10ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ2

Μήνας: Δεκέμβριος 2024

Χριστουγεννιάτικη εθελοντική δράση του σχολείου μας: Δευτέρα 23-12-24

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα μαθημάτων πριν τις διακοπές Χριστουγέννων. Όλο το σχολείο μας, όπως κάνει παραδοσιακά κάθε χρόνο, πήγε για εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που είναι δίπλα μας.

Μετά τον εκκλησιασμό, έλαβε χώρα η χριστουγεννιάτικη εθελοντική δράση  του σχολείου μας. Από την αρχή του μήνα οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για το έργο του Φιλόπτωχου Ταμείου του Ιερού Ναού. Καθημερινά και όχι μόνο τις γιορτινές μέρες, οι υπεύθυνοι του Ναού σιτίζουν 170-180 ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ασχέτως θρησκείας! Επίσης περιθάλπουν άστεγες κυρίες στη Στέγη Φιλοξενίας.

Με την ευγενική συνεισφορά των οικογενειών των μαθητών μας συγκεντρώθηκαν τρόφιμα που χρειάζονται για το καθημερινό συσσίτιο αυτών των ανθρώπων.  Τα πενταμελή μαθητικά συμβούλια των τμημάτων μετά τον εκκλησιασμό, συνοδεία των  καθηγητριών τους κας Αθανασίου και κας Κούτουλα, μετέφεραν τα τρόφιμα στην αποθήκη του Ναού βιώνοντας  έμπρακτα το παράδειγμα του Αγίου Βασιλείου και το φιλανθρωπικό του έργο.  Στη συνέχεια οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον ιερέα του Ναού π. Ηλία Μαρκαντώνη για το νόημα των Άγιων τούτων ημερών, για την αγάπη και το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουμε στους συνανθρώπους μας. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Με Υγεία, Αγάπη και Ειρήνη σε όλον τον κόσμο!

Τάσος Λειβαδίτης, «Η Γέννηση»

Ένα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα.

Χτύπησα την πόρτα και μπήκα.

Μου ’δειξε πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο σταυρό.

«Είδες – μου λέει – γεννήθηκε η ευσπλαχνία».

Έσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ.

Γιατί θα περνούσαν αιώνες και αιώνες

και δε θα ’χαμε να πούμε τίποτα ωραιότερο απ’ αυτό.

Δράση Λέσχης Ανάγνωσης: Σάββατο 14-12-24

Σάββατο 14/12/2024, ώρα 4.30μμ και η Λέσχη Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας του σχολείου μας ξεκινά για  μία βόλτα στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα. Κύριος προορισμός μας ήταν το θέατρο «Δημήτρης Χορν» στο Κολωνάκι και η παρακολούθηση του θεατρικού έργου «Μάρτυρας κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι. Ο λόγος, το φετινό βιβλίο ανάγνωσης της λέσχης, «10 μικροί νέγροι» και ο  στόχος να βρούμε τα μαθηματικά που κρύβονται στο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Έπρεπε να συγκρίνουμε τα δύο έργα και να αναρτήσουμε τις απόψεις μας στην πλατφόρμα του eTwinning, αφού η λέσχη μας συνεργάζεται για το ίδιο θέμα με 3 χώρες των Βαλκανίων, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Μάλιστα τους επηρεάσαμε και τον Ιανουάριο έχουν κλείσει και αυτοί να δούνε τη θεατρική παράσταση «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Αγκάθα Κρίστι, στο Ζάγκρεμπ.

Αδράξαμε λοιπόν την ευκαιρία και πριν πάμε στο θέατρο κάναμε πρώτα μια στάση στο Νομισματικό Μουσείο που είναι ακριβώς δίπλα. Θαυμάσαμε το Ιλίου Μέλαθρον, είδαμε τα αγάλματα που κοσμούν τον κήπο, τη μαρμάρινη κλίμακα,  μιλήσαμε για τον Ερρίκο Σλήμαν και το έργο του, όπως και τον Ερνέστο Τσίλλερ τον αρχιτέκτονα του κτιρίου. Βγάλαμε φωτογραφίες και βιαστήκαμε… γιατί, το έργο σε λίγο άρχιζε!…

Μετά από δύο ώρες παράσταση χωρίς διάλλειμα, όλοι βγήκαμε κατενθουσιασμένοι με το απροσδόκητο τέλος, τη λογική των επιχειρημάτων που εναλλάσσονταν  και φυσικά το ταλέντο των ηθοποιών, που μέσα από κωμικές σκηνές αποσπούσαν αβίαστα το γέλιο όλων! Ευχαριστούμε θερμά, τη μαμά Ελένης και τη μαμά Σοφίας, που βοήθησαν στη μεταφορά των μαθητών και μαθητριών, και φυσικά την άξια καθηγήτριά μας κα Κούτουλα Σοφία!

