Η εξοικείωση με το διαφορετικό βοηθάει στην ισότιμη αντιμετώπιση του και παρέχει περισσότερες δυνατότητες ως προς την αποδοχή του. Πολύ συχνά οι αντιδράσεις απέναντι στο διαφορετικό είναι εκδηλώσεις βίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών βίας τα οποία λαμβάνουν χώρα και στο σχολικό πλαίσιο. Το ζητούμενο πριν την εκδήλωση και την αντιμετώπιση του περιστατικού βίας είναι η πρόληψη!!!
Στο 1ο εργαστήριο αναζητούμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών και τις καταγράφουμε!
Στο 2ο εργαστήριο δημιουργούμε μέσα στην ομάδα δράσης ώστε τα παιδιά να συναισθανθούν τη μοναδικότητά τους, να εξοικειωθούν με τον εαυτό τους , να αναδείξουν τα θετικά στοιχεία του εαυτού τους! Να αισθανθούν αυτοεκτίμηση!
Στο 3ο εργαστήριο αναγνωρίζουμε τους τρόπους που αντιμετωπίζεται το διαφορετικού, με σωματική και λεκτική βία. Και πληγώνει, απομονώνει!!
https://en1.savefrom.net/2ol/#url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DaRXh-mKa6OQ
Στο 4ο εργαστήριο η προσπάθεια στράφηκε στο πως μπορούν τα παιδιά να εξοικειωθούν με το διαφορετικό, να αποκτήσουν σεβασμό προς το διαφορετικό, να αποδέχονται το διαφορετικό και να συνυπάρχουν με αυτό, να αναπτύξουν ενσυναίσθηση !! Δεν είναι εύκολο!! Μόνο όταν μέσα από βιώματα μπαίνεις στη θέση του άλλου μπορείς να το καταλάβεις!
Δυνατά εργαλεία αποδείχθηκαν οι βιωματικές δράσεις πάνω σε ιστορίες που ζήσαμε!
Στο 5ο εργαστήριο «Πώς αντιδρώ στον σχολικό εκφοβισμό»
Στόχος ήταν να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη, να θέτουν προβληματισμούς , να αναζητούν λύσεις, να συνεργάζονται, να σέβονται την απόφαση της πλειοψηφίας!
Οι άνθρωποι χτίζουν πολλά τείχη αλλά όχι αρκετές γέφυρες!!!
Στο 6ο εργαστήριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ποια είναι η λύση!!
Να γίνουμε και εμείς λύκοι, να περάσουμε από την άλλη πλευρά του τείχους;
Ή να αποκτήσουμε κοινωνικές δεξιότητες για να σταματήσουμε το φαινόμενο της σχολικής βίας και ακόμα καλύτερα να δημιουργήσουμε συνθήκες για την πρόληψή του!!
Να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυατό μας!
Να απομακρυνόμαστε και να αδιαφορούμε!
Να μιλάμε σε έναν ενήλικα!
Να δημιουργούμε φιλίες!
Στο 7ο εργαστήριο καταγράψαμε όλα αυτά που μάθαμε!
Οι εννοιολογικοί χάρτες δεν διαφέρουν μόνο στην ποσότητα αυτών που ειπώθηκαν, αυτών που συμμετείχαν αλλά και στην ποιότητα αυτών που ακούστηκαν!!!
και κρατήσαμε τα πιο σημαντικά, μήπως και τα χρειαστούμε!!!
Καλέσαμε τους γονείς μας και τα παρουσιάσαμε και χαρήκαμε μαζί τους!
Και φτιάξαμε ένα σύμβολο να μας θυμίζει την προσπάθεια!!
ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ!