Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης στην τύφλωση και την μειωμένη όραση

( Γνωριμία με το παραολυμπιακό άθλημα “γκολμπολ” [ goalball ] )

Το διήμερο 20 – 21 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές της Πέμπτης Τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την τύφλωση και την μειωμένη όραση.

1

Αρχικά, συζητήσαμε για την καθημερινότητα των ατόμων με τύφλωση και μειωμένη όραση.
Μάθαμε τους τρόπους κινητικότητας (λευκό μπαστούνι, σκύλος- οδηγός, συνοδός), τις μεθόδους μάθησης, γραφής και ανάγνωσης (γραφή braille) και την χρήση υποστηρικτικής τεχνολογίας (λογισμικά, γραφίδα braille).
Επιπλέον, παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε τα εμπόδια (φυσικά και κοινωνικά) που θέτει η κοινωνία στην προσβασιμότητα και κατ΄ επέκταση στην ισότιμη συμμετοχή τους σε αυτήν.

Έπειτα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν (θεωρία και πράξη) το παρολυμπιακό άθλημα του Γκόλμπολ, μέσα στον χώρο του σχολείου.
(Αυτό είναι ένα ομαδικό άθλημα, στο οποίο συμμετέχουν μόνο άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση.)

Είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας έξι αθλητές του Γκόλμπολ και, αφού συζητήσαμε μαζί τους, τους παρακολουθήσαμε να παίζουν έναν τέτοιον αγώνα.

Στο τέλος, είχαμε την ευκαιρία να μπούμε για λίγο στην θέση τους, προσπαθώντας να παίξουμε κι εμείς, σαν τυφλοί ή άτομα μειωμένης όρασης.

2 1

Στόχος του προγράμματος ήταν η εξοικείωση των μαθητών με την διαφορετικότητα και την αναπηρία, αλλά και η καλλιέργεια ενσυναίσθησης μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.
Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν ενθουσιώδης!

Ευχαριστούμε Γρηγόρη, Δημήτρη, Εύα, Ανδριανέ, Σάκη και Μαρία!!!

 

Φωτογραφικό απόσπασμα από αγώνα γκολμπολ:

goalball

 

Δείτε αποσπάσματα από αγώνα γκολομπολ (από τους παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, το 2016):

Κατηγορίες: εκπαιδευτικές δράσεις. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.