Δράση Etwinning Παρασκευή 13-12-24

Με πολύ αγωνία περιμέναμε την Παρασκευή 13/12/2024, την προγραμματισμένη επικοινωνία μέσω skype με τις χώρες εταίρους που συνεργαζόμαστε στο φετινό πρόγραμμα eTwinning του σχολείου μας (math+literature Agatha Cristie).  Όλοι είμασταν εκεί, στα σχολεία μας, 1.30 μμ. ώρα Ελλάδος και ελπίζαμε να μην προδοθούμε από την τεχνολογία.

Πρώτο μπήκε στην βιντεοκλήση το Πειραματικό Γυμνάσιο Βόλου και μετά το Γυμνάσιο της Κροατίας , οι μικροί μας συνέταιροι από τη Βουλγαρία και τέλος το Γυμνάσιο της Ρουμανίας. Οι πιο ζωηροί και συμμετοχικοί  στη συζήτηση αποδείχθηκαν οι Βούλγαροι. Παρότι πιο μικροί έκαναν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις: αν μας αρέσει το βιβλίο, αν έχουμε διαβάσει το τέλος, ποιος πιστεύουμε ότι είναι ο δολοφόνος!  Μιλήσαμε και με τις άλλες ομάδες, είπαμε και τι καιρό κάνει σε κάθε πόλη. Κρύο είπαν οι περισσότεροι… Στο τέλος παίξαμε και παιχνίδι στο kahoot όλοι μαζί, που είχε διοργανώσει η μαθηματικός από το Γυμνάσιο Βόλου. Η κλήση τερματίστηκε με  emoji από καρδούλες και φιλιά να κατακλύζουν την οθόνη του διαδραστικού μας!

Κάθε μία από τις παραπάνω  τέσσερις χώρες συμμετείχε με μία ομάδα 6 έως 10 μαθητών με σκοπό τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων για το κοινό μας πρόγραμμα. Η συζήτηση  είχε κύριο χαρακτηριστικό τη χαρά και τον ενθουσιασμό των παιδιών. Μάτια, που διάπλατα  προσπαθούσαν να μαζέψουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν! Ήταν μία όμορφη η επικοινωνία, μεταξύ μαθητών γεμάτη φρεσκάδα και αγνότητα που όλοι αποζητάμε.

Ευχαριστούμε θερμά, την διοργανώτρια και ψυχή του προγράμματος, την μαθηματικό μας κα Κούτουλα Σοφία, για την αγάπη και αφοσίωση που επιδεικνύει σε αυτό που κάνει, τον καθηγητή τεχνολογίας κ. Ζαγοριανάκο που όλο αυτόν τον καιρό είχε την έγνοια να πάει καλά η σύνδεση και τον καθηγητή πληροφορικής κ.Σταυρινάκη που  με τις γνώσεις του έκανε  τη σύνδεση να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Συμμετοχή μαθητών μας στα «Μαθητικά Συμβούλια» του Δήμου Καλλιθέας

Ομάδα μαθητών του σχολείου μας συμμετείχε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2024 στα «Δημοτικά Μαθητικά Συμβούλια» που οργανώνει το «Μαθητικό Φεστιβάλ» του Δήμου Καλλιθέας με θέμα «Επαναστατικές παρεμβάσεις για την πόλη του μέλλοντος».

Οι μαθητές μας μέσα από τη συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση  και τη συνομιλία είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις επαναστατικές τους ιδέες  για μια καλύτερη πόλη, αλλά και  για αρτιότερα σχολεία που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή και απρόσκοπτη ακαδημαϊκή αλλά και κοινωνική μάθηση των εφήβων. Οι ομιλήτριες Βιγλή Αναστασία (Γ1), Δημοπούλου Ελένη (Β1) και Κριεκούκη Μαρία (Β2) με κείμενα που συνέταξαν οι ίδιες πρότειναν επαναστατικές ιδέες όπως δημιουργία ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων, για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κατασκευή υπόγειων ή υπέργειων γεφυρών για την αποφυγή της κίνησης καθώς και περισσότερης αστυνόμευσης και φωτισμού για μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών. Για τα σχολεία ζήτησαν τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού και υδροδοτικού δικτύου, τεχνολογική και  ενεργειακή αναβάθμιση.

Τόσο οι μαθήτριες που πήραν τον λόγο όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις διαδικασίες που τηρούνται σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, να ενισχύσουν τη δημοκρατική τους συνείδηση, να κατανοήσουν τη σημασία των δημοκρατικών αξιών, να εφαρμόσουν τις αρχές του διαλόγου, να καλλιεργήσουν τον σεβασμό στον συνομιλητή, και τέλος να μάθουν να διεκδικούν μέσω λογικών επιχειρημάτων. Όλη αυτή η διαδικασία συντελεί στη δημιουργία κουλτούρας   δημοκρατικής επίλυσης των διαφορών και εκπαιδεύει τους μαθητές μας  στην ειρηνική και πολιτισμένη διαχείριση των αντιπαραθέσεων ως αντίδοτο στις βίαιες συγκρούσεις και στην επίλυση των διαφορών μέσω βίας η οποία ταλανίζει την εποχή μας.

