξει ή αλλάξετε κατά τη διάρκεια της χρονιάς στοιχεία διεύθυνσης, αριθμό τηλεφώνου ή email, καλό είναι να ενημερώσετε άμεσα το νηπιαγωγείο. Επίσης, σημαντικό είναι να αποθηκεύσετε τον αριθμό τηλεφώνου του νηπιαγωγείου στο κινητό σας ώστε να το γνωρίζετε στην περίπτωση που σας καλέσουμε.

 

  • 12ο Νηπιαγωγείο Χίου : 22710 28740

 

  • Οι συναντήσεις γονέων (ατομικές και ομαδικές) πραγματοποιούνται εκτός διδακτικού ωραρίου και εντός εργασιακού και πάντοτε χωρίς την παρουσία των παιδιών . Στην περίπτωση που επιθυμείτε μπορείτε να ζητάτε από την Προϊσταμένη βεβαίωση της παρουσίας σας σε κάθε συνάντηση, προκειμένου να εξασφαλίσετε άδεια από την εργασία σας.

 

Εκπαιδευτικοί και Γονείς έχουμε κοινό στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών γι΄αυτό ελπίζουμε και προσδοκούμε στη βοήθεια, συμπαράσταση και συνεργασία μας καθώς θεωρούμε ότι είναι πολύτιμη, αναγκαία και αναντικατάστατη.

Καλή σχολική χρονιά !

Η Προϊσταμένη και ο Σύλλογος Διδασκόντων

του 12ου Νηπιαγωγείου Χίου

 

Ενημέρωση για τον Αγιασμό του 12ου Νηπιαγωγείου

Αγαπητοί γονείς – κηδεμόνες

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα έναρξης των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, στις 09:00΄το πρωί, στην αυλή του 4ου Δημοτικού Σχολείου με το οποίο συστεγαζόμαστε, θα τελεστεί ο Αγιασμός. Μετά το πέρας του μυστηρίου θα ανεβούμε στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου για μια σύντομη ενημέρωση από τις  εκπαιδευτικούς του κάθε τμήματος σχετικά με τις πρώτες οδηγίες για τη φοίτηση των παιδιών και την καλύτερη λειτουργία του Νηπιαγωγείου κατά τη διάρκεια της προσαρμογής τους σε αυτό. Στη συνέχεια θα προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά ένα δωράκι καλωσορίσματος και θα αποχωρήσουν μαζί σας.

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου τα παιδιά θα προσέλθουν στις 8:15΄- 8:30΄ με την τσάντα τους μέσα στην οποία θα υπάρχει το σκεύος με το πρωινό τους, ένα μπουκάλι νερό, μια πετσετούλα φαγητού, ένα πακέτο μωρομάντηλα και μια αλλαξιά ρούχα και θα αποχωρήσουν στις 12:00΄. Στη συνάντηση γνωριμίας μας την Τετάρτη, συζητήσαμε για τη σημασία της ομαλής προσαρμογής των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και με γνώμονα αυτό θα κινηθούμε την πρώτη εβδομάδα προσαρμογής.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή, δημιουργική και ευλογημένη να είναι η νέα σχολική χρονιά, με υγεία, δύναμη και φωτισμό για όλους !

Η προϊσταμένη και το εκπαιδευτικό προσωπικό

Αντίο παιδάκια, γεια χαρά. Απλώστε τώρα τα φτερά !

Έι! Παιδάκι για στάσου λιγάκι κάτι θα πω στο μικρό σου αυτάκι!

Τώρα που τελειώνει το σχολείο, άκουσε κάτι κι ας μοιάζει αστείο.

Θέλω να θυμάσαι για πάντα αυτό, στην καρδιά σου να το ‘χεις φυλαχτό:

«Όλα μπορείς να τα καταφέρεις, έχεις τη δύναμη, αυτό να το ξέρεις.

Όνειρα κάνε μεγάλα πολύ, τρέξε, πέταξε σαν το πουλί.

Κι αν βρεις εμπόδια, λύκους, θηρία, ποτέ μην ξεχνάς όσα είπε η κυρία

Τη ζωή σου στα χέρια σου κρατάς, μπορείς να έχεις ό,τι ζητάς.

Κυνήγα τα μεγάλα όνειρά σου, η ελπίδα ποτέ μη σβήσει απ’ την καρδιά σου».

 

Αντίο παιδάκιΓεια χαράΆπλωσε τώρα τα φτερά!

 

Με πολλή αγάπη

Οι Νηπιαγωγοί

Χριστίνα Σέλη  – Χριστίνα Συκά

IMG 9539

12ο Νηπιαγωγείο Χίου, 2022 – 2023

Ευχαριστήριο προς τον Σύλλογο Γονέων του 12ου Νηπιαγωγείου

Η Προϊσταμένη, οι εκπαιδευτικοί καθώς
και οι μαθητές του 12ου Νηπιαγωγείου Χίου, ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της φετινής σχολικής χρονιάς,
για την σημαντική δωρεά που προσέφερε στο νηπιαγωγείο μας.
Πρόκειται για έναν επιτραπέζιο θερμοθάλαμο για το ζέσταμα των φαγητών των παιδιών που παραμένουν στο Ολοήμερο πρόγραμμα. Τώρα πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε το φαγάκι τους ζεστό !
Σάς ευχαριστούμε από καρδιάς για την προσφορά σας !!!
5C2F2E85 1571 4CAF A55F 8E62E8166F6F