Αρχική » 2024 » Μάρτιος

Αρχείο μηνός Μάρτιος 2024

Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα μας

φωτο σχολείου
European Radio Logo

Παρέλαση για την εθνική επέτειο

Πλημμύρισε νιάτα σήμερα το κέντρο της Λάρισας. Ανάμεσα στα σχολεία που παρήλασαν, και το δικό μας. Γονείς και εκπαιδευτικοί καμαρώσαμε τα παιδιά και τους μαθητές μας! Συγχαρητήρια, σε αγόρια και κορίτσια!!!

 

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821

25η Μαρτίου στο σχολείο…

Στιγμές εθνικής μνήμης… Από το Βυζάντιο στη σκλαβιά και τον αγώνα για την Ανάσταση του Έθνους. Ευχαριστούμε τις φιλολόγους Φωτεινή Μυλωνά και Νίκη Καρρά, τη μουσικό μας Μαρία Μουρτζανού και την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ερικαίτη Βαΐου για τα χορευτικά τους. Ήταν μια όμορφη σχολική γιορτή!

Επιλογή αναδόχου εκδρομής

Το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας ανακοινώνει ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης της εκδρομής της Β’ Τάξης στην Καστοριά (11-12 Απριλίου) επέλεξε ως ανάδοχο το Πρακτορείο «Baras Travel» έναντι 55 ευρώ ανά μαθητή στο ξενοδοχείο «Λιμναίον» (μία διανυκτέρευση και πρωινό).

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Μπορώ να μάθω ένα επάγγελμα αμέσως μετά το Γυμνάσιο;

Μαθητές του 12ου Γυμνασίου – Μ. Καραγάτσης επισκέφτηκαν τις σχολές μαθητείας (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ Λάρισας

Ποιοι δρόμοι ανοίγονται μετά το Γυμνάσιο για τους μαθητές που επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση; Μια απάντηση είναι οι Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης μαθητών απευθείας σε τεχνικά επαγγέλματα. Τις δυνατότητες αυτές γνώρισαν από κοντά μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης του 12ου Γυμνασίου Λάρισας που έχουν κατά νου να ακολουθήσουν τεχνικές – επαγγελματικές σπουδές.
Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους Ι. Σάκκα και Β. Τασιόπουλο επισκέφτηκαν τις ΕΠΑΣ στη συνοικία Ιπποκράτη στο πλαίσιο των “Open Days” που οι ίδιες οι σχολές μαθητείας διοργάνωσαν. Ενημερώθηκαν για όλα τα παρεχόμενα Προγράμματα εκπαίδευσης καθώς και για τη φιλοσοφία του δυικού συστήματος που εφαρμόζεται στις ΕΠΑΣ (που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με το πρόγραμμα μαθητείας – πρακτικής – σε εργασιακό χώρο).
Όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι της Σχολής η εκπαίδευση παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές, καθώς πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν δυσκολία εύρεσης προσωπικού με γνώσεις και δεξιότητες τεχνικών επαγγελμάτων.

O εγγονός του Μ. Καραγάτση, σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Τάρλοου στο σχολείο μας

 

Ένα “καραγάτσι” φυτεύτηκε στην αυλή

Ξεχωριστή στιγμή για το σχολείο μας:

Μετά την πολύ πετυχημένη εκδήλωση ονοματοδοσίας του 12ου Γυμνασίου «Μ. Καραγάτσης»  την περασμένη Τετάρτη 14/3 στο «Χατζηγιάννειο», ο εγγονός του Μ. Καραγάτση, ο σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Τάρλοου επισκέφτηκε το σχολείο μας. Μαζί του και οι καθηγήτριες φιλολογίας του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ κυρίες Χριστίνα Ντουνιά και Λίζυ Τσιριμώκου.