Οι ίδιοι οι μαθητές που συμμετείχαν αξιολόγησαν όλη αυτή τη διαδικασία ως πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα εποικοδομητική. Για αυτό τον λόγο ευχαριστούμε  τον Δήμο Καλλιθέας και επικροτούμε πρωτοβουλίες όπως το «Μαθητικό Φεστιβάλ» και τα «Δημοτικά Μαθητικά Συμβούλια» που δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να καλλιεργήσουν δεξιότητες ενεργού πολίτη. Ευχαριστούμε και την καθηγήτριά μας κα Γιακουμέλου Φιορούλα,  σύμβουλο και αρωγό των μαθητών μας στην προσπάθειά τους.

Εκπαιδευτική Δράση: “Αντιδρούμε και ελπίζουμε”, Υπουργείο Παιδείας 18-11-24

Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 25 μαθητές του σχολείου μας, συνοδεία της Διευθύντριας κας Αναγνωστοπούλου, και των καθηγητριών κας Αθανασίου και κας Τσαρδούνη, μετέβησαν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δράση “Αντιδρούμε και ελπίζουμε” με θέμα την παιδική κακοποίηση.  Η Δράση έγινε στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ και του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεσκοπής Αθηνών. Μαζί με μαθητές και από άλλα σχολεία της Αττικής διαμοιράστηκαν σε ομάδες και με την καθοδήγηση και εμψύχωση έμπειρων επιστημόνων και ειδικών έλαβαν μέρος στα εξής ενδιαφέροντα βιωματικά εργαστήρια:

1.- «Ένα παιδί μετράει τα άστρα»  Βιωματικό Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης πάνω στην παιδική κακοποίηση.  Δρ Ανδρομάχη Μοντζολή, Σκηνοθέτης- Θεατρολόγος- Παιδαγωγός Θεάτρου – Θέατρο της Ημέρας

2.- «Γνωρίζω τα όριά μου και πώς να προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» Δράση και ανάπτυξη δεξιοτήτων προαγωγής της υγείας και του ευ ζην.  Δρ Ιωάννα Μενδρινού, Σύμβουλος εκπαίδευσης ΠΕ60, Δρ θεατρολογίας, θεατροπαιδαγωγός, συγγραφέας.

3. – «Καταπολεμώντας τη ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα»  Βιωματική δράση για την προστασία από την ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο διαδίκτυο.  Αντιγόνη Λυμπέρη, Κοινωνιολόγος-καθηγήτρια με ειδίκευση στη δημόσια υγεία, τα Πρότυπα και Συμπεριφορές Υγείας.

4. – «Ασφαλή όρια σώματος». Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την αντίληψη χρήσιμων κανόνων και εννοιών προστασίας του εαυτού μας. Ιωάννα Χαρδαλούπα, Συντονίστρια του τμήματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης στο «Χαμόγελο του παιδιού»

5. – «Ψάχνοντας το ΝΕΜΟ» Βιωματικό εργαστήριο που καλλιεργεί την ενότητα και την αλληλεγγύη ως απάντηση στην κακοποίηση. π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Δ/ντής της Διεύθυνσης Γάμου & Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Συντονιστής του Προγράμματος Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Ενδοοικογενειακή Βίας.  Ειρήνη Μπαλαλή, Εκπαιδευτικός – μέλος της ομάδας του Προγράμματος Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Ενδοοικογενειακής Βίας του Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας της Ι.Α.Α.

6. – «Όσο μαθαίνω προστατεύομαι» Βιωματικό εργαστήριο για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης από ομηλίκους και την ευαισθητοποίηση σε θέματα έκθεσης σε κινδύνους.   Ελευθερία Ρούσση, εκπαιδευτικός ΠΕ01 Λεοντείου Σχολής Αθηνών, ψυχολόγος, Μαριάννα Δεσύπρη, εκπαιδευτικός ΠΕ06 Λεοντείου Σχολής Αθηνών, Χαρίκλεια Ζούβελου, εκπαιδευτικός ΠΕ70 Λεοντείου Σχολής Αθηνών

Προβληματισμένοι οι μαθητές μας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, αλλά και ενδυναμωμένοι μέσω της αξιόλογης αυτής δράσης πήραν εφόδια και γνώσεις για το πρόβλημα της παιδικής κακοποίησης και κάνουν δικό τους το σύνθημα “Αντιδρούμε και ελπίζουμε”.

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση