Ο Λέων και τα μυστικά του είναι ένα πολιτιστικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με θέμα “Ιστορίες μέσα από μνημεία: μαθαίνουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά ” . Στο πρόγραμμα αυτό συνεργάζονται οι διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, Δ. Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Σχολικής Ζωής Και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ στο πλαίσιο των Καινοτόμων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Στόχος της δράσης
Να γνωρίσουν τα παιδιά το Λιοντάρι της Χαιρώνειας ως ιστορικό μνημείο, τη σημασία του και το ιστορικό του πλαίσιο μέσα από την αφήγηση , την επίσκεψη, το παιχνίδι και τις δημιουργικές δραστηριότητες.
Μαθαίνουν για το ιστορικό μνημείο με ευχάριστο τρόπο.
Αναπτύσσουν φαντασία και δημιουργικότητα.
Καλλιεργούν την κινητικότητα και την έκφρασή τους.
Ο Λέον ο ισορροπιστής από το ευρωπαϊκό etwinning πρόγραμμα των συναισθημάτων θα μας παρουσιάσει την ιστορία ενός περήφανου λιονταριού που φύλαγε τους γενναίους πολεμιστές που σκοτώθηκαν στη μάχη της Χαιρώνειας.
Το Λιοντάρι της Χαιρώνειας είναι ένα σπουδαίο μνημείο της αρχαιότητας που συνδέεται με τη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Σε αυτή τη μάχη, ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ και ο γιος του, Αλέξανδρος ο Μέγας, νίκησαν τις πόλεις της Αθήνας και της Θήβας.
Ένα από τα πιο γνωστά στρατιωτικά σώματα των Θηβαίων ήταν ο Ιερός Λόχος, μια ομάδα 300 γενναίων πολεμιστών που πολεμούσαν πάντα μαζί. Όμως, στη μάχη αυτή, σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι.
Για να τιμήσουν τη γενναιότητα αυτών των πολεμιστών, οι Θηβαίοι έφτιαξαν ένα μεγάλο μαρμάρινο λιοντάρι, που εκφράζει τη δύναμη και το θάρρος τους. Το λιοντάρι κάθεται αγέρωχο, κοιτώντας μπροστά, δείχνοντας τη γενναιότητα των πεσόντων.
Προετοιμασία για την επίσκεψη στο λιοντάρι και το μουσείο της Χαιρώνειας.
( Τι είναι το μουσείο; αν θέλουν να μοιραστούν εμπειρίες τους μαζί μας; τι είναι τα εκθέματα; ποιοι είναι οι κανόνες του μουσείου;)
Επίσκεψη στην Χαιρώνειας της εικονικής πραγματικότητας της μάχης
Επίσκεψη στο μουσείο- Τα εκθέματα μας λένε την ιστορία τους.
Επίσκεψη στο μνημείο του λέοντα
Μαθαίνουμε τι είναι οι αρχαιολόγοι και γινόμαστε μικροί αρχαιολόγοι που κάνουνε ανασκαφές στην αμμοδόχο του σχολείου μας.
Ζωγραφίζουμε το Δικό μας Αγγείο
- Δίνουμε στα παιδιά ένα φύλλο χαρτιού με το περίγραμμα ενός αρχαίου αγγείου και τους ζητάμε να το διακοσμήσουν με δικά τους σχέδια.
- Ιδέες για μοτίβα: Ήλιοι, κύματα, ζώα, πολεμιστές, γεωμετρικά σχήματα
Παιχνίδι μνήμης με εκθέματα από διάφορα μουσεία
Παιχνίδι με αριθμούς και εκθέματα
Ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας ως αρχαίο Έλληνα και αρχαία Ελληνίδα