Ο κ. Τάρλοου ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου μας, είδε τις πινακίδες με το νέο όνομα του Σχολείου μας, και φωτογραφήθηκε μπροστά στο επιβλητικό πορτρέτο του παππού του, που κοσμεί ήδη την είσοδο του κτηρίου. Επίσης, επισκέφτηκε και την “Αίθουσα προβολών», όπου ο εικαστικός μας κ. Αστ. Λάσκαρης με τη βοήθεια των μαθητών του φιλοτέχνησε στην πόρτα το πορτρέτο του Μ. Καραγάτση.

Στη συνέχεια ο κ. Τάρλοου, περιστοιχισμένος από μαθητές και μαθήτριες φύτεψε στην αυλή μας, στη μνήμη του παππού του, μια φτελιά, ένα «καραγάτσι» όπως ονομάζουμε στη Θεσσαλία το δένδρο που έδωσε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο στον συγγραφέα.

Το σημαντικότερο όμως όλων ήταν ότι για μια ώρα και πλέον, ο κ. Τάρλοου είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Για το θέατρο τη λογοτεχνία, την τέχνη γενικότερα στα χρόνια που η τεχνητή νοημοσύνη «απειλεί» να αλλάξει τα πάντα.

Όμορφες στιγμές που όλοι στο σχολείο μας απολαύσαμε. …

12o Γυμνάσιο Λάρισας – Μ. Καραγάτσης

Στο κατάμεστο “Χατζηγιάννειο” σφραγίστηκε το νέο όνομα του σχολείου μας “12ο Γυμνάσιο – Μ. Καραγάτσης”

Ήταν μια εξαιρετική βραδιά για όλους εμάς και το σχολείο μας!

Η εκδήλωση για τον Μ. Καραγάτση και την ονοματοδοσία του σχολείου μας στο κατάμεστο από κόσμο «Χατζηγιάννειο» την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 εξελίχτηκε στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης. Εκατοντάδες κόσμου ήλθε να δείξει την αγάπη του για το έργο του μεγάλου Λαρισαίου λογοτέχνη και προς το σχολείο μας.

Και ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη που δεν προβλέψαμε μια μεγαλύτερη αίθουσα ώστε να μπορέσουν περισσότεροι φίλοι μας να απολαύσουν την βραδιά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού με τον Δήμο Λαρισαίων- Αντιδημαρχία Πολιτισμού, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης.  

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εγγονός του Μ. Καραγάτση, γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Δημ. Τάρλοου, και οι καθηγήτριες του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ κυρίες Λίζυ Τσιριμώκου και Χριστίνα Ντουνιά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κ. Ντίνος Κόκκινος.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του 12ου Γυμνασίου Λάρισας  κ. Αλέξης Καλέσης, υπογράμμισε την ιστορικότητα της στιγμής για το σχολείο που φέτος γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας, αλλά και για την ιστορική συνοικία των Αμπελοκήπων (Ταμπάκικα) όπου διαδραματίζεται μέρος του μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση «Συνταγματάρχης Λιάπκιν». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια εποχής από τη χορωδία του 12ου Γυμνασίου Λάρισας. 

Από την πλευρά μας, θερμές ευχαριστίες προς όλες και όλους τους φίλους που μάς τίμησαν με την παρουσία τους, και ιδιαίτερα στους παλιούς καθηγητές και εκπαιδευτικούς του Σχολείου που πάντα στέκουν κοντά μας.

Πολλές ευχαριστίες και προς όλους τους καθηγητές και μαθητές του σχολείου που εργάστηκαν για μέρες με κέφι και μεράκι για την επιτυχία της.

Το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας συνεχίζει το έργο του με χαρά και αισιοδοξία!

