Η ιστορία μιας πόλης συνδέεται και με τα κτήρια που υπάρχουν σε κάθε εποχή. Άλλα συντηρούνται και υπάρχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες, κάποια από αυτά μπορεί να έχουν αλλάξει χρήση και κάποια όχι. Μερικά, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πια για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Πόσα γεγονότα της τοπικής μας ιστορίας μπορούμε να μάθουμε μελετώντας τα κτήρια που έχουν διασωθεί στην περιοχή μας; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τα τρία τμήματα της Γ΄ τάξης του σχολείου μας στα εργαστήρια δεξιοτήτων.
Μετά από αναζήτηση πληροφοριών και γνωρίζοντας ήδη κάποια σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιοχής μας, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε από κοντά κάποια από αυτά χτες, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.
Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό για την Αλεξανδρούπολη είναι ο Φάρος. Αυτό ήταν και το πρώτο κτήριο που ανέφεραν τα παιδιά, όταν ρωτήθηκαν ποια σημαντικά κτήρια της πόλης μας γνωρίζουν. Ξεκινώντας από το Νομαρχείο είδαμε όλα τα κτήρια με ιστορική σημασία εκεί κοντά. Το Ταχυδρομείο, το Δικαστικό Μέγαρο, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ζαρίφειο, τον Α΄ Παιδικό Σταθμό, (εννοείται) τον Φάρο, τις Αποθήκες στο λιμάνι, τα γραφεία του ΟΣΕ, το Μουσουλμανικό Τέμενος (τζαμί). Παρόλο που εστιάζουμε στα κτήρια δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο πάρκο Ελευθερίας και το άγαλμα Χατζηαντώνης και Δόμνα Βισβίζη στην πλατεία Φάρου.
Ευχαριστούμε όσους μας έδωσαν πληροφορίες στο Νομαρχείο και στις Αποθήκες!