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής “Αριστοτέλης”

Screenshot 6

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου διεξήχθη ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής «Αριστοτέλης» 2024, που διοργανώνουν από κοινού το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ενίσχυση της γνώσης και της κατανόησης της Φυσικής καθώς και η απόκτηση εμπειρίας των μαθητών σε εξετάσεις πανελλήνιας εμβέλειας.
Στον διαγωνισμό, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, συμμετείχαν και μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του σχολείου μας. Τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους στα μαθήματα προετοιμασίας, που έγιναν εκτός σχολικού ωραρίου, τους συγχαίρουμε για την εθελοντική τους συμμετοχή στον απαιτητικό αυτόν διαγωνισμό και τους ευχόμαστε καλά αποτελέσματα!

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παπαδημητρίου Αρετή, ΠΕΟ4.01 Φυσικός

Ο Δ/ΝΤΗΣ
ΑΛ. ΚΑΛΕΣΗΣ

Πρόσκληση στην εκδήλωση ονοματοδοσίας του σχολείου μας

Το σχολείο μας αποκτά νέο όνομα και σας καλεί στην εκδήλωση

Το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  40 χρόνων από την ίδρυσή του, καθώς και της μετονομασίας του σε  «12ο Γυμνάσιο Λάρισας – Μ.Καραγάτσης», έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην  εκδήλωση «Ο Μ. Καραγάτσης  επιστρέφει στη Λάρισα».
Η εκδήλωση  διοργανώνεται  από κοινού με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και ώρα 19.00 στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59). Για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα και Λαρισαίου συγγραφέα θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Τάρλοου, εγγονός του Μ. Καραγάτση, και οι ομότιμες καθηγήτριες πανεπιστημίου κυρίες Χριστίνα Ντουνιά (ΕΚΠΑ) και Λίζυ Τσιριμώκου (ΑΠΘ).
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και η επίσημη ανακοίνωση του νέου ονόματος του σχολείου.
Η παρουσία σας θα είναι για μας εξαιρετική τιμή.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
                                                               
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΕΣΗΣ

Στην Κάρλα που μας πληγώνει

Μελετώντας το υδάτινο πρόβλημα της Θεσσαλίας

Αυτήν τη φορά οι μαθητές μας  της Α’ Τάξης δεν πήγαν στη λίμνη Κάρλα για να θαυμάσουν την ομορφιά της. Το Πρόγραμμα που υλοποιούμε είναι να κατανοήσουν το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας που με τις πλημμύρες κατέστη δραματικά επίκαιρο.

Επισκεφτήκαμε τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας στο Στεφανοβίκειο, πήγαμε στην ακρολιμνιά για να δούμε την υπερχείλισή της και να κάνουμε ορνιθοπαρατήρηση με ειδικό εξοπλισμό. Στη συνέχεια, αφού περάσαμε μέσα από πλημμυρισμένα χωράφια και περιβόλια, επισκεφτήκαμε το Μουσείο του Φορέα, όπου ενημερωθήκαμε για την χλωρίδα και πανίδα της Κάρλας καθώς και για τον Λιμναίο πολιτισμό.

(Συνοδοί καθηγητές οι υπεύθυνοι του Προγράμματος, Θεοδότη Παπαδημητρίου, Αλέξης Καλέσης και Πόπη Τεγούση).

Τσικνοπέμπτη με το μεγαλύτερο …συρτάκι της πόλης!!!

Πολλές οι εκδηλώσεις στη Λάρισα την Τσικνοπέμπτη, όμως το μεγαλύτερο συρτάκι της πόλης …το χορέψαμε στο 12ο Γυμνάσιο Λάρισας! Πάνω από 200 μαθητές όλων των τάξεων πιάστηκαν χέρι με χέρι και ξεφάντωσαν στην αυλή του σχολείου τιμώντας την γλεντζέδικη παράδοση που πάντα χαρακτήριζε τα παλιά «Ταμπάκικα».

Την πρωτοβουλία και την οργάνωση είχαν οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής κυρίες Έρρικα Βαΐου και Δήμητρα Βασιλάκου στο πλαίσιο προγράμματος εκμάθησης παραδοσιακών χορών.

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση